TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca ile Özel Röportaj

Türkiye Gazeteciler Federasyon Başkanı Yılmaz Karaca ile gazetecilik mesleği üzerine özel bir röportaj gerçekleştirdik. Sorularımıza samimiyetle cevap veren Başkan Karaca gün geçtikçe daha tehlikeli boyutlara ulaşan internet haberciliği için çarpıcı açıkl

TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca ile Özel Röportaj
Türkiye genelinde 71 mesleki örgütümüz var. Bunun dışında Azerbaycan'da 4, Kıbrıs'ta 3 olmak üzere 78 Meslek örgütümüz var. Bu 78 meslek örgütünün 25 BİN civarında üyesi bulunmakta. Bazı doğu illerinde üyelerimiz yok onlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 81 ilde teşkilatlarımızla çalışıyoruz.

Federasyon Olarak Bayram Gazetesi Çalışmanız var, bayram gazetesi çalışmanız amacına ulaşıyor mu?


-Bayram Gazetesi biliyorsunuz 1986 yılında Sabah Gazetesinin bayramlarda da çıkma kararından sonra bayram gazetesi geleneği bitti. Biz Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak, bunu ilk kuruluşumuzdan itibaren çıkartalım dedik ama bir türlü çıkaramadık. 2009 yılında yönetime geldiğimiz zaman Bayram gazetesinin önemi bizim için hem Türkiye genelinde böyle bir yayın yapmak hem üyelerimize bir destek vermek hem de Federasyonun maddi giderlerini buradan gelirle karşılamak. O nedenle şuanda sekizinci sayımızı çıkarıyoruz. Dokuzuncu sayımızı çıkaracağız. Buradan tüm Türkiye'nin geleneğini yansıtıyoruz. 150 Bin civarında basıyoruz ve Türkiye'nin tüm gazete bayilerinde de bulabiliyorsunuz. Maddiyatı bir kenara bırakıp en azından bu geleneğin devam etmesi için Bayram Gazetesini çıkartıyoruz ve çıkartmaya devam edeceğiz.


Türkiye'de Gazetecilik Mesleği İçin Federasyon Olarak Ne Gibi Çalışmalarınız Var?


Mesleği suiistimale yönelik kullanmamak lazım. Mesleği gerçekten dürüst yaptığınız zaman, ilkeli yaptığınız zaman, o zaman kendinize iyi bir okuyucu kitlesi bulabiliyorsunuz. Ama maalesef önleyemiyoruz. İşte haftalık gazeteler, aylık gazeteler, bayramda çıkan gazeteler, bir iş adamı öldüğü zaman çıkan gazeteler gibi bir çok gazeteler çıkıyor. Gazeteler çıkmak için sadece Cumhuriyet Savcılığına bir dilekçe vermek yeterli. Bunun güncellenmesi için çalışmalar yapıyoruz ancak işte demokrasi için böyle bir şey engellenemez haliyle demokrasiyle alakası yok. Tamamen kontrol mekanizması ile alakalıdır. Bana kalırsa her önüne gelenin gazete çıkarmaması gerekir. Bu neye bağlanır, bir oda oluşturulup oradan geçmeğe bağlanır yoksa iletişim mezunu bir belgeli şartımı aranır, yani böyle bir şey mutlaka olmalı. Çünkü gerçekten şuanda acı bir tablo var. Adam bir tane gazete çıkartıyor, bir tane iş adamına gıcık oluyor, onun aleyhinde olur olmaz insani olmayan belaltı haberlerle maalesef mesleğimizi kötü duruma itiyor. Bu da bizim için Türkiye'de bazı kurum ve kuruluşlar mesleğimize neden saygı duymuyor, işte bu tür iş yapanlar bizi maalesef yıpratıyor ve bu hale getiriyor.


Yerel Gazeteler İçin Federasyonun Çalışmaları Nelerdir?


Şuanda Türkiye genelinde Cemiyetlerimizin aracılığıyla eğitim seminerleri veriyoruz. Bunu kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Bunu kalkınma ajansları ile yapıyoruz. Şuanda Türkiye genelinde 10 ilimizde kalkınma ajansları desteği ile eğitim verdik. En son Osmaniye'de haber yazılımı ve görsel yönetmenlik üzerine, sayfa tarsımı üzerine eğitim verdik. Bunu isteyen tüm illerimizde bize müracaat etmesi halinde veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz.


İnternet Haberciliği Hakkında Neler Düşünüyorsunuz?


İnternet haberciliği esasında şuanda bu sistem içerisinde çok arttı. Biranda aynı gazete gibi nasıl dilekçe veriyorsun gazete çıkarıyorsan bu sefer dilekçe vermeden çıkarıyorsun. İnternet gazeteciliği esasında tehlikeli boyutlara geliyor. Mutlaka internet gazeteciliğinin de belli bir statüye kavuşturulması lazım. Şuanda bakıyorsunuz adam 30-40-50 liraya bir tane sistem alıyor ve bakıyorsunuz ertesi gün internet gazetesi çıkarıyor. Buna da mutlaka bir çözüm bulunmalı. Televizyonlara ve radyolara nasıl çözüm bulunmuşsa buna da mutlaka bir çözüm bulunmalı.


Yazılı basının önemi kesinlikle bitmez. Neden bitmez? Biz yazdıklarımız geriye dönük doğruluğu çok önemli. Şimdi bakıyorsunuz internet gazeteciliğinde bir haber çıkıyor, hiç ilgisi olmayan bir haber, bir araştırıyorsun öyle bir şey yok. Şuanda halkta bir güvensizlik var, internet gazeteciliğine karşı. Adamın facebookta kafası bozuluyor size bir şeyler yazıyor. İnternet gazeteleri de bu duruma geldi. Bu vesile ile internet gazeteleri gazeteci çıkartmaktan daha tehlikeli duruma geldi. Şimdi iyi internet gazeteleri de var. Ciddi çalışanlarda var. Ama bu sayı çok az.


Gazetecilere şunu diyorum, bu mesleğin onurunu şerefini korumak ve mücadelesini yapmak bize düşer. Herkes bu görevi elinden geldiği kadar yapmalı.


Genç Gazeteciler Üzerinde Bir Çalışmanız Var mı?


Genç gazeteciler üzerinde en büyük çalışmayı Türkiye Gazeteciler Federasyonu yapıyor. Gençlere verdiğimiz önemin yanında iletişim mezunlarına verdirdiğimiz haklar, direkt kadroya girme, beklemeden sarı basın kartı alma konularının öncüsü hep Türkiye Gazeteciler Federasyonu olmuştur. Gençlerle Anadolu basının daha büyük yerlere geleceğine inanıyorum.




1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer