Kahramanmaraş Piazza'da Tüberküloz ve Kene Vakalarına Dikkat Çekildi

Dünya genelinde her yıl 9 milyon insana bulaşan tüberküloz (Verem) hastalığı ile özellikle yaz aylarında artış gösteren ve ölümle sonuçlanabilen kene vakaları konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü, Piazza Alışver

Kahramanmaraş Piazza

Ziyaretçilerine kaliteli ve hesaplı alışveriş olanakları sağlamasının yanı sıra toplumsal sorumluluk projelerinde de etkin biçimde yer alan Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nde, Halk Sağlığı Müdürlüğünce stant kuruldu. Standı ziyaret eden Piazza AVM ziyaretçileri, Halk Sağlığı Müdürlüğü görevlileri tarafından, tüberküloz ve kene ısırması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ataşi (KKKA) hastalığı konusunda bilgilendirildi. Ayrıca, ziyaretçilere her iki hastalıkla ilgili belirtilerin, bulaşma ve korunma yollarının detaylarıyla anlatıldığı bilgilendirici broşürler dağıtıldı.

Her yıl 9 milyon kişi tüberküloza yakalanıyor

Dağıtılan broşürde yer alan bilgilere göre; solunum yoluyla akciğere giren verem mikrobunun yol açtığı bulaşıcı bir hastalık olan tüberküloz hastalığına, dünya genelinde her yıl 9 milyon kişi yakalanıyor. Tüberküloz, hiç verem tedavisi almamış veya düzenli tedavi görmeyen verem hastasından; öksürme, hapşırma veya konuşma esnasında ortama yayılan verem mikrobu içeren damlacıkların solunum yoluyla alınmasıyla bulaşıyor. Hastalık; 2-3 haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, göğüs ağrısı, sırt ağrısı ve kan tükürmek gibi belirtiler gösteriyor. Uzmanlar, bu belirtilerin görülmesi durumunda, acilen verem savaş dispanserleri veya aile hekimlerine başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Kene vakaları yaz aylarında artıyor

Piazza'da açılan stantta, insanların piknik veya doğa yürüyüşüne daha fazla çıktığı yaz aylarında artış gösteren kene vakaları konusunda da broşürlere yer verildi. Ölümle sonuçlanan KKKA hastalığına neden olan kene ısırmalarına karşı alınması gereken tedbirler broşürde şöyle sıralandı:

"Oturacağınız yere açık renkli örtü serin. Bağ, bahçe, tarla, orman gibi riskli alanlara giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler giyinin. Pantolon paçalarını çorap içine sokun veya çizme giyin. Hayvanların üzerindeki keneye çıplak elle dokunmayın. Riskli alanlardan döndükten sonra, kene olup olmadığını görmek için vücudunuzun ve elbisenizin her yerine dikkatlice bakın. Özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasık bölgelerinizi kontrol edin ya da ettirin."

Keneye çıplak elle dokunmayın

Broşürde ayrıca, vücuda tutunan kenenin çıplak elle dokunulmadan, eldiven, bez ya da poşet yardımıyla çıkarılması ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması tavsiye ediliyor. Kenedeki mikropların sebep olduğu ölümle de sonuçlanabilen bir hastalık olan KKKA'nın belirtilerine de değinilen broşürde; kene tutulmasından sonra 10 gün içerisinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikâyetlerinden herhangi birinin görülmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği ifade ediliyor.

(Haber Merkezi)



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer