“Üniversite Gençliğinin Kariyeri Fevkalade Önemli”
Gündem 3.05.2017 10:32:11 0

“Üniversite Gençliğinin Kariyeri Fevkalade Önemli”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) işbirliği ile düzenlenen ve Cahit Zarifoğlu Konferans salonunda açılışı gerçekleşen "Kariyer Günleri” programında konuşan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, "Üniversite

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) işbirliği ile düzenlenen ve Cahit Zarifoğlu Konferans salonunda açılışı gerçekleşen  "Kariyer Günleri" bugün (2 Mayıs) başladı.

 

2-3 Mayıs 2017 tarihleri arasında Sütçü İmam Üniversitesi'nde devam edecek olan Kariyer Günleri programına, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, KMTSO Başkanı Serdar Zabun ve çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı. Açılan şirket stantlarında Üniversite öğrencileri kariyer imkanlarını değerlendirdi.

 

Kariyer Günleri'nin açılışında konuşan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, içinde bulunduğumuz bilim çağında, robotların hukukunu tartışmaya başladığımız, sürücüsüz otomobilden insansız fabrikalara robotların yüzyılında, insanın çok daha değerli ve bir o kadar da kritik bir konuma ulaştığını söyledi.

 

2030 YILINA İNSANLARIN YAPTIĞI İŞLERİN YÜZDE 50'SİNİ ROBOTLAR YAPACAK

Dünyada 2030 yılına kadar şu an insanların yaptığı işlerin yüzde 50'sinin robotlar tarafından yapılacağı öngörüsünün hakim olduğuna dikkat çeken Zabun şunları kaydetti: Bu öngörüyü dikkate alırsak bir yandan durumun vahametini ve bir yandan da değerlendirilebilecek birçok fırsat olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Bugün insan, daha etkin ve daha verimli olmak; mesleki bilgisini ve zihin haritalarını tıpkı bir ANDROID veya IOS gibi güncelleyerek çağa tutunmak zorundadır. Kaynakların tam yerinden ve zamanında kullanımı, bireysel kalite, ekip kalitesi ve yönetim kalitesi, yatay iletişimle farklı bilgi, beceri, bakış açısı ve deneyimlerin aktivasyonunu mümkün kılabilirsek, çağa ayak uydurmanın altyapısını oluşturabiliriz.

İŞLETMELER KENDİLERİNİ GÜNCELLEMEK ZORUNDA

Aynı durum, işletmeler için de geçerli. Kaynak verimliliğini sağlayamayan, teknolojik dönüşüme direnen işletmeler ne kadar güçlü, ne kadar büyük olursa olsun yok olmaya mahkumdur. Sanayi 4'ü konuştuğumuz dijital çağda işletmeler de kendilerini güncellemek zorundadır. Tarımdan sanayiye geçişi tamamlayan, bilgi toplumu sürecinde bulunan ülkemiz, dijital çağa adaptasyonunu güçlendirmek durumundadır. Bunu da gerçekleştirecek olan yine siz gençlerimizdir. Bugün, dünya genelinde ve ülkemizde hükümet politikalarının gençlere yaklaşımına baktığımızda, gençlerin bu sürece adaptasyonunun en hassas politik alanlardan birisi olduğunu rahatlıkla anlayabiliyoruz. Bunun anlamı, bilgi toplumundan beyin toplumuna giden yolda nitelikli insan kaynaklarının varlığı, sanayi ve hizmet alanlarında kaliteli ve yönetsel kabiliyete sahip işgücü arzının, Türkiye ekonomisinin en önemli gündemi haline geldiğidir."

 

 

ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİNİN ÇAĞA ENTEGRASYONU ADINA ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ SARF EDİYORUZ

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak özellikle üniversite gençliğinin çağa entegrasyonu adına büyük gayret sarf ettiklerini söyleyen Zabun, "Burs programlarımız, yurtdışında yabancı dil eğitim programlarımız, bugün icra ettiğimiz gibi kariyer günleri, ar-ge proje pazarı organizasyonları, intörn mühendislik programları gibi çalışmalarımız ile üniversite öğrencilerimizi desteklemekte ve onların Kahramanmaraş'ta kariyer yapmalarını teşvik etmekteyiz." dedi.

 

KAHRAMANMARAŞ, İSTİHDAM BAKIMINDAN BAŞARILI BİR KARNEYE SAHİP

Kahramanmaraş'ın istihdam alanında başarılı bir karneye sahip olduğunu vurgulayan Zabun şöyle devam etti: "Kahramanmaraş, istihdam ve işgücü bakımından başarılı bir karneye sahiptir. 2005 yılından buyana özel sektör 20 milyar liralık yatırıma imza atarak 100 bin kişiye ilave istihdam sağlamıştır. Bugün 15 bin işyerinde toplam 140 binin üzerinde çalışanı bulunan Kahramanmaraş, bu anlamda Türkiye'de üst sıralarda yer alan şehirlerden birisidir.

