Fermanlarda adı geçen külliye için hedef UNESCO asıl listesi

Osmanlı fermanlarında adından söz edilen ve bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi`ne alınan Afşin ilçesindeki Eshab-ı Kehf Külliyesi`nin asıl listeye girmesi için de çalışma yürütülüyor.

Fermanlarda adı geçen külliye için hedef UNESCO asıl listesi
Bölgede inanç turizminin canlandırılması için önemli bir basamak olarak görülen Eshab-ı Kehf`in UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi`ne girmesi sonrası yeni hedef külliyenin asıl listeye alınması. Afşin Kaymakamlığı, belediye ve sivil toplum kuruluları tarafından bu amaçla çalışma başlatıldı.

Afşin Kaymakamlığı tarafından hazırlanan ''Fermanlarda Eshab-ı Kehf Projesi'' ile külliyenin geçmişi araştırıldı. Akademik araştırmalarda bulunan Sultan 1. Abdülhamid Han imzalı 9 fermana göre külliyenin gelirinin Mekke ve Medine`deki yoksul ve yetimlere tahsis edildiği ortaya çıktı. Söz konusu fermanlarda ayrıca Osmanlı`nın Eshab-ı Kehf ve ehline ''yedi uyurlara'' ilgisinden bahsediliyor.

 -''Bölge turizmine önemli katkı sağlar''

Afşin Kaymakamı Fatih Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi`ne alınan Eshab-ı Kehf`in asıl listeye alınmasını arzu ettiklerini söyledi.

Bununla ilgili çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirten Aksoy, ''Eğer külliye UNESCO asıl listesine girerse bölge turizmine önemli katkı sağlayacaktır'' ifadesini kullandı.

Külliyenin geçmişini araştırmak amacıyla ''Fermanlarda Eshab-ı Kehf Projesi'' hazırladıklarını vurgulayan Aksoy, Osmanlı`nın Eshab-ı Kehf Külliyesi`ne çok önem verdiğini anımsattı.

Fermanlarda, külliyenin iş ve işleyişleriyle alakalı bilgilerin yer aldığını anlatan Aksoy, şöyle konuştu:

''İnşallah bu fermanlar bir başlangıç olur. Osmanlı arşivlerinde yapılacak araştırmalarla daha nice belgeye ulaşılacaktır. Bu bilgilerin de UNESCO asıl listesine girmemize katkı sağlayacağına inanıyorum. İlçedeki tüm kurumlarla el ele vererek bu hedefimize ulaşacağımızı düşünüyorum.''

Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven ise külliyenin UNESCO Dünya Mirası Listesi`ne alınmasının, gerek Kahramanmaraş`ın gerekse ülkenin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkı sunacağını vurguladı. 

-Eshab-ı Kehf Külliyesi

Çeşitli kaynaklarda Roma döneminde Hristiyanlığı kabul ettikleri için putperest Dakyanus`un zulmünden kaçan Yemliha, Mislina, Mekselina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş ve Kefestatayuş adlı gençlerin, köpekleri Kitmir ile mağaraya sığındığı bilgisi yer alıyor.

Bazı kaynaklarda ''yedi uyurlara'' ait olduğu belirtilen 33 mağaradan Afşin`de yer alan Eshab-ı Kehf Külliyesi`ndeki bulgu ve belgelere göre olayın bu mekanda gerçekleştiği görüşü de bulunuyor. 

Aynı inancı paylaşan Afşin halkı ise köklü mirasına sahip çıkmak adına çocuklarına yedi arkadaşın adlarını veriyor.  Eshab-ı Kehf olayını canlı tutan yerel yöneticiler de her yıl bu isimde düzenledikleri etkinliklerle hatırayı gelecek kuşaklara aktarıyor.

(AA)


1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer