Yemeniler Chicago Yolunda
Gündem 23.07.2015 12:18:28 0

Yemeniler Chicago Yolunda

Kapalı Çarşı esnaflarından Yemeni ustası Hüseyin Kopar Osmanlı çarıklarını Almanya'nın Chicago eyaletinde yapılacak olan Türk Festivalinde Tanıtacak.

Chicago'da bu yıl 13.sü düzenlenecek olan Türk festivalinde Kahramanmaraş 4. kez yer alacak. Kahramanmaraş'a özgü el sanatlarından olan Ulusal ve yerel birçok filmde kostüm olarak kullanılan eski Osmanlı çarıkları, Bakır işlemeciliği, Ahşap oyma, Sim sırma ve tescilli Maraş burması 2-5 Eylülde Chicago'da binlerce kişinin katıldığı bir festivalde tanıtılacak.

Avrupalının el emeğine daha çok değer verdiğini dile getiren Yemeni Ustası Hüseyin Kopar, Amerika Birleşik devletlerin ve birçok Dünya devletlerinin ilgi gösterdiği Türk Festivalinde Kahramanmaraş'ı en iyi şekilde tanıtmayı amaçladıklarını belirtti.

Türkiye'den mehteran takımı ve halk oyunları ekibinin de gideceğini bildiren Kopar, Festivale el sanatları en çok il olarak damga vuracaklarını söyledi.

YEMENİ SEKTÖR OLDU

Türkiye de yemenilerin tercih edilmeye başlamasıyla fabrikasyona dönüşmesine rağmen kültürel miras sanatçısı olan Kopar, hala el emeği ile sanatını sürdürüyor.

Türkiye'deki gençlerinde eski Osmanlı çarıklarına rağbet etmeye başladığını belirten Kopar, Çarıkların tercih edilme sebebinin rahat olması ve ayakları terletmemesinin yanı sıra suda, çamurda, plajda özgün giyilmesinden kaynaklandığını belirtti. Soğuk dereceler tercih edilmek şartıyla çamaşır makinasında temizlenmesinin de mümkün olduğunun altının çizen Hüseyin Kopar, çarıkları tamamen kendi hayal gücünü kullanarak tasarladığını söyledi.

BİRÇOK ÜNLÜ FİLME KOSTÜM VE ÇARIK TASARLADI

1976 Büyük İskender filmi ile sinema dünyasına kostüm hazırlamaya başlayan Kopar, Türk ve dünya sinemasının ünlü filmlerine hem yemeni hem de çizme verdi.

Gişe rekorları kıran ünlü yapımlar `Truva`, `Yüzüklerin Efendisi`, `Harry Potter` ve `Kral Henry` Karaoğlan, ve Mucize filmlerinde yapımcılar Osmanlı çarığı kullanmayı tercih ediyor. Kahramanmaraşlı Kopar ailesi tarafından 6 kişilik bir ekiple günde 20 çift çarık üretiliyor.

KIŞLIK MODELLERİ DE VAR

4. kuşak çarık ustası olan Kopar, Kışlık modellerin de olduğunu ve Osmanlı çarıklarının, manda, koyun ve dana derisinden yapıldığını ve ürünlerinde balmumuyla güçlendirilmiş pamuk ipliği kullandıklarını bildirdi. Yemenilerin doğallığının korunması sağlık açısından da bir sakınca oluşturmuyor. (Sibel Atıcı)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.4° / 16°

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Mücbir Sebep Çağrısı!

Başkan Görgel: “Şehrimizin 100 Yıllık İhtiyacını Karşılayacak Altyapı Yatırımı Kazandırıyoruz”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Karaca Ve Geyik Trofesi Kaçakçılığı Operasyonu

Ağustos Fuarının Etkinlik Takvimi Yayınlandı

KASKİ’de 6 Daire Başkanı Değişti

Onikişubat ve Dulkadiroğlu’nda 18 Mahallede Su Kesintisi Yaşanacak!

Kahramanmaraş’ta Zeytin tenekesine gizlenmiş uyuşturucu madde ele geçirildi

Kahramanmaraş’ta Sahte İçki Operasyonu

Kahramanmaraş’taki 141 Bin Emekli İçin İmzalar Atıldı

Fırnız da ki Orman yangınına GEAK desteği

Kahramanmaraş’ta Huzur Operasyonları

Belediye Başkanı’ndan İnsan Hakları Beyannamesi !

Karatutlu: “Adrese teslim ihaleler var!”