Kapalı Çarşı esnaflarından Yemeni ustası Hüseyin Kopar Osmanlı çarıklarını Almanya'nın Chicago eyaletinde yapılacak olan Türk Festivalinde Tanıtacak.
Avrupalının el emeğine daha çok değer verdiğini dile getiren Yemeni Ustası Hüseyin Kopar, Amerika Birleşik devletlerin ve birçok Dünya devletlerinin ilgi gösterdiği Türk Festivalinde Kahramanmaraş'ı en iyi şekilde tanıtmayı amaçladıklarını belirtti.
Türkiye'den mehteran takımı ve halk oyunları ekibinin de gideceğini bildiren Kopar, Festivale el sanatları en çok il olarak damga vuracaklarını söyledi.
YEMENİ SEKTÖR OLDU
Türkiye de yemenilerin tercih edilmeye başlamasıyla fabrikasyona dönüşmesine rağmen kültürel miras sanatçısı olan Kopar, hala el emeği ile sanatını sürdürüyor.
Türkiye'deki gençlerinde eski Osmanlı çarıklarına rağbet etmeye başladığını belirten Kopar, Çarıkların tercih edilme sebebinin rahat olması ve ayakları terletmemesinin yanı sıra suda, çamurda, plajda özgün giyilmesinden kaynaklandığını belirtti. Soğuk dereceler tercih edilmek şartıyla çamaşır makinasında temizlenmesinin de mümkün olduğunun altının çizen Hüseyin Kopar, çarıkları tamamen kendi hayal gücünü kullanarak tasarladığını söyledi.
BİRÇOK ÜNLÜ FİLME KOSTÜM VE ÇARIK TASARLADI
1976 Büyük İskender filmi ile sinema dünyasına kostüm hazırlamaya başlayan Kopar, Türk ve dünya sinemasının ünlü filmlerine hem yemeni hem de çizme verdi.
Gişe rekorları kıran ünlü yapımlar `Truva`, `Yüzüklerin Efendisi`, `Harry Potter` ve `Kral Henry` Karaoğlan, ve Mucize filmlerinde yapımcılar Osmanlı çarığı kullanmayı tercih ediyor. Kahramanmaraşlı Kopar ailesi tarafından 6 kişilik bir ekiple günde 20 çift çarık üretiliyor.
KIŞLIK MODELLERİ DE VAR
4. kuşak çarık ustası olan Kopar, Kışlık modellerin de olduğunu ve Osmanlı çarıklarının, manda, koyun ve dana derisinden yapıldığını ve ürünlerinde balmumuyla güçlendirilmiş pamuk ipliği kullandıklarını bildirdi. Yemenilerin doğallığının korunması sağlık açısından da bir sakınca oluşturmuyor. (Sibel Atıcı)