ORTA VADEDE 30 BİN KİŞİYE DAHA İŞ İMKANI SAĞLAYACAK

Önümüzdeki dönemde de, yine devam eden yatırımlar ve organize sanayi bölgeleri ile orta vadede 30 bin kişiye daha iş imkanı sağlayacak kapasiteye ulaşacaktır. Ama yetmez. Kahramanmaraş girişimci ruhuyla, dinamik gençleriyle çok daha fazlasını, çok daha başarılı işleri yapacak kabiliyet, inanç ve azme sahiptir.Siz değerli gençlerimizin işletmelerle buluşması bu anlamda bizim için çok önemli. Üniversite gençliğinin kariyer maratonunda onlara doğru ‘start'ı verebilmek, bireysel kabiliyetlerine uygun işlerde görev almalarına vesile olmak bizim için fevkalade önemli bir çaba."

 

KSÜ Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci yaptığı konuşmada, kariyer planlamasının lise çağlarında başlaması gerektiğine vurgu yaptı. Kendi tecrübelerinden kesitler veren Rektör Deveci, şunları kaydetti: "Ben lisedeyken bile planlarım vardı. Lisedeyken planı olan içimizde var mı arkadaşlar? Lisedeyken ben şunu yaparım üniversiteye gitmezsem, gidemezsem diye, öğrenci arkadaşlarımıza soruyorum.  Var mı planı olan? Yok. Ben planımı söyleyeyim. O zaman ehliyet almak zordu.  Lise son sınıfta ‘E' sınıfı yani ağır vasıta ehliyet imtihanına girdim. Ağabeylerim benimle dalga geçtiler. Ben dedim ki, onlara inat olsun diye,-sizin gibi değil ben kafamı kullanarak alacağım- dedim.  Ve bir girişte trafik, motor, park hepsini verdim ve ehliyeti aldım. Tabi, sınav salonunda herkes benim etrafımda dolanıyordu bu çocuk daha lise son sınıfta sınava girmiş ve hepsini birlikte verecek.Amacım okumadan, üniversiteyi kazanamazsam ki, çok da okuma taraftarı değildim bazen toplantılarda da söylüyorum ben baba zoruyla okuyan biriyim, gönüllü okumadım. Baba zoruyla okudum rektör oldum, ya isteyerek okusaydım herhalde NASA'nın başına mı geçerdim ne olurdum bilemiyorum.

Kariyer Günleri bir fırsattır. Tecrübelileri dinleyin oradan kendinize bir yol çizersiniz, bir yol haritası ille de diplomalı olmak lazım değil. Yani diploma olursa daha da iyi olur. Üniversite mevzunu ticaret yaparsa daha da iyi olabilir.Tabi, yetenek varsa, yoksa batırır. O yüzden tecrübeyi dinleyin. Kendinizi, şartlarınızı zorlayarak bir şeyler üretmeye gayret edin."

 

Kariyer Günleri'nin konferans bölümünde konuşarakiş hayatında başarı kriterlerine değinen KMTSO 4. Grup Meslek Komitesi Başkanı ve Kervan Pastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kervancıoğlu, 13 yaşında başladığı iş yaşamından örnekler verdi. Sami Kervancıoğlu şöyle konuştu: "1966 doğumluyum. Kervan Pastanesi, Alpedo, diğer markalarla beraber Yönetim Kurulu Başkanıyım. 13 yaşında, Babamın telkinleriyle bir pastanede iş hayatına başladım. 100 m2dükkanımız var 10 kişiyle bu işi yapmaya çalışıyoruz. Ama o zamanlar pastanecilik, şekercilik hepsi bir arada yani şuandaki pastane kültürü gibi değil. Bir mahallenin içerisinde Sakarya Caddesinin içerisinde bir ara sokakta pastanecilik yapıyoruz. İlk iş günümde ustam bu çok önemli bir şey oğlum dedi, masanın altına 1 lira atmış, bana dedi ki git oğlum şu masanın altını bir süpür gel. Biz bilmiyoruz ne olduğunu. Süpürdüm toparladım. Masanın altında 1 lira var. Meğer o parayı kendisine getireni işe alırmış, onu cebine atanı işe almazmış. Biz parayı getirdik kendisine teslim ettik ve bizi işe aldı. Tabi biz bunları sonradan öğrendik, tabi bu bir süreçti. Öncelikle dürüstlükten kesinlikle taviz vermemek gerekiyor. Biz öğleye kadar okula gidiyoruz, öğleden sonra dükkana gidiyoruz hemen koş dükkana. Bu arada tabi ki belli bir noktaya getirdik. Bu aradao ustamız bizim kayınpederimiz oldu. Tabi bir hedef var, kendi içimde bir hedef var durduramıyorum. Hedefsiz insan boştur arkadaşlar bu benim için geçerli. 700 çalışanımız var, önce onlara bunun eğitimini veriyorum. Diyorum ki kardeşim sizde hedef olmazsa hiçbir şey olmazsınız."


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

13.3° / 0.3°

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4 Kişi Yakalandı

Rektör Yasım’dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’a Ziyaret

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne Yeni Yol Açıyor

Debgici"1000 yataklı şehir hastanesi ihalesi yapılacak"

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu Operasyonunda 7 Şahıs Yakalandı

Yedikuyular ve Ali Kayası Terası yollarında kış lastiği uygulaması

Kahramanmaraş’taki Fırtına Saatte 95 Kilometre Hıza Ulaştı

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Başkan Görgel: “1,3 Milyar TL’lik Yatırımla Yeni Ekinözü’nü İnşa Ediyoruz”

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı