Sosyal Koruma ve Tarım: Kırsal Refahın Arttırılması
Gündem 16.10.2015 16:18:45 0

Sosyal Koruma ve Tarım: Kırsal Refahın Arttırılması

Her yıl 16 Ekim'de "Dünya Gıda Günü” çeşitli etkinliklerle ve belli bir tema ile kutlanmaktadır. 2015 yılı için " Sosyal Koruma ve Tarım: Kırsal Refahın Arttırılması” temasının işlenmesi ve etkinliklerle kutlanması uygun görülmüştür.

Bu kapsamda Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Barbaros İlkokulunda öğrencilere dünya gıda günü kutlamaları hakkında bilgi verildi. İlkokul öğrencileri Dünya Gıda Günü ile ilgili hazırladıkları şiirleri okudular.

 

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Abdulkadir ASLAN ilkokul öğrencilerine Dünya Gıda Günü hakkın da bilgi vererek gıda güvenliğinin öneminden bahsetti. Kırsal Refahın Artırılması konularında da bilge veren ASLAN gıda güvenliği bilincinin oluşması için okullarda eğitim ve yayım çalışmaları yaptıklarını söyledi.

 

Daha sonra Gıda Mühendisi Umut TAVLI tarafından öğrencilere gıda maddelerinin evlerde nasıl muhafaza edileceği, gıda maddelerini alırken nelere dikkat edileceği, tüketici bilincinin nasıl oluşturulacağı gibi konularda öğrencilere bilgi verdi.

 

Daha kaliteli ve insanların tamamına yetecek düzeyde gıda üretimi için öncelikle iktisatlı davranarak tasarrufa yönelmeli, ihtiyacımızdan fazla tüketmemeliyiz. Aç olanın halinden anlamalı ve paylaşmayı öğrenmeliyiz. Ama en önemlisi gıdanın kaynağı olan çiftçilerimizi sosyal koruma projeleri ile ayakta tutmalı ve güçlendirmeliyiz.

 

Bu bağlamda tarım sigortaları afetten etkilenen çiftçimizin ürününü garanti altına alırken, kamu ve özel bankalar eliyle sunulan krediler çiftçimize sermaye olmakta, devlet desteğiyle sağlanan hibeler, makine, gübre ve mazot destekleri de çiftçimizin daha rahat çalışma ve üretme imkânlarını artırmaktadır. Bu desteklerin çiftçilere ekstra yük getirmeyecek, aldığından fazlasının elinden çıkmasına sebep olmayacak ve geri ödemesi kolaylaştırılmış şekilde olması gerekmektedir. Ayrıca küçük ölçekli çiftçilerimizin bir şekilde birleşmesi ve arazilerini daha verimli kullanmasını sağlayacak projeler geliştirilmeli; eğitim, kurs ve seminerlerle daha verimli ve sağlıklı bir üretimin gerçekleştirilmesi sağlanmalı; fuarlar ve yurtdışı gezilerle en yeni teknoloji ve tekniklerle buluşturulması sağlanmalıdır. Anlaşmalı çiftçilik modeliyle çiftçinin daha üretmeden ürününü piyasaya arz edebilmesi garanti altına alınmalıdır.

 

Bu şekilde tarladan sofraya güvenli bir gıdanın da temelleri sağlam bir şekilde atılmış olacaktır. Zira tarladan sofraya gıda güvenliğinde gerek izlenebilirliğin sağlanması gerekse gıdanın en az el değiştirmeyle, mümkünse entegre işletmelerle, mümkün olduğunca az aracıyla tüketiciye ulaşması gerekmektedir. Üreten, ürettiğini işleyebilen, işlediğini satabilen çiftçilerimizin sayısı arttıkça gıda güvenliği artacaktır.

 

İl Müdürlüğümüz çiftçilerimizi sağlanan destekler kapsamında bilgilendirmekte, bu desteklerin kullanımını sağlamakta, değişik ürünlerin teşvikiyle ürün yelpazesini genişletmektedir. Doğru ilaçlama, hastalıklara zamanında müdahale, en uygun alet ve ekipmanın kullanımı ve yöre şartlarında yetişebilecek yeni çeşitlerin üretimini yaygınlaştırma görevlerini yürüterek çiftçilerimizi sosyal koruma adına elinden geleni yapmaktadır ve yapmaya devam edecektir.

 

Barbaros İlkokulunda yapılan etkinliğe Tema Vakfı Kahramanmaraş Şube Başkanı Abdurrahman AKBOLAT` da katıldı.(HABER MERKEZİ)

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.2° / 14°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı