Kahramanmaraş'ın gezilecek yerleriyle ilgili gazetemize bilgi veren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Basın Yayın Şube Müdürü Muhammed Fatih Ertaş Kahramanmaraş'ın kültürel ve tarihi yerleri hakkında açıklamada bulundu.
Kahramanmaraş'ın değerlerine değinen Ertaş, kültürel ve tarihi yönden önemli yerleri şöyle tanıttı.
GERMANİCİA ANTİK KENTİ
Kent Merkezinde Karamaraş olarak adlandırılan bölgede kaçak kazı sonucu ortaya çıkarılan Genç Roma dönemine ait mozaiklerde o dönemdeki günlük yaşamdan kesitler tasvirleşmiştir. Arkeolojik sit alanı olarak tescil edilen ve mozaikleri işçilik ve kalitesi açısından emsallerine göre daha ayrıcalıklı hale gelen bu bölge çok yakında ziyarete açılarak bir açık hava müzesine dönüşecektir.
1920 MİNYATÜR KURTULUŞ MÜZESİ
Kahramanmaraş Kalesi'nde bulunan müze son derece başarılı bir mücadele olan Kahramanamaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunu anlatmaktadır. Şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunu minyatür heykellerle anlatan bir müzedir. Müzeyi şehrin kurtuluşunun anlatıldığı seslendirme ile gezmeye başlıyorsunuz. İçeriye girer girmez seslendirme ve doku ile büyüleyici bir atmosferle karşılayan müze büyük işçilikler sonucu oluşturulmuş.
ESHAB-I KEHF
Afşin İlçesi'ne 6 km uzaklıkta küçük bir tepe üzerinde bulunan Eshab-ı Kehf Külliyesi, kutsal mağarayı da içinde bulunduran dört bölümden oluşmaktadır. Eshab-ı Kehf olayı tüm semavi dinlerde yer alan ortak bir inanış olmasından ötürü her yıl Dünya'nın her bir yanından buraya ziyaretçiler çekmektedir.
MALİK BİN EŞTER TÜRBESİ
Adana yolu üzerinde girişinde şehir merkezinden 6 km uzaklıkta bulunan, muhteşem manzaralı türbe Ziyaeddin Yusuf tarafından 1201 yılında yaptırılmıştır. Türbeye adını verdiren Malik Bin Eşter, Halid Bin Velid komutasındaki İslam Ordusu ile bu bölgeye gelerek burada vefat etmiştir.
BAŞKONUŞ VE YAVŞAN YAYLALARI
Kentin en gözde tabiat harikalarından biri olen başkanış Yaylası, Kahramanmaraş " Andırın yolunun 55. Kilometresinde bulunmaktadır. 1850 m. Yüksekliğe çıkarken, Sır Barajı'nın masmavi portresini görebilir, yaylada piknik yapabilir, geyik çiftliğinde doğa ile baş başa olabilirsiniz. Yavşan Yaylası Tabiat Parkı 39. Tabiat Parkımız olup, il merkezine 36 km mesafede Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güney Anadollu Bölgeleri'nin birbirine en çok yaklaştığı alanda yer alır. Doğa su kaynakları bakımından oldukça zengin olup bölgeye özgü (endemik) yaklaşık 65 adet bitki türü tespit edilmiştir.
ULUDAZ TEPESİ, UĞUR BÖCEĞİ KOLONİLERİ
Şehir merkezine 65 km uzaklıktaki bu tepeyi görenler gözlerine inanamıyorlar. Aynı anda milyonlarca uğur böceğine ev sahipliği yapan bu tepe fotoğraf sanatçılarının, doğa tutkunlarının en gözde mekanları arasında yer alıyor. Artık festivaller de düzenleniyor.
YEŞİLGÖZ
Döngel, Menzelet Barajı derken yine aynı yol üzerinde bulunan Yeşilgöz görenleri hayrete düşürüyor. Dağın altından 45 m derinlikte kaynayan suyu ile yeşil bir gözü andıran bu gölet adeta bir doğa harikasıdır. Çınarlar ve salkım söğütler gölgesindeki piknik keyfi için de burası ziyaretçilerine ayrı bir keyif vermektedir.
KAHRAMANMARAŞ TARHANASI
Şehrin vazgeçilmez ürünlerinden birisi de tarhana. Ancak bir farkla. Lütfen şimdiye kadar bilinen tarhanalarla Kahramanmaraş tarhanası karıştırılmasın. Tamamen doğal yöntemlerle yapılan bu tarhana, kağıt gibi incecik bir gevrektir. Bir bakıma geleneksel cipstir.
Kahramanmaraş'ın değerlerinin saymakla bitmeyeceğini belirten Ertaş, "Gezmeyi seven herkesin Kahramanmaraş'ı da tam anlamıyla gezmesi, görmesi ve tatması gerekiyor." dedi. (MELİHA ŞEYDA AKÇAKALE)