Tarih: 11.11.2015 12:35

Küçük Hayallerle Başlandı Büyük İcraatlarla Devam Ediyor

Facebook Twitter Linked-in

Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi Hasancıklı Mahallesinde Targel Projesi Kapsamında görev yapan, Onikişubat İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personellerinden Ziraat Mühendisi İlknur AYDOĞAN ‘ın yönlendirmesi ile evinin altında küçük bir alanda kültür mantarı üretimine başlayan kadın çiftçi Feride BİLGEN bu üretimden memnun kalınca evinin bahçesine küçük bir tesis kurarak kültür mantarı üretimini arttırdı.

 

Kahramanmaraş İli Onikişubat İlçesi Hasancıklı Mahallesinde Kültür Mantarı yetiştirmeye başlayan kadın çiftçilerimizden Feride BİLGEN, kendi işini kurmak istediğini Hasancıklı bölgesinde görevli olan Ziraat Mühendisi İlknur AYDOĞAN'la daha önce paylaştı.

 

İlçe Müdürlüğü teknik personeli Ziraat Mühendisi İlknur AYDOĞAN'ın mantar yetiştiriciliği konusunda ilimizde bulunan örnek tesislerden Feride BİLGEN'e bahsederek bu tesisleri yerinde görmesini sağladı. Geziden sonra ne yapabileceği konusunda fikir edinen BİLGEN mantar üretimini evinin altında küçük bir alanda faaliyete geçirdi.

 

Bu küçük alandaki üretiminden memnun kalan BİLGEN, şimdi ise evinin bahçesine küçük bir mantar üretim tesisi kurdu.Hasad aşamasına gelen mantarlardan büyük kazanç sağlayan BİLGEN yaptığı üretim hakkında şunları söyledi;

 

"Ev hanımıyım evimin geçimine katkı sağlamak istiyordum, bu düşüncemi köyümüzde görev yapan Ziraat Mühendisi İlknur hanıma söyledim. Bana bir fikir vermesi için yardım istedim.

İlknur hanımda evimin altındaki boş alanda mantar üretimi yapabileceğimi söyledi.Hemen bu fikri  eşimle paylaştım bu fikri sonra mantar yetiştiriciliği konusunda daha detaylı bilgi aldık.

Kültür mantarı üretimine iyice kararımızı vermek için Onikişubat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanları bize Türkoğlu ilçesindekurulan işletmeleri gezdirdi. Bu işi yapmaya kararımızı verince önce evimizin altındaki boş alanı hazırladım

 

Üretimin her aşamasında İlknur hanımdan bilgi alarak bu işi öğrenmeye çalıştık. Bu yılda üretimimizi arttırarak  evimin bahçesine yeni bir yer yaptırdık.Ben sıfırdan bi işe başladım ve severek canla başla çalışarak mantar üretmeye çalışıyorum.Aile bütçesine katkı sağlamak isteyen tüm bayanlara mantar yetiştiriciliğini tavsiye ediyor kadın çiftçilere verdikleri desteklerden dolayıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza teşekkür ediyorum." dedi.

 

Targel Projesi kapsamında Hasancıklı Mahallesinde görev yapan Onikişubat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli Ziraat Mühendisi İlknur AYDOĞAN ise;

 

"Onikişubat İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğüne bağlı Hasancıklı mahallesinde çalışıyorum. onikişubat ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü olarak Mahallemizdeki çiftçilerin sorunlarına çözüm bulmak ve tarımsal yeniliklerden haberdar olmalarını sağlamak adına elimizden gelen gayreti gösteriyoruz çiftçimiz Feride'nin mantar üretimi yapmaya başlaması da bu gayretlerimiz amacına ulaştığını gösteriyor. Feride mantar üretimi yapmaya karar verdiğinde bu işe çok yabancıydı. Ama kişisel gayreti ve bizim de desteğimizle şuanda mantar üretimini arttırarak devam ettiriyor.

Beyaz şapkalı kültür mantarı üretimi yapmak isteyen diğer çiftçilerimize üretimle ilgili kısaca bilgi vereyim:

 

Mantar üretimi diğer tarımsal ürünlerden farklı olarak güneş ışığı olmadan yani karanlık yerlerde yapılır. Mantar miselleri gelişimi için gerek duyduğu besin maddelerini ortamdan hazır olarak alır misellerin içine ekildiği bu besin ortamına kompost denir. Ranzalı sistemle yaptığımız bu üretimde preskompost kullanıyoruz.

 

Kompostları üretim odasına yerleştirmeden önce odanın temizliğini çeşitli dezenfektanlarla sağlıyoruz. Daha sonra odanın iklimlendirmesine geliyor sıra gerekli olan iklimlendirmeyi klima ve havalandırma sistemleri ile sağlıyoruz. Kompostlar mantarhaneye alınıp ranzalara yerleştirildikten sonra misel ön gelişim döneminde komposot sıcaklığı beyaz şapkalı kültür mantarı için 23-25 c arasında olmalıdır. Örtü toprağı döneminde ise oda sıcaklığı ve ortam neminin takip edilmesi gerekir. örtü toprağı döneminde ise sıcaklık kademeli olarak 15-17 c ye düşürülerek ve ortam nemi %85-90 civarında tutulur. Hasat döneminde ise havalandırmaya çok dikkat edilmelidir. Havalandırmanın yetersiz olması durumunda mantar şapkaları açılır ve ürün kalitesi düşer.

 

Mantar üretimini ve dikkat edilmesi gereken önemli noktaları çiftçilerimize kısaca özetlemeye çalıştım. Mantar üretimi yapmak isteyen çiftçilerimiz özelliklede bayanlarımızı inşallah Feride'nin bu örnek çalışması cesaretlendirir.

 

Onikişubat İlçesi Hasancıklı Mahallesinde Feride BİLGEN in mantar üretim tesislerindeyiz,  İlçe Müdürlüğümüz teknik elemanlarının desteği ile bayan çiftçimizi mantar üretimine başlattık, bu güzel üretiminden ve cesaretinden dolayı örnek bayan çiftçimiz Feride BİLGEN ‘i tebrik ediyorum. Diğer kadın çiftçilerimize de örnek olmasını diliyorum." Dedi

 

Feride BİLGEN ‘in üretim tesisinde çalışan komşuları ise mahallelerinde yapılan mantar üretiminin kendilerine de yarar sağladığını ve evde boş kaldıkça Feride BİLGEN'e yardım ettiklerini söyledi.

 

 Çiftçimize hayırlı kazanç, ilçemize de güzel bir örnek olması dileğiyle.(HABER MERKEZİ)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —