Tarih: 13.10.2015 14:06

“Kreşe Yeni Başlayan Çocuklar Enfeksiyona Maruz Kalabiliyor”

Facebook Twitter Linked-in

Kreşe Uyum Sürecinde Bağışıklık Sistemi Güçsüz Kalabilir…

2-3 yıl boyunca evde, yetişkinleri tarafından hijyenik ortamda yetiştirilen çocukların sosyal, fiziksel ve zihinsel gelişimi için kreşe gönderilmesiyle, yeni ortama uyum sürecinde bağışıklık sisteminin bozulabileceğini ifade eden Uzm. Dr. Ferhat Vatankulu, bu süreçte çocukların yılda 6 üst solunum, 2 alt solunum, 2 bağırsak enfeksiyonu geçirmesinin normal olduğunu söyledi. Kreşe gidilen ikinci yıl bağışıklık sisteminin güçleneceğini ve hastalık sayısının yarıya ineceğini dolayısıyla hastalıktan korumak için kreşe, okula göndermeyi geciktirmenin doğru bir yaklaşım olmadığını belirtti.

Çocuğun Fiziksel Gelişiminin İyi Olması Bağışıklık Sisteminin İyi Olduğu Anlamına Gelmeyebilir…

Kreşe başlayan çocuklarda, burun enfeksiyonlarının tedavi edilmemesi durumunda tekrarlayan kulak, boğaz, akciğer enfeksiyonlarına sebep olabileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Ferhat Vatankulu, çocuklarda sık sık öksürme, ateşlenme, burun akıntısı yaşabileceğini açıkladı. Çocukların boy ve kilosunun yaşına uygun olmasının bağışıklık sisteminin çok kuvvetli olduğu anlamına gelmediğini vurgulayan Uzm. Dr. Ferhat Vatankulu, bağışıklık sisteminin düzelmesi için beslenmenin düzenlenmesinin uygun olacağını belirtti. Modern hayatın çocuklara getirdiği olumsuz bir yaşam biçimi olan evde oyun oynama, oyun evlerinde vakit geçirme gibi sosyal davranışların, D vitamini eksikliğine, bağışıklığın zayıf kalmasına neden olduğunun altını çizerek, çocukların uygun bir ortam var ise parka, bahçeye oyun için çıkarılmasını tavsiye etti. Ayrıca evde vakit geçiren çocuğun sosyal olarak kendini geliştiremediğini, bilgisayar oyunları sebebiyle göz problemleri, devamlı oturmaları sebebiyle obezite gibi sağlık problemleri yaşayabileceğini hatırlattı.

Kreş Enfeksiyonlarının Birçoğunda Antibiyotik Kullanımı Gerekmez…

Medicana Sivas Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzm. Dr. Ferhat Vatankulu, enfeksiyon kapan çocuğun kreşe gönderilmemesini, evde istirahat etmesini, bol sıvı tüketmesini tavsiye ederken enfeksiyonun çoğunlukla virüslerden kaynaklandığını bu sebeple antibiyotik kullanmanın birçok enfeksiyonda gerekmediğini açıkladı.

Beslenme Düzeni, Hijyen, Bulunan Ortamın Sıcaklığı Çocuk Sağlığını Etkiler.

Kreşe başlayan çocuğun beslenme düzenine dikkat edilmesini ve kreş beslenme programında olmayan vitaminlerin evde tamamlanmasını tavsiye eden Uzm. Dr. Ferhat Vatankulu, "Menüsünde besin değeri yüksek olmayan menüleri olan kreşe çocuğunuzu göndermeyin ve her besin grubundan dengeli bir şekilde tüketmesini sağlayın. Sağlık programının belirlediği programa uygun olarak aşılarını yaptırın. Üşütmesin diye kat kat giydirmek terlemesine ve hasta olmasına sebep olacaktır, gereksiz kalın giydirmeyin. Mevsim normallerine uygun giyinmesine dikkat edin. Kreş sıcaklığının 22-26 derece arasında olmasına ve hafif nemli olmasına dikkat edin. Hijyen eğitimi verin ve ellerini su ve sabunla en az 20 saniye yıkamasını alışkanlık haline getirmesini sağlayın. Sınıfların temizlenmesine ve havalandırılmasına dikkat edin. Hastalanan çocukların diğer çocukların da enfekte olmaması açısından kreşe gönderilmemesi uygun olacaktır. Çinko, omega, A ve c vitamini açısından zengin beslenmesini ve probiyotik tüketmesini sağlayın." dedi. (HABER MERKEZİ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —