Bu Hastalığın Tedavisi Yok
Gündem 12.08.2015 09:34:57 0

Bu Hastalığın Tedavisi Yok

Diş Doktoru Seydi Küçükdağılkan gazetemize yaptığı açıklamada Aft hastalığı ve Ağız bakımı hakkında bilgi verdi.

Aft hastalığına değinen Diş Doktoru Seydi Küçükdağılkan, "Aft adı verilen ağız içi yaralarının tam anlamıyla tedavisi yok. Tıbbi müdahale yapılsa da yapılmasa da 7 günde iyileşiyor. Yapılan müdahaleler yaranın yüzeyini kaplatarak yemek yemek gibi anlarda ağrımasını önlüyor. Aft ağız florasının değişimine bağlıdır. Ağız florası değiştiğinde aft oluşur diyebiliriz." dedi.

Diş eti çekilmesinin birçok ağız hastalığını beraberinde getirdiğini belirten Küçükdağılkan, "İnsanlarda ileri yaşlarda diş çekilmesi normal karşılanabiliyor. Çünkü yaş ilerlemesiyle dişin altında bulunan kemik çekilir, kemiğin çekilmesinden sonra diş eti de çekilir. Bunu normal görüyoruz ama gençlerde karşılaştığımızda derhal tedavi edilmesi gereken bir sorun olarak görüyoruz. Hastalığın durumuna göre cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemlerle sorunu çözebiliyoruz. Diş eti çekildiği zaman dişin dibi ile dişin minesi arasında çizgi şeklinde renk farkı vardır insanların bunu fark eder etmez diş doktoruna başvurulması gerekir. Diş eti çekilmesi diş hassasiyetini de getirir, daha da müdahale edilmezse diş sallanmasına neden olabilir." dedi.

Ağız konforunu doğrudan etkileyen diş hassasiyeti hakkında konuşan Küçükdağılkan, "Diş mine orta ve dip olmak üzere üç tabakadan oluşuyor. Bir de ortasında bulunan pulpa tabakası var. Bu tabaka sinirleri içerdiği için acıları hissetmemizi sağlar. Aşınmalar sonucu mine yüzeyi kalktığı zaman sinirler dış dünyayla temas eder ve bunun sonucunda acı duyulmaya başlar. Bu duruma diş hassasiyeti diyoruz. Diş hassasiyetini önlemek için kapsamlı tedavi yöntemleri gerekir. Diş hassasiyetini tedavi ettiğini iddia eden diş macunları geçici bir süreliğine dişi kaplar ve diş hassasiyeti geçici olarak önlenir." dedi.

AĞIZ SAĞLIĞI İÇİN NELER YİYİP İÇİLMELİ?

Ağız sağlığını korumanın önemine değinen Küçükdağılkan, "Güne başlarken asitli içecekler tüketilmemeli. Asitli içecekler tükettikten sonra dişler fırçalanmamalı. Onun dışında yapışkan yapılı yiyecekler de ağızda bir süre kaldığında dokuya yapışarak çok zor çıkacak duruma gelebiliyor. Yapışkan yapılı yiyecekler tükettikten sonra dişleri fırçalamakta yarar var. Ağız sağlığı için C vitaminli gıdalar alınmasını öneriyoruz. Ancak C vitaminli gıdaların aşırı tüketimi diş eti büyümesine neden olduğundan dozunda tüketilmesini öneriyoruz." dedi.

AĞIZ BAKIMI NASIL YAPILMALI?

Ağız bakımı hakkında bilgi veren Küçükdağılkan, "Sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa diş fırçalanmalı her fırçalama seansı iki dakikayı geçmemeli iki dakikayı geçmesi durumunda dişlerin aşınma ihtimali var. Diş ile birlikte dil de fırçalanmalı ve diş ipiyle diş aralarını temizlemek de çok önemli, diş fırçalarının erişemediği diş aralarını sadece diş ipleriyle temizleyebiliyoruz. Diş arasındaki yemek artıkları çıkarılmadığı takdirde çürümeye ve ağız kokusuna neden olabilir. Diş fırçalamak ve iplemek kadar ağız gargarası da çok önemli, bunun için eczanelere başvurmaya gerek yok. Tuzlu suyla da gargara yapılabilir. Diş yüzeyinde ve ağız içerisinde kalan artıklardan kurtulmak için gargara yapılmalı." dedi. (SAFA GAYRET)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

18.7° / 12.1°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı