Tarih: 14.08.2015 10:38

Kahramanmaraş'ın Yeni Dergisi, Yemliha

Facebook Twitter Linked-in

Yemliha Dergisi'nin Kahramanmaraş'ın ve Afşin İlçesi'nin değerlerini arşivlemeyi amaçladığını belirten Yemliha Dergisi Sahibi Ahmet Ardıç, "Söz uçar, yazı kalır felsefesi ile yaptığımız çalışmaların ve şehrimizin tarihi, kültürel ve sanatsal yapılarının bir arşiv niteliğinde muhafaza edilmesine katkı sunmaktır.

Kahramanmaraş artık bir büyükşehir, bizde İstanbul'da yaşayan gurbetçiler olarak bir büyükşehire yakışan dernek olmamız gerektiği kanaatini taşıyarak, hem şehrimizin Tarihi, Kültürel Yapısı ve Aktüel faaliyet konularımızı içeren bir dergi çıkartalım. Hem buradaki üyelerimiz hem de bizleri dışarıda takip edenlere bu dergi vasıtası ile haberlerimizi ulaştıralım istedik. İsim olarak da Öncelikle Eshab-ı Kehf'ten yola çıkarak, rivayetlere göre Yemliha isimli genç o yedi arkadaş arasındaki koordineyi sağlayan lider vasıfları olan birisi, ikinci olarak Aşık Mahzuni Şerif'in Yemliha türküsü, üçüncü olarak da Yemliha ismi yöremizde yaygın olarak kullanılmakta olduğundan bu ismi uygun gördük." dedi.

"ESERLERİ EN DOĞRU KİŞİLER SAĞLIYOR"

Dergi'ye içerik sağlarken konuyla ilgili en bilirkişilerden bilgi aldıklarını ifade eden Ardıç, "Yazı aldığımız kişiler genelde konularında bilirkişilerdir. Ayrıca Dergi içerisinde yer verdiğimiz özellikli kişilerinin yazılarını birinci derece yakınlarından aldık. Yani ansiklopedik veya internet üzerinden ulaşılabilecek klasik bir yazı yerine Aşık Mahzuni Şerif'i Yeğeni ve Oğullarından, Hayati Vasfi Taşyürek'i Oğlundan ve Menzioğlu Ahmet Efendiye ait olan yazıyı da yine oğlundan aldık. Yeşil Dernek, Engelliler ile alakalı yazı, Yine Yönetim Kurulu Üyemiz ve Zihin Engelliler Öğretmeni H.Feyza Berk tarafından yazılmıştır. Tarihi Belgeler Mimar Sinan Üniversitesi Prof. Dr. Ömer İşbilir ve Tarihi Yerler ile alakalı yazılar, Turizm Rehberi Ramazan Kıraç tarafından yazılmıştır. Dergi içeriğinde yazar standardımız konu ile birinci derecede alakası olanlar tarafından yazılması ve farklı bir pencereden bakılmasıdır." dedi.

Kahramanmaraşlıların sanata ve edebiyata karşı bir yeteneği olduğunu dile getiren Ardıç, "Kahramanmaraşlılar olarak sanata, hassaten edebiyata karşı fıtri bir kabiliyetimiz var. Elbet her ilin kendine özgü şair, yazar ve ozanı vardır. Ama bizim Kahramanmaraş'ımızın bu konuda diğer illere nispeten biraz daha önde olduğunu düşünüyorum." dedi.

FİKİRLERE SAYGILI BİR DERGİ

Dergileri için eser sağlayanları samimiyet ve illiyet kriterlerine göre belirlediklerini vurgulayan Ardıç, "Maalesef ülkemizde bazı değerlerimizin farkına öldükten sonra varıyoruz. Dergimizde şair ve yazarlara yer veriyoruz. Yazılardaki kriter ise samimiyet ve illiyet bağı. Bu işe emek ve gönül vermiş insanlardan konu ile uyumlu ve anlam taşıyan yazı ve şiirlerinden istifade etmeye bu vesile ile de onları tanıtmaya çalışıyoruz. En önemli kaidemiz saygı. Neden saygı, çünkü bir şeyler yazmak çizmek kolay değil, ona saygı, fikre saygı, herkes aynı şeyleri düşünemez ama hepsi bizim insanımız. Bu yazılar veya eserler sayesinde birbirimizi daha yakından tanıyıp, doğru bildiğimiz yanlışların farkına varabileceğiz. Farklılıklarımız zenginliğimizdir diyoruz. Tahrip çok kolay, tamir zor. Önemli olan tamir edip bir arada tutabilmek." dedi.

Yemliha Dergisi'nin tüm zümreleri kucakladığını belirten Ardıç, "Dergimiz her kesimden insanın kendisinden bir şeyler bulabileceği bir çalışma oldu. Siyasi görüşü, mezhebi ne olursa olsun, her insanın merak edip baktığında kendisinden bir şeyler bulabileceği bir dergi. Biz bir derneğiz. Dernek ilk olarak tüm Afşin'i , sonra genel düşündüğümüzde tüm Kahramanmaraş'ı kapsıyor. Şehrimizde şu parti , bu parti, şu görüş, bu görüş diye her kesimden insan olabilir, yeter ki beraber olmayı bilebilelim. Dergiyi çıkartırken de bir kitleye bağlamak uygun olmaz. Ölçülü bir şekilde her fikri ve görüşü içinde barındırabilecek bir dergi yapmaya çalıştık." dedi. (SAFA GAYRET)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —