Gündem

Gündem Haberleri

Şişme havuzlar yok satıyor

Şişme havuzlar yok satıyor

Oyuncak Mağazası İşletmecisi Ali Avcı, şişme havuz ve sağlık açısından tehlikeli oyuncaklar hakkında gazetemize bilgi verdi.

Şişme havuzların bu yaz boyunca aşırı miktarda talep edildiğini belirten Oyuncak Mağazası İşletmecisi Ali Avcı, "Geçtiğimiz 2 yıl boyunca şişme havuzlar ithal eden ithalatçının elinde kalıyordu. Ama bu yaz boyunca şişme havuzlar yok sattı. İstanbul dahil hiçbir yerde kalmadı. Özellikle bazı boyutlar o kadar çok satıldı ki bir oyuncak mağazası işleticisi olarak artık ben bile bulamıyorum. Şişme havuzun yanında şişme kolluk, pompa ve benzeri ürünler kapış kapış satıldı. Genellikle gelir düzeyi düşük kesimler bu şişme havuzları tercih ediyorlar. Gelir düzeyi orta ve üzerinde olan kesimler aqua parklar veya deniz tatilleri tercih ediyorlar." dedi.

Şişme havuzların delinmesinin veya yırtılmasının genellikle kullanıcı hatasına bağlı olduğunu ifade eden Ali Avcı, "Çocuklar şişme havuzlarına ellerinde sert oyuncaklarla girdiklerinde havuzun zeminini ya da çerçevesini delebiliyorlar. Şişme havuzu kurulan zemin çok önemli. Mümkünse dümdüz bir zemine kurulmalı ve kurulacak alana yumuşak bir örtü serilmeli. Bu havuzlar 1 ton ve üzeri su aldıkları için içerilerindeki basınç zemindeki parazitlerin havuz tabanını delmesine neden olabiliyor. Dikkatli kullanıldığı takdirde 2-3 yıl boyunca delinmeden kullanılabiliyor. Küçük delikler olduğu takdirde ise 2 liraya satılan yapıştırıcılarla onarılabiliyor." dedi.

Oyuncak ve aksesuar satın alırken onay belgesine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Avcı, "CE Onay Belgesi olmayan, kaçak olarak ülkemize sokulan oyuncaklar çocuklarımızın ve bizlerin sağlığı için tehlikeli. Fiyatları ucuz olduğu için tercih ediliyor ve yaygın olarak satılıyor ama bu tehlikeli oyuncaklar yapılırken kullanılan ham maddeler uygunsuz geri dönüşümlerden elde ediliyorlar. Kaçak oyuncaklar dış boyalarından da fark edilebilir. Genellikle soluk olurlar ve elde bir süre tutulduğunda boya ele çıkacaktır. Sadece oyuncak yapımında değil saç tokası, kolye, küpe gibi aksesuarlarda da onay belgesi olup olmadığı kontrol edilmeli. Onay belgesi olmayan ürünler denetlenmedikleri için içerisinde ne olduğu, nasıl bir ortamda imal edildiği bilinmiyor. Bir oyuncak satıcısı olarak vatandaşların satın aldıkları oyuncakların onay belgeli olup olmadığına dikkat etmelerini öneririm." dedi.

Her oyuncağın her yaş grubuna hitap etmeyeceğini ifade eden Avcı, "Onay belgesi dışında oyuncak satın alırken dikkat edilmesi gereken bir husus da oyuncağın hitap ettiği yaş grubu, oyuncak satın alınırken satış temsilcisine oynayacak çocuğun yaş bilgisi verildiğinde satış temsilcisi o yaş grubuna uygun oyuncaklar önerecektir ama satış temsilcisi olmayan mağazalarda veya satış temsilcisinin dikkatinden kaçacağı durumlarda oyuncak paketinin genellikle sol üst köşesinde yer alan "6+" veya "14+" ibareleri kontrol edilmeli. "14+" ibaresi bulunan bir oyuncak 14 yaşından küçükler için tehdit oluşturabilir." dedi. (SAFA GAYRET)



Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi
Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler Paylaşıldı
Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor
Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”
Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluştu
Aksu ve Karşıyaka Mahallelerini Birleştiren Yolda Kaldırım Çalışması
İlk İftarı Milli İrade Meydanı’nda Birlikte Yapalım!
Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sektöründeki gücünü kanıtladı!
HG Hospital basın mensuplarını misafir etti
Acil Durum Hastanesinin Mobilyaları Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden
Büyükşehir’den; 2 Bin 400 Yaşlıya Destek
Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası İle Aranan Şahıs Yakalandı