Devlet memurluğundan emekli olan Mahmut Nedim Tepebaşı, bir süre Kahramanmaraş Belediye Başkan Yardımcılığı yaptı. Siyasetin dışında edebiyatla da iç içe olan Tepebaşı, gazetelerde ve dergilerde yazdı. Yılların birikimi ve tecrübesini Bireyden Devlete Aile ismiyle kitaplaştırdı. Kahramanmaraş 4. Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı'nın başladığı günlerde yayınlanan kitabını kendi imkanlarıyla çıkardı. Eserden hiçbir maddi menfaat beklemediğine vurgu yapan Tepebaşı, toplumun kitaptan faydalanmasının kendisi için en büyük kazanç olacağını ifade etti.
Ailenin önemi üzerinde yoğunlukla durulan eserin yayınlanma sürecinde, çocuklarının aile arasındaki güçlü bağlardan hareketle eserin basılması için biriktirdikleri harçlıklarını kendisine verdiklerini söyledi. İlk olarak gazetede yayınlanması için makale olarak hazırladığı yazının uzun olması ve önemli hususların eklenmesiyle kitaplaştırılmasına karar verdi. Yaklaşık 3 yıl süren hazırlık sürecinden sonra Bireyden Devlete Aile ismiyle yayınlandı.
Tepebaşı: "Biz aileyi şu anda çekirdek aile olarak görüyoruz; anne, baba, çocuklar. Ama aile o kadar geniş bir kapsamdaki, alimlerden milletin, yöneticilerin ailesi olduğunu iddia edenler de olmuştur. Millet devletin ailesidir, anne baba çocuğunun sorumluluğunu, ihtiyaçlarını nasıl gözetiyorsa devleti yönetenler de aynı şekilde gözetmek zorundadırlar." dedi.
Yazar Tepebaşı, kitabını imzaladığı Kahramanmaraş 4. Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı'nda eseri hakkında bilgi verdi, fuarı değerlendirdi.
Fuarla ilgili değerlendirme yapan Yazar Mahmut Nedim Tepebaşı şunları dile getirdi: "Fuar bir farklılıktır, güzel bir şey. Eksiklikleri olmasına rağmen yapılmasını takdirle karşılıyorum. Biraz daha bilinçli yapılsa veya fuarı gezen insanlara bilgi verilse, stantların önüne gelindiğinde eserleri bulunan insanlardan bilgi alınsa, tanışma gibi karşılıklı diyaloglar kurulsa daha güzel olur. Eksiklikler tespit edilerek önümüzdeki yıllarda giderilmesi lazım. Örneğin, belediyenin her şeye gücü yeter bana göre, bir çay servisi yapılabilir. Havalandırması iyi değil, çok ağır bir hava var. Çok uğultu var, bu uğultuyu kırmak için ne yapılabilir onların üzerinde durulması lazım. Bir de, Kahramanmaraş'ı temsil eden Alkış, Usare ve Güzlek Dergileri var, diğer yayınevleri gelip geçici, insanların bizimle daha rahat irtibat kuracakları bir yer olmasını arzu ederdik. Ama sanki dışlanmış gibi bir halimiz var, bu hoş bir şey değil. Bunlar bizim eleştirdiğimiz ve inşallah düzelmesini umut ettiğimiz eksiklikler.
Onun dışında insanların az çok ilgisi var, tam yeterli ilgi olmasa da. Ama kitapla tanıştırmak iyi bir şey. Çocuklardan bazen görüyorum, geliyorlar kitabı alıp kokluyorlar. O bile insanı mutlu ediyor."
Kitabının hazırlanması hakkında bilgi veren Mahmut Nedim Tepebaşı şunları ifade etti: "Bizim en büyük sorunumuz ailede başlıyor, sorunların çözümü de ailededir aslında. Devlet ailenin büyütülmüş, geliştirilmiş bir yapısıdır, aile de devletin küçük yapısıdır. Ailesi güçlü olan devletler kendileri de güçlü olur. Aile huzurunu temin etmekten daha önemli bir olay yok. Ben bu kitabı hazırlarken aslında gazeteye bir makale olarak yazmıştım. Biraz uzun oldu, gazetenin orta sayfasına göre hazırlayayım diye düşündüm. Biraz daha katkıda bulundum, baktım ki iş uzadı. Yani daha geniş alanlara girme lüzumu hasıl oldu ve bu kitap o şekilde ortaya çıktı. Teferruata girmeden, ana hatlarıyla huzurlu bir ailenin nasıl kurulabileceğini, hangi esaslara riayet edilmesi gerektiği üzerinde durdum. İnşallah faydalı olur."
Müslüman toplumun her türlü sıkıntısına dinin çare olacağını belirten Tepebaşı şu şekilde konuştu: "Bu kitabı okuyanlar, feminist düşünceden daha çok kadınları öne çıkarttığımı görecekler. Feministler belki de kendilerinin yaptıkları hataları, eksikleri burada görecekler. İslam bunların hepsine çözüm getirmiş. Bir toplumda huzur isteniyorsa evvela İslam ne demiş ona bakmaları lazım. Müslüman toplumun ilk defa bakacağı nokta budur. Modernizm, bilmem ne, modernlikle falan alakası yoktur kurtuluşun. Selamet doğrudadır, doğruyu bulmak için de ne gerekiyorsa onu yapmak lazım. Bu gün boşanma oranlarının yükselmesinin sebeplerinin altında bunları da görmek, neden o duruma geldiğimizi görmek lazım. Bunları izah etmeye çalıştım, kitabın içerisinde hepsine bir çözüm yolu göstermeye çalıştım. İnşallah faydalı olur.
Kaynağını bulmadığım bir şeyi koymadım, yazdığım halde çıkarttım. 4 defa kendim okudum, inceledim. Bir de eşime okuttuğum, incelettim. Ben aileyi dini ve sosyolojik açıdan inceledim."