Dünya ekonomisinin çalkantılarla boğuşurken Türkiye ekonomisinin belirli bir noktaya geldiğini dile getiren Biçer, bunun girişimcilikle daha da ilerleyeceğini çünkü girişimciliğin bu milletin genlerinde bulunduğunu belirtti.
- ''Üniversite mezunu olmak maalesef yetmiyor''
Vatandaşların çocuklarını özel sektöre yönlendirmesini isteyen Biçer, şunları kaydetti:
''Son 50 yılda yaptığımız en büyük hata, çocuklarımızı ve gençlerimizi istihdam anlamında sürekli devlete ve kamuya yönlendirmek. Halbuki özel alanlarda kendi işini kurma anlamında çok özel imkanlar var. Bu sadece `girişimci olun kendi işinizi kurun` talimatıyla da olmuyor. Bunda eğitimin de büyük önemi var. Eğitim sisteminizi buna göre ayarlarsanız buradan güzel şeyler çıkıyor. Aileler, `çocuğum 4 yıllık üniversite mezunu` diyor. Olabilir ama 4 yıllık üniversite mezunu olmak maalesef yetmiyor. İş süreçleri artık eskisi gibi değil. Hırpalayıcı bir rekabet var. Üniversite sayıları ve mezunlarımız çoğaldı. Dolayısıyla bunların hepsini istihdam etmemizin imkanı yok.''
Biçer, KOSGEB olarak 4,5 yıldır uyguladıkları girişimcilik eğitimleri destek programı sayesinde 300 binin üzerinde kişiye sertifika verdiklerini hatırlattı.
- Girişimcilere 300 milyon lira destek
Çeşitli kuruluşlarla yaptıkları iş birliğiyle eğitimlere devam edildiğini anlatan Biçer, ''Bu sayede yaklaşık 20 bin insanımız iş sahibi oldu, bunlara 300 milyon liranın üzerinde bir katkı sağladık'' ifadesini kullandı.
Biçer, kendi işlerini kuran girişimcilerden bazılarının katma değeri yüksek üretim yaptığını vurguladı.
Kahramanmaraş`ın, girişimcilikte Ankara, İstanbul ve İzmir`den sonra dördüncü sırada olduğuna dikkati çeken Biçer, ''Kahramanmaraş, girişimciliği önemseyen bir il olduğunu gösteriyor. Bunlardan yarısı da kadın girişimcilerimiz. Bir iş kurmakla, bir maddi bir de manevi haz yaşanmış oluyor'' şeklinde konuştu.
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Uğur Dilipak ise kendisinin de KOSGEB`den girişimcilik sertifikası aldığını söyledi.
Özellikle gençlerde devlet memurluğu olma isteğinin bulunduğunu belirten Dilipak, ''Bunu büyük bir sıkıntı olarak değerlendiriyoruz. Peygamber efendimiz, `Rızkın onda dokuzu ticarettedir` diyor. Biz rızkın onda birine talip oluyoruz. Onda dokuzunu terk ediyoruz. Bu mantığı öncelikle gençlerimizin bilmesi lazım'' dedi.
Konuşmaların ardından, eğitimlerine tamamlayan girişimcilere sertifikaları verildi.(AA)