Tarih: 16.10.2015 11:35

“İçimde Ukde Kaldı” Dedi ve Okulu Açtı

Facebook Twitter Linked-in

‘Eğitime yüzde yüz destek' kampanyası çerçevesinde Aral Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çinkay, 24 Derslikli Anadolu Lisesi ve Ülkü Çinkay Anaokulunu tamamlayarak Kahramanmaraş'ın eğitim hayatına kazandırdı.

Abdullah Çinkay Anadolu Lisesi ve Ülkü Çinkay Anaokulu düzenlenen görkemli törenle eğitim ve öğretim hayatına açıldı. Üngüt Mahallesinde eğitim ve öğretime açılan okulun açış konuşmasını yapan Okul Müdürü Enver Orhan Hayırsever İşadamı Abdullah Çinkay'a bu okulu kendilerine kazandırdığı için teşekkür etti.

 

Kahramanmaraş'ta yapımı tamamlanan ve devam eden okullarla ilgili bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt ise konuşmasına Hayırsever İşadamı Abdullah Çinkay'a teşekkür ederek başladı. Akkurt, "Bu okul yapımına başlanırken ilköğretim okulu olarak başlanmıştı, fakat lise okullarında eksiğimiz olduğu için Abdullah Çinkar ile görüşerek burayı Anadolu Lisesi olarak değiştirdik. Bu eğitim kurumu bundan sonraki süreçte de en güzel şekilde faaliyetlerine devam edecek. Her yıl olduğu gibi eğitim-öğretimin başladığı günden bu zamana kadar, son 12 yıldan beri öğrencilerimizin kitaplarını masalarının üzerine koymaya devam ediyoruz." dedi.

 

KÜLTÜRÜMÜZDE SADAKA-İ CARİYE VAR

Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise Türk kültüründe ‘Sadaka-i Cariye' diye bir değer olduğunu hatırlatarak, "kişinin ölümünden sonra kişiye hayır yazan ve o hayır var olduğu sürece kişinin amel defterinin kapanmadığı sadakadır. O yüzden bizim kültürümüzde hanlar, hamamlar, medreseler birçok hayır gerçekleşmiştir.  Bizim kültürümüzde Sadaka-i cariyedir. Son 12 yıl içerisinde Kahramanmaraş'ta hayırsever iş adamlarının

 701 tane derslik 40 tane okul ve 103 milyon lira bu alanda hayır yaptılar. Eğitimin bir alt yapı boyutu var birde içerik boyutu var.

 

TEBEŞİR PARASINI BİZDEN ALIRLARDI

Bizler öğretmenlerin bizden yakıt ve tebeşir parası istediği günleri gördük. Hatta evlerimizden odun taşıdığımız günleri yaşadık. O günlerden biz şimdi akıllı tahtaların olduğu çocukların önünde tablet bilgisayarların bulunduğu, çocukların okula başladığı gün kitaplarının önlerinde hazır olduğu, sosyal yardım vakfı aracılığı ile ihtiyaç sahibi velilere şartlı nakit desteğinin verildiği günlere geldik. Okul başladığında çocuğuna kitap ve önlük alamadığı için gazetelerde intihar haberleri okurduk. O günler geride kaldı. Çocuklar artık yapısal anlamda hiçbir ihtiyaç duymuyorlar. Tüm bu yapısal değişimin bir hikmeti olmalı, bir irfanı olmalı. Çocuklarımız eğitim gördüğü bu okullarda aynı zamanda terbiyeli olmalıdırlar.

 

EĞİTİL İLE TERBİYE ARASINDA ÖNEMLİ FARK VAR

Medeniyetimiz açısında eğim ile terbiye arasında çok önemli bir fark vardır. Eğitim öğretim terbiye bunlar kavramsal olarak aynı anlama gelen şeyler değildir. Terbiye insan için kullanılır, terbiye bizim medeniyetimize ait bir kavramdır. Terbiye rab sıfatının tecellisidir. Tebrici olarak insanın fıtratına uygun gelişim anlamına gelir. Köpek eğitilebilir ama insanın terbiye olması gerekir. Terbiye kişinin 2000 yıl önce Sokrates'in akedenyasının kapısında yazan ‘kendini bil hikmetinin de tecellisidir'. Gençlerimiz eğitim kurumunda terbiye görmüyor ve o terbiye ile haddini, nefsini özgürlüklerini sınırlarını öğrenmiyor ve kendi varoluş gayesine dair bir ruhaniyet oluşturmuyorsa, oluşturduğumuz eğitim kurumlarının da varlığını sorgulamamız gerekir.  Bizler biz kimiz sorusunun cevabını en iyi şekilde bilen kişileriz. Kahramanmaraş neresi diye soracak olursanız Kahramanmaraş bin yıldan beri bu topraklarda yaşayan insanların kim olduklarının bilincinin en diri yaşadığı şehirdir. Çocuklarımız tüm bu soruların cevabını bu okulda öğrensinler. Öğrencilerin Mevlana'nın söylediği gibi ilim ilim bilmektir ilim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsen bu nice okumaktır. Dediği hikmete nail olması gerekiyor. Fiziki coğrafyanın ortadan kalktığı ve artık sanal bir coğrafyasının olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bizler küreselleşirken bölgeselleşmemiz lokalleşmemiz ve bu sanallaşan internet coğrafyasında çocuklarımız için Şangay'da tekin New York'la Moskova aynı yer. Bizim dünyamızda Moskova çok uzaktır ama çocuklarımızın dünyasında Moskova sadece bir tık ötede. Her şey bu kadar sanallaşmışken coğrafi sınırlar kalmışken çocuklarımız bu kadar değişime bu kadar gelişime kendini açmışken en çok ihtiyaç duyduğu, kendilerinin kim olduğu, kimliklerinin değerlerinin ne olduğu sorusunun cevabını bulmalarıdır. Kahramanmaraş bu medeniyetin ocaklarından bir tanesidir. Bu okul bu güzel altyapısının devamında aynı zamanda kim olduğumuzun, hangi inanca hangi medeniyete, değerlere sahip olduğumuzun cevabını oluşturur. Fransa'da, Paris'te, İngiltere'de yaşayabilirsiniz ve istediğiniz kadar onlara benzemeye çalışabilirsiniz ama hiçbir zaman sizin bir Türk olduğunuz, bir Müslüman olduğunuz ve bir Kahramanmaraşlı olduğunuz unutulmaz. Unutulmayanlara sahip çıkmak gerekir."

