KSÜ
Gündem 28.11.2015 10:37:01 0

KSÜ'de “Kadına Şiddete Bakış” Konulu Panel Düzenlendi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KSÜKAM) tarafından, "Kadına Şiddete Bakış” konulu panel düzenlendi.

KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele; Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer'in eşi Fatma Dilek Güvençer,   KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci'nin eşi Dr. Hilal Deveci, Rektör Yardımcıları, personel ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kıllı yaptı. Kadına şiddette her şart ve koşulda karşı olunması gerektiğini vurgulayan Kıllı, "Dinimiz kadına değer vererek, kadının toplumdaki değerini arttırmıştır. Önemli olan kadın veya erkek olmak değil, kendini yetiştirerek topluma fayda sağlamaktır" diye konuştu.

KSÜKAM Müdürü Prof. Dr. Naciye Kurtul ise, kadına şiddetin dünyada yaygın bir insanlık suçu olduğunun altını çizerken, şiddetin hiçbir ayrım olmaksızın, bütün kadınların ortak sorunu olduğunu belirtti. Kadınların en güvenli alanları olan evlerinde dahi şiddete maruz kaldıklarını hatırlatan Kurtul, kadına şiddetin, çocuk şiddetini de beraberinde getirdiğini vurguladı.

"Kadına karşı şiddet, yalnızca şiddete maruz kalan kadına değil, bütün topluma olumsuz etki etmektedir. Kadına şiddete küresel bir sorun olarak bakmak gerekir" diyen Prof. Dr. Kurtul, "kadına şiddeti önlemede yalnızca kadınların değil, bütün toplumun ortak hareket etmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçilirken, moderatörlüğünü KSÜKAM Müdürü Prof. Dr. Naciye Kurtul ‘un yaptığı panele konuşmacı olarak; KSÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Evgin, KSÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Fındıklı, Kahramanmaraş İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden Psikolog Oya Limoncu Birsen ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nden Av. Şeyma Nazlı Kokulu katıldı.

İlk sözü alan, KSÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Fındıklı, Türkiye'de her 5 kadından 2'sinin şiddete, her 2 kadından 1'inin ise psikolojik şiddete maruz kaldığını söyledi. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de kadınların yüzde 15'inin cinsel şiddete maruz kaldığını belirten Fındıklı, bu oranın olayın mahremiyetinden gizlendiğinden dolayı bu seviyede olduğunu, tahminlerin yüzde 50 civarında cinsel şiddete maruz kalan kadın bulunduğu yönünde olduğunu söyledi. Fındıklı "Psikolojik şiddet yarattığı etki bakımından, fiziksel şiddetten daha zararlı olabilir" diye konuştu.

KSÜ İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Evgin ise katılımcılara, kadına şiddete İslam dininin bakış açısına ilişkin bilgiler verdi. İslam'ın kadına şiddete karşı olmasının yanında, sadece kadına değil, insana, bütün canlılara ve hatta insanın kendi kendine uyguladığı şiddete dahi karşı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Evgin, "Dinimiz erkekliğe ya da dişiliğe değil, kişiliğe önem verir" dedi.

Evgin'in ardından söz alan Av. Şeyma Nazlı Kokulu, kadına şiddete bakış konusunu hukuki açıdan değerlendirirken, ülkemizdeki yasal düzenlemelere ilişkin bilgiler verdi. Konuyu psikolojik açıdan değerlendiren Psikolog Oya Limoncu Birsen, Türkiye'de son bir yılda şiddete uğrayan kadınlardan, eşi veya birlikte olduğu erkek tarafından şiddete maruz kalan kadınların oranının, yüzde 8 olduğunu söyledi. Türkiye'de kadına yönelik şiddetin sebeplerine ilişkin bilgi veren Birsen, bu sebeplerin yüzde 28'inin erkeğin kendisi, yüzde 33'ünün erkeğin ailesi ve yüzde 27'sinin ekonomik sıkıntılarla ilgili sorunlar olduğunu vurgularken, kadına şiddette erkeğin kendisi ve ailesi ile ilgili sorunların öne çıktığının altını çizdi.

Katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla son bulan panelin ardından, konuşmacılara protokol üyelerince plaket takdim edildi.(HABER MERKEZİ)

BAŞKAN AKPINAR: “12 ŞUBAT RUHU, ASRIN FELAKETİNDE ...

Kahramanmaraş Hızlı Tren Ağına Entegre Ediliyor

KMTSO Başkanı Buluntu’dan 12 Şubat Mesajı

"Kurtuluş Ruhu" 106. Yılında

KSÜ’de Deprem Şehitleri İçin Mevlid-i Şerif Progra...

Kahramanmaraş’ta CHP TBMM Grup Toplantısı Yapıldı

Türkoğlu’nda kar seferberliği vatandaştan tam not ...

Görgel: “Tarihi Kapalı Çarşı’mızın Restorasyonu Ta...

Kırmızı Yelekliler Derneği'nden Kahramanmaraş ziya...

AKOM’dan Yağmur ve Kar Uyarısı

Ülkü Ocakları'ndan Anlamlı Destek

Başkan Gül'den YENAD'a Ziyaret

Başkan Çetinkaya’dan Gazetecilere Anlamlı Buluşma

KMTSO Başkanı Buluntu’dan 2025 yılı değerlendirmes...

Zuhal Karakoç’un 2025 Performansı

KSÜ Rektörlüğüne Prof. Dr. Mahmut AK Atandı

Başkan Muzaffer Çil, yeniden adaylığını açıkladı

“Bir Kardeşlik Hikâyesi” Sergisi Gaziantep Panora...

