Uğur böcekleri zirveyi kırmızıya bürüyor
Yaşam 17.08.2015 12:49:06 0

Uğur böcekleri zirveyi kırmızıya bürüyor

Nesillerini devam ettirebilmek için her yıl yaz başında Kahramanmaraş`ın 2 bin 273 metre yüksekliğindeki Çimen Dağı`na göç eden uğur böcekleri, konuşlandıkları tepeyi adeta kırmızıya boyuyor.

Fotoğraf sanatçıları tarafından 2007`de Uludaz tepesinde tesadüfen keşfedilen uğur böcekleri, bulundukları alanı kırmızıya dönüştüren haleleriyle izleyenlere adeta görsel bir şölen sunuyor.

Genellikle taş ve kayaların altında barınan böceklerin göçü haziranda başlıyor. Kışı Uludaz tepesinde geçiren uğur böcekleri, üremek için ise daha aşağılara gidiyor. Yaklaşık 6 ay zirvede kalan böcekleri görmek isteyen çok sayıda fotoğrafçı ve doğa sever bölgeye akın ediyor. Son dönemde kentin sembolü haline gelen uğur böcekleri için temmuzda zirveye yakın alanda festival de düzenleniyor.

Bölgedeki varlığı ortaya çıkartılan uğur böceklerinin araştırılması için Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Valilik desteğiyle de başlatılan bilimsel çalışmalar ise devam ediyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Kalkar Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıl öncesine kadar Kahramanmaraş`ta görev yaptığını, bu süre içinde üzerinde çalıştıkları uğur böceklerinin hikayesini ''European Journal of Entomology'' adlı bilimsel dergide yayımladıklarını söyledi.

Kahramanmaraş`ın uğur böceklerinin dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını dile getiren Güven, halk arasında, ''Gelin Böceği'', ''Uğur Böceği'', ''Nişan Böceği'' veya ''Uç Uç Böceği'' olarak bilinen bu böceklerin, kışın çoğu zaman kalabalık gruplar halinde kış uykusuna yattıklarını belirtti.

Her yıl çok sayıda uğur böceğinin Çimen Dağı Uludaz tepesine göç ettiğini vurgulayan Güven, özellikle bin 900 metre yükseklikte gözlenmeye başlanılan böceklerin 2 bin 273 metre olan zirvede çok sayıda bulunduğunu dile getirdi.

Nisan ve mayıs aylarında az olan popülasyonun haziran başlarında yeni neslin gelmesi ile arttığını dile getiren Güven, ''Uğur böcekleri baharda çiftleşmeye girerler, yumurta verirler. Bu süre içerisinde vücutlarına besin depolarlar. Büyük çoğunluğu ağaç kabuklarına ve kuytu yerlere saklanır. Bir kısmı da Uludaz gibi yerlere göç ederler. Yaşam döngüleri bir yıldır. Bu bölgeyi tercih etmelerinin nedeni rüzgar almayan ve kuytu kayalıkların olmasıdır. Kayalıkların altında kendilerini güvende hissediyorlar'' diye konuştu.AA


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

15.7° / 7.4°

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Başkan Görgel: “1,3 Milyar TL’lik Yatırımla Yeni Ekinözü’nü İnşa Ediyoruz”

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Mücbir Sebep Çağrısı!

Başkan Görgel: “Şehrimizin 100 Yıllık İhtiyacını Karşılayacak Altyapı Yatırımı Kazandırıyoruz”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Karaca Ve Geyik Trofesi Kaçakçılığı Operasyonu

Ağustos Fuarının Etkinlik Takvimi Yayınlandı

KASKİ’de 6 Daire Başkanı Değişti

Onikişubat ve Dulkadiroğlu’nda 18 Mahallede Su Kesintisi Yaşanacak!

Kahramanmaraş’ta Zeytin tenekesine gizlenmiş uyuşturucu madde ele geçirildi

Kahramanmaraş’ta Sahte İçki Operasyonu