 

EN BÜYÜK İNANCI; YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜNÜN OLUŞMASI

24 Derslikli Anadolu Lisesini tamamlayarak Kahramanmaraş Eğitim Hayatın kazandıran Aral Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çinkay ise konuşmasına kendisine destek olan eşi Ülkü Çinkay ve çocuklarına teşekkür ederek başladı. Okulun bir an önce yapılmasının etkeninin yetişmiş insan gücüne olan inancı olduğunu vurgulayan Hayırsever İşadamı Çinkay konuşmasını şöyle sürdürdü; "Kalkınmanın temel kuralı genç nüfusu etkin kullanmaktır. Gençleri verimli kullanmasını beceremeyenler dışardan gelecek insan kaynaklarıyla kalkınamazlar. Ülke olarak eğitime önem vermek zorundayız çünkü bizim yer altı ve yer üstü kaynaklarımız yeterli değildir bu bağlamda tükettiğimiz petrolün ancak yüzde 5'ini üretebiliyoruz. Ülkeler eğitime önem verdikleri için en yüksek refah seviyesindir. Türkiye olarak yetişmiş insan gücüne olan ihtiyacımız fazladır. Çağımızda ülkeler arasında bilgi ekonomi toplumu olarak üstünlük sağlamak amacıyla amansız acımasız yarış devam etmektedir. Ülkemizin bu yarışta başarılı olması için iyi bir eğitim ve iyi okullardan geçer. Benim okul döneminde köyümüzde okul yoktu. Ben başka bir köyde ki okula gitmek zorundaydım.

 

 

 Okul yolunda dere vardı. Her gün bu dereyi aşarak okula giderdim.  Kışın bu yoldan geçmek daha da zor olurdu.

  Çocukluk hayalide olsa imkânım olduğu zaman ilerde okul yaptırmayı düşünmüştüm Allah'ta nasip etti.

 İmkanlar da el verdiği sürece yeni okullar yapmaya devam edeceğim.  Ülke olarak

 Kahramanmaraş'ta kazandığımı yine Kahramanmaraş'a gerek yatırırım gerekse hayır işlerinde harcamayı kendime prensip edindim."

 

Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer de bir hayır kurumu olarak bu lisenin güzel bir eğitim ve öğretime başlayacağını söyledi. Vali Güvençer; "Bu hayrın ortaya çıkmasına vesile olan insan aynı manadan geliyor. Bu bağlamda ben şahsım adına Abdullah Çinkay beyefendiye ve Çinkay ailesine şükranımı sunarken aynı zamanda eğitim konusunda bizlere destek veren tüm hayırseverlere huzurlarınızda bir kez daha şükran etmeyi bir borç biliyorum. Burası bir eğitim kurumu burada yapılması gerekenler var. Burada olanlar her şeyden önce kendini bilmek zorunda, adam, insan olmak zorunda bunu inşallah bu kurum sağlayacak. Bu kurumdan çok ciddi ümitlerimiz var. Bu okul sadece görüntüden ibaret değil. Ben biliyorum ki bu hayır kurumunu bu şehre kazandırma iradesini niyetini ve o büyük samimiyeti fedakarlığın  izi inşallah bu okulun yapı taşlarından biri olarak mutlak surette bu okul sıralarından geçen her çocuğun bu ülke için hayır sahibi pek çok kişi mezun olacak. Bu anlamda son derece önemli bir kurumun açılışında birlikteyiz. Bize böyle güzel bir iş için bir araya getiren rabbimize şükürler olsun. İnşallah bu isteğimiz devam ettiği sürece bizler milletimizin sahip olduğu yüksek değerlerle önümüzü ufuklarımızı görmeye devam edeceğiz."

 

Konuşmaların ardından protokol heyeti kurdele keserek okulda incelemelerde bulundu. Açılış törenine Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer ve Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın yanı sıra Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Veysi Kaynak ve Mehmet Uğur Dilipak, Garnizon Komutanı Albay Burç Pekin, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Vali Yardımcısı Dr. Erkan Bulgan Onikişubat Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, Onikuşubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, daire müdürleri, okul müdürleri, STK temsilcileri, işadamları ve öğrencilerle vatandaşlar katıldı.(HABER MERKEZİ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —