Amatör Telsizciler ve Dağcılar Bu Festivalde Buluşacak
Eğt.-Kült. 15.07.2015 10:05:06 0

Amatör Telsizciler ve Dağcılar Bu Festivalde Buluşacak

Gazetemize konuşan Ay-Yıldız Amatör Telsizcilik ve Dağcılık Derneği Kurucu Üyesi Mehmet Ağca, 25-26 Temmuz tarihlerinde Başkonuş Yaylasında düzenleyecekleri 2. Amatör Telsizcilik ve Dağcılık Festivali hakkında bilgi verdi.

Doğaya saygılı bir festival düzenleyeceklerini belirten Ay-Yıldız Amatör Telsizcilik ve Dağcılık Derneği Kurucu Üyesi Mehmet Ağca, "Festivalimiz Başkonuş Yaylası'nda 25 " 26 Temmuz günü gerçekleştirilecek. Katılım tamamen ücretsiz ve yiyecek, içecekleri dernek olarak biz karşılayacağız. Festivalimiz içerisinde halat çekme, yumurta taşıma gibi oyunların yanında dağcılara yönelik zirve tırmanışı da olacak. Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelecek insanları orada kaynaştırma adına yaklaşık üç saat sürecek bir toplantı yaparak söz almak isteyen üyeler ve başkanlar projelerini ve fikirlerini sunabilecek." dedi.

AMATÖR TELSİZCİLİK NEDİR?

Amatör telsizciliğin önemine değinen Ağca, "Afet durumlarında normal mobil şebekelerin çökmesinden dolayı iletişim sağlamak için amatör telsizciliğe başvuruluyor. Örneğin Muhsin Yazıcıoğlu kazasında amatör telsizciliğin önemi görüldü. Kaza alanında mobil iletişim mümkün değildi Ankara'ya ancak telsiz yordamıyla bilgi aktarabildik. Bu gibi durumlarda amatör telsizciliğin önemi fark ediliyor. Amatör telsizciliğin afet ve acil durumlara müdahale dışında sosyalleştirici bir yanı da var. Örneğin Ay-Yıldız Amatör Telsizcilik ve Dağcılık Derneği bünyesinde yaklaşık 80 amatör telsizci var. Bünyemizdeki amatör telsizcilere her an bir afet gerçekleşebileceğini ve afetlerde sorumluluk alarak iletişimi sağlamaları gerektiği yönünde eğitimler veriyoruz, sorumluluk aşılıyoruz. Her kesimden amatör telsizcilikle ilgilenen insan bulmak mümkün, bünyemizdeki telsizcilerin kimisi doktor, kimisi işçi, kimisi hakim. Böylece bu hobi ile her renkten insanı bir araya getirmiş oluyoruz." dedi.

NASIL AMATÖR TELSİZCİ OLUNUR?

Amatör telsizci olmak isteyenlerin yapması gerekenler hakkında bilgi veren Ağca, " Amatör telsizcilikle ilgilenmek isteyenler derneğimize başvurarak eğitimlere başlayabilirler. Bu eğitim sonrasında yılda iki kez düzenlenen amatör telsizcilik sınavına katılarak belgelerini alabilirler. Eğitimlerimiz itfaiyenin de desteğiyle itfaiye konferans salonunda 1 hafta sürüyor. Eğitimlerimize katılan arkadaşlarımız yüzde 100 başarıyla telsizcilik belgelerini hak ediyorlar." dedi.

Dağcılıkta telsizin önemini dile getiren Ağca, "Her amatör telsizci dağcı değildir ama her dağcının amatör telsizci olması gerekir. Bugüne kadar dağcılar sadece kendi aralarında iletişim kurabilecekleri ‘Tolki Wolki' adı verilen cihazları kullanıyorlardı. Bu cihazların iletişim mesafesi çok kısa olduğu için yeterince işlevsel değildi. Biz dağcılara derneğimizin telsiz sistemlerini önererek hem kendi aralarında kesintisiz iletişim kurmalarını hem de tüm Dünya ile iletişim kurmalarını sağlıyoruz. Ahır Dağı Zirvesi'nde kurduğumuz sistem ile hem Kahramanmaraş ve çevresiyle hem de tüm Dünya ile iletişim kurabiliyoruz." dedi.

Dernek olarak 2009'dan beri etkinlikler düzenlediklerini belirten Ağca, "Bir buçuk yıldır faaliyetlerimizi daha aktif bir şekilde sürdürüyoruz. Geçtiğimiz yıl birincisini düzenlediğimiz Amatör Telsizcilik Festivali'ne bu yıl dağcılığı da ekledik. Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin her tarafından yaklaşık 400 kişiyi aşkın katılımla festival yaptık. Bir derneği bu kadar kısa sürede bu çaplarda festivaller düzenleyebilmesi için ancak telsizcilik derneği olması gerekir. Çünkü biz telsizciler için mesafelerin önemi yok. Herkesle her an iletişim halinde olduğumuz için çok rahat bir şekilde iletişim kurarak organizasyon yapabiliyoruz. Birinci festival sonrasında çok güzel tepkiler aldık. Türkiye'de amatör telsizciliğe yönelik ilk festivali biz düzenlemiş olduk. Bunun devamını getirmek ve geleneksel hale dönüştürmek için ikincisini düzenliyoruz. Bu sefer içerisinde dağcılık da var." dedi. (SAFA GAYRET)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.4° / 13.5°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı