IPARD II Programı Kapsamında Kahramanmaraş'ta İlk Sözleşmeler İmzalandı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) IPARD II Programı Birinci Başvuru Çağrı İlanı kapsamında destek almaya hak kazanan yatırımcılarla ilk sözleşmeleri imzaladı.

IPARD II Programı Kapsamında Kahramanmaraş

IPARD Programı çerçevesinde 2012-2016 yılları arasında toplam yatırım bedeli 210 Milyon TL'nin üzerinde olan 213 adet yatırıma yaklaşık 100 Milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirerek kent ekonomisine önemli yatırımlar kazandıran TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü, desteklerine 2020 yılına kadar uygulanması planlanan IPARD II Programı ile devam ediyor. 2015 yılı Aralık ayında çıkılan ilk çağrı ilanında Kahramanmaraş'ta toplam yatırım değeri 250 Milyon TL'nin üzerinde 224 adet başvuru alan TKDK değerlendirme sürecini tamamlayarak 30 Mart 2017 tarihinde destek almaya hak kazanan yatırımları duyurmuştu. Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Komisyonu arasında yürütülen prosedürel sürecin tamamlanması ile sözleşme imzalama süreci resmen başladı.

IPARD II Programı kapsamında ilk çağrı ilanının değerlendirme sonuçlarına göre Kahramanmaraş'ta, 6 adet kırmızı et üretimi, 3 adet süt işleme tesisi, 25 adet tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği projesi, 1 adet zeytinyağı üretim tesisi, 3 adet kırsal turizm tesisi ve 2 adet yenilenebilir enerji (GES) yatırımı kapsamında elektrik üretim tesisi olmak üzere 40 adet yatırım desteklenmek üzere seçilmişti. Söz konusu başvurulara ilişkin İl Koordinatörlüğü'nde düzenlenen törenle ilk imzalar atıldı.

TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Ahmet Cemil Ceyhan sözleşme imzalama töreninde yaptığı açıklamada, IPARD II Programı 1. Başvuru Çağrı Döneminde yaklaşık 32 Milyon TL yatırım bedeline sahip 40 adet proje ile sözleşme imzalayacaklarını ve bu yatırımların gerçekleşmesi halinde yaklaşık 17 Milyon TL hibe ödemesi gerçekleştireceklerini ifade etti. Bugün 6 adet yatırım sözleşmesine imza attıklarını ve önümüzdeki günlerde diğer yatırımcılarla da sözleşmelerin imzalanmasıyla birlikte yatırım sürecinin başlayacağını belirten Ceyhan, "TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü, büyük bir gayret ile Avrupa Birliği hibe fonlarını yatırımcılarla buluşturmak için çalışmaya devam ediyor. Şehrimizde hibe verdiğimiz yatırımların faaliyete geçmesi bizim en büyük mutluluğumuz olmaktadır. Kent ekonomisine doğrudan, ülke ekonomisine dolaylı olarak katkı sağlayan, kaliteli üretimi artıran ve istihdam olanağı sağlayan yatırımlara hibe vermeye devam edeceğiz" dedi.



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer