“İşitme Kaybını Hafife Almayın”
Gündem 19.08.2015 10:57:24 0

“İşitme Kaybını Hafife Almayın”

Gazetemize konuşan Güneş İşitme Merkezi Müdürü Odyometris Niyazi Güneş, işitme cihazları hakkında bilinen yanlışlar ve işitme kaybının önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de gelişen teknolojiye ve sağlıksız koşullara bağlı olarak işitme kaybı yaşayanların sayısında artış yaşandığına dikkat çekti. Güneş, özellikle işitme cihazı kullanması bir zaruret haline gelenlerin doğru işitme cihazı seçemediği için ikinci kez kayba uğradığını söyledi.

Kısa bir süre önce Kahramanmaraş'ta açılan Güneş İşitme Merkezi'nin Sahibi ve Mesul Müdürü Odyometrist Niyazi Güneş, önceliğinin insan sağlığı olduğunu söyledi. Aslen Trabzonlu olan ve 6 yıl Malatya'da görev yapmış olan Güneş, işitme kaybının nedenleri ve cihazı seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Güneş, işitme cihazı seçiminde insanlarımız genellikle yanılıyor. Pahalı cihaz iyidir ya da ucuz cihaz kötüdür mantığı yanlıştır. Önemli olan işitme kaybına uygun cihazın seçilmesi ve ayarının doğru yapılmasıdır. İnsan sağlığına verdiği önemi vurgulayan Odyometrist Niyazi Güneş,  işitme kaybı olan ve Doktor tarafından işitme cihazı tavsiye edilen vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Türkiye'de 4 milyona yakın işitme kaybı hastası bulunduğunu ve aynı zamanda Kahramanmaraş'ta da işitme kaybının farkında olmayan çok sayıda gizli hasta olduğunu kaydeden Güneş, internet üzerinden, televizyon reklamlarından satışı yapılan "ses yükselticilere " itibar edilmemesi gerektiğini işitme cihazlarının mutlaka hekim kontrolünde alınması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca Güneş, hastanelerde yapılan yönlendirmelere de dikkat çekti. Hastaların daha önce cihaz hakkında bilgisi olmadığından dolayı sadece bir tek işitme merkezine değil birkaç işitme merkezine uğrayıp cihaz denemesini yaptıktan sonra cihazlarını almalarını önerdi. Günümüzde artık çok küçük ve görünmeyen işitme cihazları üretildiğine dikkat çeken güneş, "Dilsizliğin tarihe karıştığını söyledi.

Güneş, 22 Haziran 2012 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Sosyal Güvenlik Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile işitme sektöründe önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çekti.

Güneş, yeni tebliğ ile katkı payları yetişkinler için 550 liraya, çocuklar için ise 990 liraya kadar çıkarıldığını belirterek SGK'li Yeşil Kartlı ve yaşlılık maaşı gibi imkanlardan yararlananlar bulunan vatandaşların bu kolaylıklardan yararlanabildiğini söyledi.

Güneş İşitme Merkezi'nin sahibi ve aynı zamanda Sorumlu Müdürü Odyometrist Niyazi Güneş, "Şirketimizin temel prensiplerinin başında İnsana sağlıklı hizmet vermek gerekiyor. Amaç insanlara işitme cihazı satmak değil en doğru işitme cihazını kullanmalarını sağlamaktır. Önemli olan İşitme kaybı yaşayan hastanın işitme kaybını karşılayacak en uygun cihazı alabilmesidir. Önceliğimiz insanları bu konuda bilinçlendirmek sonra tercihlerine karşılık vermektir. Amacımız Kahramanmaraş'a iyi bir sağlık hizmeti verebilmektir. Allah hiç bir kuluna işitme kaybı yaşatmasın fakat yaşanacak sağlık probleminde de mühim olan mağdur olmadan sağlık problemine çözüm üretmektir. Bu sahada vicdanı sorumluluklarımızı yerine getirmek bizim asli görevimizdir." dedi.

İşitme kaybı hakkında bilgi veren Güneş İşitme Cihazları Merkezi Sahibi Odyometrist Niyazi Güneş, "İşitme kaybı her yaşta insanın etkileyen çok olağan ve yaygın bir durumdur. İşitme kaybı yaşayan birçok insan bu durumu kabullenme konusunda çekingenlik gösterir ve tedaviyi geciktirir. Geciken tedavi sonucunda anlama kabiliyeti düşer ve ısıtma cihazından alınacak verim oldukça azalır. Yanlış anlaşılan konumsa, televizyon sesini daha çok yükseltme, telefonda işitmekte güçlük, etraftakileri mırıldanıyormuş gibi hissetmek, arka planda gürültü olduğunda işitme zorluğu çekmek, ayrıca konuşma bozukluğu olması, kısıtlı kelime hazinesi, mesafeli ve zayıf konuşmayı anlamada problem yasıyorlarsa işitme kaybı şüphesiyle bir KBB doktoruna başvurmaları gerektiğini vurgularken işitme cihazları hakkında bilinen yanlış doğrulara değindi: Şimdilik idare ediyorum, işitmem azalsın, sonra kontrole gider gerekirse cihaz alırım düşünceleri yanlış bularak ısıtma kaybı yasayan hastaların erken teshişte daha verim aldıklarını belirtti. (SAFA GAYRET)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

14° / 7.4°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı