Sokak Hayvanları Sahipsiz Değil
Gündem 12.08.2015 09:38:26 0

Sokak Hayvanları Sahipsiz Değil

Sokakta yaşayan sahipsiz hayvanların tedavisi hakkında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri ve Mezbahalar Şube Müdürü Hacı Mustafa Çıngılı gazetemize bilgi verdi.

Sokakta yaşayan yaralı, hasta ve mağdur hayvanların duyarlı vatandaşlar tarafından Belediye'nin Çözüm Masasına bildirilmesi gerektiğini vurgulayan Veteriner İşleri ve Mezbahalar Şube Müdürü Hacı Mustafa Çıngılı, "Trafik kazası, yüksekten düşme gibi kazalar sonucu yaralanan ya da hastalık veya açlık içerisinde bulunan hayvanları vatandaşlar Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Beyaz Masa'ya (444 46 11) ihbar ederlerse 5-10 dakika içerisinde ilgili yere ulaşan ekiplerimiz hayvana müdahale etmek üzere Kapıçam'daki hayvan barınağımıza götürüyorlar ve tedavisi bitinceye kadar orada tutuluyor. Tedavisi sonuçlandığında hayvanlar alındıkları bölgeye bırakılıyor." dedi.

Kapıçam'daki hayvan barınağını anlatan Çıngılı, "Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'ne ait ormanlık alan içerisinde 15 dönümlük yerimiz var, burası yaklaşık 600 köpek / kedi kapasiteli. Bu barınak, donanım ve personel bakımından Türkiye'deki sayılı barınaklardan biri. Barınağımız vatandaşlarımızın ziyaretlerine açık ve vatandaşlarımız dilerlerse hayvanları sahiplenebiliyorlar. Geçici Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'mizde bulunan sokak hayvanlarının daha rahat ve huzurlu yaşayabilmeleri için barınak içerisine 18 m² alan büyüklüğündeki soğuk oda deposu yaptırılarak, sokak hayvanlarımız için toplanan yemeklerin daha uzun süre bozulmadan kalması sağlanmıştır. Hayvanlara yemek sağlayabilmek adına askeriye ve üniversite ile anlaşarak artık yemekleri soğuk hava depomuzda tutuyor ve gerektiği miktarda hayvanlarımıza servis ediliyor." dedi.

Barınaklardaki yenileme çalışmalarına değinen Çıngılı, "Barınağımızda bulunan tekli köpek kafeslerinin içerisine karonit döşemesi yapılarak kolay temizlenebilmesi ve hijyenik olması sağlanılmıştır. Ayrıca kafeslerin ön kısımlarının üzerleri de saçla kapatılarak gezinti alanlarının yağmurdan ıslanılmasının önüne geçilmiştir. Rehabilitasyon Merkezimizde su ile daha rahat temizlik yapılabilmesi için su deposunun yanına hidrofor taktırılıp kafeslerimiz tazyikli su ve dezenfektanlar temizlenip kafeslerimizin temiz ve hijyenik olması sağlanmıştır. Ayıca barınağımızdaki kediler için soğuktan korumak amacı ile bir adet 15 m² kapalı alan büyüklüğünde kedi evi yaptırılmış, köpeklerimiz içinde kulübelerin altına palet yerleştirilmiştir. Barınağımızda bulunan tavşanlar içinde kulübeli tekli kafes yaptırılmıştır." dedi.

TEDAVİ VE RUTİN KONTROL

Yaptıkları veteriner klinisyenlik hizmetlerine değinen Çıngılı, "Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezinde sahipsiz kedi ve köpeklerin refahı, huzuru, sağlıklı bir şekilde yaşamlarını idame ettirebilmeleri için bünyemizdeki klinik hizmetlerini bu sahipsiz canlara sunmaktayız. Klinik faaliyetlerimiz ile zoonotik hastalıkların yayılmasının önlenmesiyle beraber Veteriner Halk Sağlığı düzeyini artırmaktayız. Rehabilitasyon Merkezimiz bünyemizde, sahipsiz kedi ve köpeklerimizin iç ve dış parazit enjeksiyonları yapılması, koruyucu aşıların uygulanması önceliklerimiz arasındadır. Bünyemize yeni gelen sahipsiz kedi ve köpeklerimiz muayene edilip sağlık durumuna göre kafeslere alınmaktadır. Muayene sonucu ayrı kafese alınarak tedavi süreci başlatılıp tedavi hizmeti sunmaktayız. Üremenin kontrol altına alınabilmesi için dişi kedi ve köpeklerimize ovariohysterektomi erkek kedi ve köpeklere de kastrasyon ameliyatı yapılarak kısırlaştırma faaliyetinin ardından postoperatif sağaltım ve bakım-besleme yapmaktayız." dedi.

AŞILAMA VE KÜPELEME

Sahipsiz hayvanları kayıt ettiklerini belirten Çıngılı, "Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları  Rehabilitasyon Merkezimize ekiplerimizce getirilen sahipsiz sokak hayvanlarının kulaklarına küpe ve chip takılarak, kayıt altına alma işlemi yapılmaktadır. Sokak Hayvanları ve Rehabilitasyon Merkezinde ekiplerimiz tarafından getirilen köpeklerimiz rutin muayenesinin ardından kulağına, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve numara yazılı küpe takılmaktadır. On gün karantina da bekletilen köpeklerimize kuduz aşıları yapıldıktan sonra rutin olarak kastrasyon ve ovariohysterektomie (kısırlaştırma) işlemleri yapılmaktadır. Hayvanlardan insanlara bulaşabilecek (zoonoz) hastalıklar ve paraziter etkenlerin Kahramanmaraş halkının sağlığını olumsuz etkilememesi için,barınağımıza gelen sahipsiz hayvanların tamamına iç ve dış parazit enjeksiyonları yapılır. Böylece doğal yaşama bırakılan küpeli hayvanlarımız hem kendisi hem de çevresine sağlıklı bir yaşam sunmakta ve böylelikle sağlıklı yaşam alanları oluşturulmaktadır. Hayvanları alırken hangi bölgeden aldığımızı not ediyoruz, barınağa götürdüğümüzde tedavisini gerçekleştirip, kısırlaştırıp tekrar aldığımız bölgeye bırakıyoruz. Doğukent Bölgesi'nden alınan hayvanı Doğukent Bölgesine, Türkoğlu İlçesi'nden alınan hayvanı Türkoğlu İlçesine bırakıyoruz." dedi. (SAFA GAYRET)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.3° / 13°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı