Tarih: 07.08.2015 09:22

``Güneş Işığının Azı Karar, Çoğu Zarar``

Facebook Twitter Linked-in

Güneş ışınlarının insan sağlığı üzerinde faydalı etkileri olduğunu söyleyen Akman, "Güneşin deri üzerindeki etkileri içerdiği ultraviole ışınları nedeni ile olur. Ultraviole ışınların insan sağlığı ve deri üzerinde çok önemli etkileri bulunur. Vücutta D vitaminin üretilmesi için güneş ışığı şarttır. Aynı zamanda vücudun mikroplarla savaşmasına yardım ederken bazı deri hastalıklarının tedavisinde de güneş gereklidir."dedi.

Güneş ışınlarının deri üzerinde zararlı etkilerine değinen Uzm. Dr. Yasemin Akman, Güneş ışınlarına uzun ve sık maruz kalanlarda kısa dönemde güneş yanığı oluşabileceğini, uzun dönemde ise ciltte lekelenmeler, cilt kanseri ve foto yaşlanma yani güneşe bağlı erken yaşlanmaya yol açabileceğini söyledi.

Güneşten korunmak için Burun-kulak, yüz bölgesinin kapatılmasını gerekliliğine değinen Akman, Güneşten koruyucu kremler kullanmanın yanında geniş şapkalar ve şemsiyeler, pamuklu giysiler ve güneş gözlüğü kullanmaya özen gösterilmeli ve gerekmedikçe güneşin yoğun hissedildiği 11 ile 15 saatleri arasında dışarı çıkılmamalı." dedi.

Güneş koruyucu ürünler seçerken dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Akman, Güneş koruyucular her cilde uygun olmayabilir, bu sebeple bir dermatoloji uzmanı gözetiminde kullanılması öneriyoruz. Bununla beraber güneşten koruyucu ürünlerin içeriğindeki maddelere karşı kişinin alerjisi olup olmadığını da önemlidir. Hem ultraviole A hem ultraviole B ışınlarına karşı koruyan güneş koruyucuları tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Cildimiz dünyaya açılan kapımız sözleri ile devam eden Akman, "Cildimize özen göstermek, vücudumuza özen göstermekle eşdeğerdir. Bu sebeple cildimizi güneşten korumak için gereken tüm özeni göstermeliyiz. Yazın Güneşin ve sıcağın kuruttuğu, yıprattığı cildimizi nemlendirmek, cildimizi kurutacak ürünlerden uzak durmak ve güneşten korumak gerek." dedi.

Güneş yanıklarında dikkat çeken Akman, Hafif yanık durumlarında soğuk su ile bölge soğutulmalı ve kesinlikle diş macunu yoğurt gibi yöntemler uygulanmamalıdır. Bol sıvı alımı ve yatak istirahati ile sıcakların bu tip zararları atlatılabilirken şiddetli olgularda derhal sağlık kurumlarına başvurulması gerektiğini söyledi. (SİBEL ATICI)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —