Açılış törenine, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Cemal Tanrıverdi, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ve Meclis Başkanı Hanifi Öksüz ile Yönetim Kurulu üyeleri, Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu ve İl Kültür ve Turizm Müdürü SeydihanKüçükdağlıda katıldı.
TİCARET VE SANAYİ ODASI'NIN PROJESİ İLE RESTORE EDİLDİ
Tarihi kaynaklara göre, eski Postane Binası olarak uzun yıllar kamuya hizmet eden Zabun Konağı, konut mimarisi içerisinde değerlendirildiğinde geleneksel Türk evi özelliklerini taşıyor ve yaklaşık 130 yıllık tarihin izlerini günümüze yansıtıyor. 2000 yıllarına kadar kullanılan Konak, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nın projesi ile restore edilerek kültür ve turizme kazandırıldı.
ZENGİN BİR MUTFAK KÜLTÜRÜNE SAHİBİZ
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, bu proje ile Kahramanmaraş'ın tarihi dokusunu profesyonel bir sunuşla ön plana çıkarmayı amaçladıklarını söyledi. Kapalı Çarşı, Ulu Cami, Taş Medrese ve Kahramanmaraş Kalesine yakınlığı ile buraya gelen ziyaretçilerin kolaylıkla bu tarihi mekanıda görmelerine imkan tanıdığını söyleyen Zabun, Anadolu'nun bilinen en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Kahramanmaraş'ın, 13 bin yıllık tarihi mirasının yanında Türk damak zevkine hitap zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu söyleyerek, "Hititler, Asurlular, Urartular, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, bu bölgede yaşamış tüm uygarlıkların gastronomi kültürü Kahramanmaraş'ın sayıları 300'ü geçen yemek çeşidi ile bugüne kadar ulaşmayı başarmış. Kahramanmaraş, bugün bu hazineyi yücelterek şehrimizin ziyaretçilerine en güzel şekilde sunacak altyapı ve kapasiteye ulaşmıştır" dedi.
TURİZME YATIRIM KATMA DEĞER VE SOSYAL GELİŞİM DEMEK
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda 1995-2011 yılları arasında başkanlık yapan ve Onursal Başkanlık unvanı verilen Mehmet Balduk ise şöyle konuştu: "Kahramanmaraş'ın ekonomisi bugün yüksek oranda sanayiye dayalı ama gelecekte hizmet sektörlerinde ve turizm alanında çok önemli gelişmelere sahne olacak. Geçmişten gelen değerlerimizi koruyarak geliştirmemiz lazım. Yemek kültürümüz, tarihi varlıklarımız, geleneksel Maraş evlerimiz, doğal güzelliklerimiz, bunlar birer hazine. Bu hazinenin kapağını açıp turizme kazandırmamız gerek. Turizm sektörüne yapılan her yatırım yüksek katma değer ve sosyal gelişim olarak bizlere dönecektir."
KADINLARIMIZ ARTIK İŞ HAYATININ HER YERİNDE
Projenin baş mimarı iseKahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nazlı Ceylan Balduk Kurtul. Bu projenin turizm bakımından önemli olduğuna dikkat çeken Kurtul, kadın girişimciliği konusunda yenilikçi bir akım başlatacağını da iddia ederek, "Turizm açısından önemli bir yenilik getirecek, aynı zamanda kadın girişimciliği konusunda da önemli bir yatırım olacak. Bu proje bizim için çok önemli. Kadın Girişimciler Kurulu olarak bir hayal ile başlayan düşüncemizin, bugün hayata geçmiş olması ve daha da önemlisi Kahramanmaraş'ın azim dolu kadınlarına girişimcilik heyecanını aşılayacak olması bizim için en büyük değer. Burada kadınlarımıza belli süreyle, stantlar verilecek ve ürünlerini pazarlama imkanı sunulacak. Onlara eğitimler de veriyoruz. Kadınlarımız artık iş hayatının her yerinde, her alanda görev üstleniyorlar. Ekonomiye ve istihdama çok önemli katkı sağlıyoruz. Bunu artırarak devam ettirmemiz gerek" şeklinde konuştu.
KONAK, İKİ KADIN ORTAĞA EMANET
Konağın işletmeciliğini ise iki ortak birlikte üstlenmiş bulunuyor. Eda Alıç ve MelihatTürkçapar.Konakta, Kafe-Restoran bölümünde Maraş Yemek'lerinin sunumunun yanında, kadınların el emeği olan turistik ürünlerin de sergilenerek satışının yapılacağını söylüyor. Kahramanmaraş'ın ekonomisine, turizmine katkı sağlayacaklarına inandıklarını ifade eden Eda Alıç ve MelihatTürkçapar, misafirlerini Türk konukseverliği ile karşılarken onlara nostaljiyi gerçek anlamda yaşatmanın peşinde.
TARİHE GİZEMLİ YOLCULUK
Yenilenen Zabun Konağı, ahşap zeminler, bağdadi üzerine horasan sıva duvar yapıları, Kahramanmaraş Kalesini gören rustik karolarla döşeli terasları, nişlerle süslenmiş yemek salonları, tonozlarla bezenmiş tavanları, alaturka kiremitle kaplanan çatısı, aslına uygun formda yeniden yapılan merdiven ve korkulukları konağın ilk günkü kokusunu günümüze taşıyor. Geleneksel Maraş Yemeklerini tatmaya gelen konuklar kendini gizemli bir tarih yolculuğunda buluyor.