Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren 90 Sivil Toplum kuruluşu tarafından organize edilen 'Asılsız Ermeni İddialarını Kınama ve Şehitleri Anma'' programı Kahramanmaraş Onikişubat İlçesi, Süleymanlı mahallesinde düzenlendi.
Düzenlenen program saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve Kur'an- Kerim Tilaveti ile başladı.
Programın açılış konuşmasını tertip komitesi başkanı Ahmet Kolutek gerçekleştirdi.
Tarih Kültür ve Turizm Platformu Başkanı Ahmet Kolutek açılış konuşması;
Bizim bu programı yapmamız ve burada bulunmamızdaki gayemiz, bu köylerde Müslüman Türklere Ermeni çetelerinin yapmış olduğu vahşetle ilgili; Ne farklı bir sayfa açmak,Nede kabuk bağlamış yaraları, yeniden kaşımak için değil, Ermeni diasporasının; örgütlü kin yumağını, unutmamak için buradayız.
Gördüğünüz gibi, bu yerleşim yerleri, bilhassa Süleymanlı zor bir coğrafyadır.
Bulunduğumuz bu yerde, Müslüman Türk kardeşlerimiz 1862-1895 ve 1921 yılına kadar çok acılar yaşadılar.
Ermenilerin birçok katliamlarına ve vahşetlerine maruz kaldılar.
Burası milletimiz için acıyla anılan bir bölgedir.Buradan, Ermenilerin yağmış olduğu , zulüm ve vahşette ilgili çok acı hikayeler , sinelerimizi kor gibi dağlayan;
Beşenden, Asker Kayasından,Gebenden yüreğimize acı bir ses veren nice ağıtlar vardır.
Burada; Ermeni komitacıların atmış olduğu kurşunları göğsünde karşılayarak, şu gördüğünüz amansız coğrafyada fişek gibi savrulan askerlerimizin geride bıraktığı yetimlerin göz yaşları vardır.
Şu gördüğünüz şehitlikte yatan vatan evlatlarının;Ermeniçeteleri tarafından canlı canlı şu gördüğünüz asker kayasından atılarak; Osmanlının bir parçası olan Süleymanlı'yı savunmak adına ödedikleri çok ağır bedeller vardır.
Bu köylere Ermeni eşkıyalar tarafından yapılan baskınlar sonucu kardeşlerimizin evleri yakılmış yıkılmış malları talan edilmiş, insanlarımız yerlerinden yurtlarından edilerek dağlara sığınmışlardır.
Burada yaşayan Ermeniler Osmanlının tesis ettiği kardeşliğe isyanla katliamlarla karşılık vermişlerdir.
Emperyalist güçlerle beraber hareket ederek bulunduğumuz bu yerde isyan etmişlerdir.
Baran Agasi önderliğindeki yaklaşık 15 bin Ermeni çetesi 1895 yılında Osmanlıya karşı burada en büyük isyanı çıkartarak;Baydemirli, Kertmen, Bertiz, Beşenli, Zeytun, Fırnız, Çukurhisar, Kürtül,Yenidemir, Demrek, Sarı Mollalı, Yenice Kale, Hacı İbrahim Uşağı,Gökgedik, Andırın ve Gebende 26 bin savunmasız Müslüman Türkü akıl almaz vahşet ve işkencelerle katletmişlerdir.
Zeytun kışlasından esir aldıkları askerlerin bazılarının ayak derilerini yüzerek askerleri kışlada yakmışlar, bazılarını da diri diri günümüzde asker gayası denilen yerden atarak şehit etmişlerdir.
Andırın ve geben bölgesinde tarif edilemeyecek katliamlara girişerek savunmasız insanları, görev yapan memurları , yüzlerce kadını tutsak ederek buraya getirmişler, kadınlara tecavüz ederek, göğüslerini keserek aşağıdaki kanlı köprüden atmışlardır.
Türk milleti I. Dünya savaşında bir çok cephede ölüm kalım savaşı verirken ermeni eşkıyaları yine emperyalist güçlerle işbirliğine girerek burada ve Anadolu'nun bir çok yerinde ayaklanarak ordumuzu arkadan vurmuşlardır.
İşte bundan dolayı Osmanlı nefsi müdafaa için tehciri yapmak zorunda kalmıştır.
Tehcir tarihinden bugüne kadar ermeni diasporası tarafından dünyaya deklare edilmeye çalışılan sözde soykırım iddialarını
Müslüman Türk`e yapmış oldukları katliam ve zulmün merkezi olan, Zeytun'dan şiddetle kınıyoruz.
Bu bölgede savunmasız olarak Ermeni çeteleri tarafından katledilen 26 bin şehidi rahmetle anıyoruz.
Bizler Türk Milleti olarak bu katliamları, vahşetleri, bu acıları ve dökülen bu kanlı göz yaşlarını hiçbir zaman unutmadık.
Bu toprağın dağında, taşında, kapılarının eşiğinde , çeşmelerin başında, esen her rüzgarın sesinde , ermeni çetelerinin zulmü ile ilgili ağıtlar vardır. Bizim için ağıtlaracıdır, bizim için ağıtlar göz yaşıdır. Yakılan her ağıdın da arka planında çok acı bir hikayesi vardır.
Bunları nasıl unuturuz. Gebenli deli kız ağıdını nasıl unuturuz.
Evet, bizler unutmadık. Hele gebende yaşanan şu acı hikâyeyi: 19 Kasım 1985 te 1500 Ermeni eşkıyası gebeni basar."
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Solak düzenlenen programın basın bildirisini okuyarak, 'her yıl yapılacak olan programa inşallah gelecek yıllarda daha da fazla katılımla burada bu kınama ve anma programını düzenleyeceğiz'' dedi.
Basın bildirisi sonrası, 100 metre bayrak ile şehitlikten Kanlı Köprü'ye kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı, Kanlı Köprü de mehteran gösteri düzenledi.
1895-1921 yılları arasında ermeni komitecileri tarafından Zeytun bölgesinde katledilen şehitler için düzenlenen anma programına, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yarımcısı İbrahim Solak, Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Nejla Günay, Kahramanmaraş Büyükşehir Valiliği Basın Yayın Halkala İlişkiler Müdürü Halit Uğur, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi STK'lar Daire Başkanı Adnan Alagöz, Kahramanmaraş Platformu Basın Sözcüsü Yunus Bülbül, Kahramanmaraş tarih Kültür ve Turizm Platformu Başkanı Ahmet Kolutek, Platform üyesi Dernek Başkanları ve üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.