Kahramanmaraş İl Müftülüğü, Büyükşehir Belediyesi ve galibi vakfı vefatının 80. yıldönümünde Şeyh Ali Seza Efendi'yi kabri başında andı.
İl Müftüsü Celal Sürgeç, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı anma programı Şeyh Adil Mezarlığı'nda gerçekleştirildi.
Şeyh Ali Sezai Efendi'nin mezarı başında Abdülhamithan Cami İmam Hatibi Muzaffer Güneş'in okuduğu Kur'an tilaveti ardından İl Müftüsü Celal Sürgeç dua etti.
Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç Ali Sezai efendinin kurtuluş savaşındaki mücadelesini bildikleri söyledi. Müftü Sürgeç konuşmasında; "Bu gün bu mübarek insanın huzurundayız. Bütün Anadolu'daki o kıvılcımın Maraş'ta atılmasına vesile olması sebebiyle 11 Haziran 1937 Vefaat tarihinde analım dedik. Kur'an kurslarımıza söyledik hatimler okuttuk. Burada da okunan Kur'an tilavetiyle yad etmiş olduk. Beni en çok etkileyen o muhteşem mezar taşının üzerindeki yazı olmuştur. "Allahümed'hılna el cennete bihurmeti lailaheillalah" Ya Rabbi, Lailaheillallah hürmetine bizi cennetine girdir. Yazı yüzünden bu mezar taşı bir dönem yasak edilmiş, kırılmış. Fakat bütün bunlara rağmen asla Devletine ve milletine küsmemiş. Bu vatan, bu devlet, bu topraklar bizimdir demiştir. Yani hem ilmiyeden bir zat, şeriat ve fıkıha vakıf olan bir insan, müderris aynı zamanda diğer yönden gönül ehli bir insan bir mutasavvıf, tasavvuf ehli. Zaten biz bu ikisini mecz etmedikçe bu topraklarda merhameti, rahmeti, muhabbeti yakalayamayız. Bu toprakların asıl kimliği ilim yanında irfan ve hikmet kavramlarını bir araya getireceğiz ki, bu topraklar yeniden sulansın yeniden burada rahmet, merhamet, muhabbet inşa olsun."şeklinde konuştu.
Müftü Celal Sürgeç Ali Sezai efendinin rol model olarak çocuklarımıza tanıtılmasının gerekliliğine değindi; " Bizler çoluk çocuğumuzu bu güzel insanlarla, bu rol model insanlarla tanıştırmaz isek başkaları kendi adamlarını çoluk çocuğumuzun zihin dünyasına sokar işte onların modeli olurlar. Bu bağlamda bu gibi kahraman yiğit insanları tanıtmalıyız. Allah'ü Teala onların bıraktığı mirasa sahip çıkan nesiller olmayı bizlere nasip eylesin."dedi.
Daha sonra Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı Şeyh Ali Seza Efendi ile ilgili bilgiler paylaştı.
Daire Başkanı Kabakcı yaptığı açıklamada: "Müftülüğümüz ve Büyükşehir Belediyemiz olarak bugün Hoca Efendiyi ziyarete geldik. Hoca efendi 1869 yılında Kahramanmaraş'ın Şekerli Mahallesinde dünyaya gelmiş, babasını beş yaşında kaybetmiş, eniştesi İbrahim Efendi ile birlikte Halep'e gitmiş orada tahsilini tamamlamış Arapça Farsçanın yanında Fransızca öğrenmiş Osmanlı ulemaları içerisinde Kahramanmaraş'ta Fransızcayı bilen tek âlim insandı. Kahramanmaraş'ın eşrafının ve halkının Ankara İstiklal Mahkemesine götürülmesini görmüş daha sonra kendileri mezar taşını kendisi vefat etmeden yaptırdığı için o günkü idarecilerin bağnazlığıyla yıllar süre mahkemelerde tutulmuş. Düşünebiliyor musunuz bu milli mücadele Anadolulun Milli Mücadelesi kıvılcımını yakan maddi manevi bir hoca efendi mezar taşında İslami yazıları yazdığı için mahkemelere gitmiş. O gün ki bir hâkimin anlayışıyla berat etmiş ve 11 Haziran 1937 senesinde vefat etmiştir" dedi.
27 yıldır Ali Sezai efendinin Külliyesini çalıştıran Enver yanık, Şehy Ali Sezai efendinin akrabalarının çile haneden ve külliyeden ilgilenmelerini istedi.
Torun, Halil Yalçın da konuşmasında Ali Sezai efendinin halkın etrafında toplandığı ilim adamlarından olduğunu anlattı.