Elbistan’da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Esnaftan ...

Türkiye’nin UNESCO Tescilli Tek Masal Anlatıcısı F...

Karatutlu: “Çevre Bakanı Murat Kurum’a Söyledim: “...

Kahramanmaraş’lı Minik Dâhiden Dünya Birinciliği

Afşin ve Göksun’da Miniklere Özel Tiyatro Gösteris...

Kır Ailesinin Acı Günü

Kasım’da Dermankart’lı Ailelere 23 Milyonu Aşan De...

KSÜ Kampüs Kablosuz Ağ Altyapısı Genişletildi

Goalball’da Gümüş Zafer

Ampute Futbol Türkiye Kupası Finali Kahramanmaraş’...

TGGF Başkan Vekili Şahin Hopur’dan Milli Takıma Mo...

Dulkadi̇roğlu Beledi̇yesi̇ ve Ti̇caret İl Müdürlü...

13.Ufka Yolculuk Onikişubat Okul İdarecilerine Tan...

Onikişubat Belediyesi’nden 300 öğrenciyle orman te...

Aile Yılı’nda evlenecek çiftlere en büyük destek O...

SOGEM’in Yapay Zekâ Eğitimine Başvurular Başladı!

Yedi Güzel Adam Müzesi, Yeni ve Modern Kimliğiyle ...

“Deprem” Temalı Sergi KSÜ’de Açıldı

Huzurevi Sakinlerine Moral: ‘Turuncu Sofralar Etki...

Kahramanmaraş’ta Orman Parkı İhalesine Tepki

Yeni Nesil Gazeteciler İçin Dijital Medya Akademis...

Nurhak Devlet Hastanesinde İlk Ameliyat Başarıyla ...

Büyükşehir’den Özel Gereksinimli ve Yaşlılara Sosy...

Büyükşehir’den Üniversitelilere Hoş Geldin Hediyes...

Kahramanmaraş’ta 2026’ yılında 12 Bin Derslik Hede...

Kahramanmaraş’ta Örnek Barış: Tek Dert Kahramanmar...

Kır Ailesinin Mutlu Günü

Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la İlgili Söyl...

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor Kadın Goalba...

Zafer Bayramı Coşkusu Gökhan Türkmen Konseriyle Ta...

Dulkadiroğlu Beledi̇yesi, Hizmet Fi̇losuna Yeni̇ S...

Rektör Yasım’dan YTB Başkanı Turus’a Hayırlı Olsun...

BlueLand’te Sınırsız Eğlence Artık Hafta İçi Her G...

Köroğlu: “Okul masrafları aileleri zorluyor, çözüm...

Onikişubat Belediyesi’nin Gündüz Bakımevi’nde kura...

BlueLand’te Pazartesi ve Salı Günleri Eğlence Dolu

MHP Kahramanmaraş İl Başkanlığında Mansur Metehan ...

Çam “ 15 Temmuz Milletin zaferidir ”

Başkan Görgel, Sanayi Sitesi Esnafıyla Bir Araya G...

Büyükşehir’in Glütensiz Gıda Desteği

Düğünde buzağı hediye edildi

Pazarcık Belediyesi İle Özel Sular Akademi Hastane...

Onikişubat Belediyesi’nden personele Sağlıklı Yaşa...

SOGEM’de Sosyal Girişimciliğe Başlangıç Eğitimi’ne...

Görgel, Babalar Günü’nde Şehit Babaları ve Gaziler...

Görgel; “Tüm Ekiplerimizle Bayramda Sahada Görev B...

Gürsoy’dan Kurban Bayramı Mesajı

Karaca: "Türkoğlu'nda Gönülleri Birleştirelim!"

Onikişubat Yunus Emre Ortaokulu'ndan Bursluluk Sı...

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş.’den Kurban Bayramı Te...

15.4° / 9.3°

BAŞKAN AKPINAR: “12 ŞUBAT RUHU, ASRIN FELAKETİNDE YENİDEN DİRİLDİ”

Kahramanmaraş Hızlı Tren Ağına Entegre Ediliyor

KMTSO Başkanı Buluntu’dan 12 Şubat Mesajı

"Kurtuluş Ruhu" 106. Yılında

KSÜ’de Deprem Şehitleri İçin Mevlid-i Şerif Programı ve Anma Töreni Düzenlendi

Kahramanmaraş’ta CHP TBMM Grup Toplantısı Yapıldı

Türkoğlu’nda kar seferberliği vatandaştan tam not aldı

Görgel: “Tarihi Kapalı Çarşı’mızın Restorasyonu Tamamlanıyor”

Kırmızı Yelekliler Derneği'nden Kahramanmaraş ziyareti

AKOM’dan Yağmur ve Kar Uyarısı

Ülkü Ocakları'ndan Anlamlı Destek

Başkan Gül'den YENAD'a Ziyaret

Başkan Çetinkaya’dan Gazetecilere Anlamlı Buluşma

KMTSO Başkanı Buluntu’dan 2025 yılı değerlendirmesi

Zuhal Karakoç’un 2025 Performansı

KSÜ Rektörlüğüne Prof. Dr. Mahmut AK Atandı

Başkan Muzaffer Çil, yeniden adaylığını açıkladı

“Bir Kardeşlik Hikâyesi” Sergisi Gaziantep Panorama Müzesinde Sanatseverlerle Buluşuyor

Elbistan’da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Esnaftan Örnek Duruş

Türkiye’nin UNESCO Tescilli Tek Masal Anlatıcısı Fatma Önkol Konuşuldu