Bağımlılık yapıcı maddeler hakkında gazetemize konuşan Yeşilay Kahramanmaraş Şube Başkanı Mustafa Timurbanga, bağımlılıkların önüne geçmek için gençlerin spora yönlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek Kahramanmaraş'ta çok yaygın olan Ağız (Maraş) otu ma
Bağımlılık konusunda Bana değmeyen yılan bin yaşasın' anlayışından uzak durulması gerektiğini, bağımlılığın tüm ülkenin gelirini etkilediğini ifade eden Timurbanga, "Bağımlılık yapan maddelerin denetimine ve bu maddelerin yol açtığı hastalıklara 17 Milyar TL harcanıyor. Bu paranın onda biri gençleri spora teşvik etmek için harcansa sigara, alkol, uyuşturucu ve buna benzer bağımlılıklar en az yüzde 50 azalır. İsveç, Norveç gibi batı ülkeleri bunu denedi ve işe yaradığı görüldü. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin yaz spor okulu etkinlikleri çok önemli buluyorum. Fevkalade verimli bir etkinlik, sporu gençlerin hayatına daha çok yerleştirmemiz lazım. Gençlerin hayatlarını ne kadar faydalı sosyal etkinliklerle donatırsak gençleri o kadar arayıştan ve dolayısıyla uyuşturucu madde kullanımından uzaklaştırmış oluruz." dedi.
"MADDE BAĞIMLILIĞI KÜÇÜK ALIŞKANLIKLARLA BAŞLIYOR"
Ağız (Maraş) otu gibi maddelerin uyuşturucu maddelere öncülük ettiğini dile getiren Timurbanga, "Ağız otu gibi ucuz yasaklı maddeler birçok yasaklı madde kullanımının ilk aşaması olarak karşımıza çıkıyor. Ağız otu, sigara gibi zararlı bağımlılıkları olan insanlar uyuşturucu madde gibi çok daha tehlikeli bağımlılıklara daha yatkınlar." dedi.
Gençlerin zararlı alışkanlık edinmelerinin en büyük nedenlerinden birinin aile eğitimi yetersizliği olduğunu vurgulayan Timurbanga, "Zararlı alışkanlıklar konusunda anne - baba, dayı - amca, teyze " hala gibi birinci derece yakınlar başta olmak üzere tüm yakınlar iyi örnek olmak zorunda. Çocuklar zararlı alışkanlıklara genellikle büyüklerini taklit ederek, onlara özenerek başlıyorlar. Bunun önüne geçmek için tüm aile olarak bilinçli davranmak gerekiyor." dedi.
2014 yılından beri Yeşilay Kahramanmaraş Şubesi olarak birçok zararlı alışkanlıkla mücadele ettiklerini belirten Timurbanga, "Yeşilay olarak Maraş otu ile mücadelesini birinci sırada tutmaktadır. Maraş otuyla mücadelede çeşitli seminerler, konferanslar ve paneller düzenlenmektedir. Maraş otu ile ilgili Emniyet Müdürlüğümüz, Halk sağlığı Müdürlüğümüz, Dulkadiroğlu İlçemiz, Dulkadiroğlu Kaymakamlığımız ve Kahramanmaraş Büyük Şehir Belediyesiyle işbirliği yapılmaktadır. Kahramanmaraşlı gençler Yeşilay'ı gerekli ve değerli buluyor. Kahramanmaraşlı gençlerin "Dumansız Hava Sahası" çalışmasında sigara yasağına uyma oranı %100'e yakındır buda gösteriyor ki Yeşilay ve çalışmaları gerekli ve değerli kabul ediliyor. Yeşilay'a gönüllü katılımcı kabul edilmekte ve Kahramanmaraş'ta çoğu KSÜ öğrencisi 926 gönüllü genç katılımcı bulunmaktadır." dedi.
Yeşilay gönüllüsü olmak isteyen gençlere kapılarının açık olduğunu ifade eden Timurbanga, "Yeşilay gönüllüsü olabilmek için Yeşilay'ın gönüllü formunun doldurulması yeterli olacaktır ardından Yeşilay'daki görevli arkadaşlar gönüllü olmak isteyen bireylere dönüş yapacaktırlar. Aynı zamanda Yeşilay internet sitesinden gönüllü olmak için form doldurulabilir." dedi.
Ağız otuyla mücadele için azami gayret gösterdiklerini belirten Timurbanga, "Yeşilay Kahramanmaraş Şubesi olarak diğer Yeşilay şubelerine nazaran ağız otu ilgili bir mücadele ve çalışmalar yürütmektedir, sırf ağız otuna yönelik çeşitli seminer, konferans ve paneller düzenlemektedir. Yeşilay Kahramanmaraş ağız otunun çok kullanıldığı yerlerde ve özellikle o bölge de bulunan liselere, ilkokullara çeşitli ziyaretlerde bulunup ağız otunun zararlarını ve kullanılmamasını anlatmaktadır. Farkındalık çalışmaları yapılmaktadır zira ağız otu Kahramanmaraş'ta bir sektör haline gelmiştir. Kg değil tonlarla ifade edilen bu sektörle Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, emniyet , valilik bünyesinde bu güne kadar çeşitli faaliyetler yürüttü. Bu faaliyetlerde belirli mesafeler alınsa da kesin çözüm adına daha radikal ve caydırıcı kararların alınması şart." dedi. (SAFA GAYRET)