Çağın en önemli hastalıklarından biri olan ve şuana kadar kesin tedavisi bulunamayan Şeker Hastalığına yakalanan vatandaşlara müjdeli haber Kahramanmaraşlı bir firmadan geldi. Firma, şeker hastalarının şekerlerini her saniye ölçecek, yükseldiğinde ve düştüğünde uyarı verecek ve Avrupa'da yaygın olarak kullanılan o cihazı Kahramanmaraş'a getirdi.
Her yemek öncesi ve sonrası kullanacağı ilaçların dozunu ayarlayabilmek için parmak uçlarının delinmesiyle alınan kan örneğine firma dur' dedi. Cihazı Kahramanmaraş'a getiren Firma Yetkilisi Kasım Karaboğa, "Kan şekerinin kontrol altında tutulabilmesi için kullanılan Parmak delme' yöntemi ile yapılan ölçüm, acıya ve parmak uçlarında deformasyona neden oluyor. Anlık değer gösteren alışılagelmiş bu acı veren yönteme karşı geliştirilen yeni sistem ise kan şekerini cilt üzerine yerleştirilen sensör ile sürekli ölçerek kişiye günde yaklaşık 300 ölçüm gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada kanserle birlikte en çok araştırma yapılan hastalık, diyabet. Dolayısıyla diyabet hastalarının tedavi süreçlerini kolaylaştıran ürünler bu araştırmaların önemli bir kısmını teşkil ediyor. Sensör teknolojisi de diyabet hastalarının şeker ölçümünün kolaylaştırılmasını ve diyabete bağlı komplikasyonların ciddi oranda azalmasını sağlıyor." Dedi.
Vücudun bel bölgesine bir bantla yapıştırılarak kullanılan cihaz günde 300 kez ölçüm yapıyor. Şekerin yükselmesiyle cihazın alarm verdiğini de belirten Karaboğa; "Evet, alarm özelliği var. Hekiminizle belirlediğiniz değerlere göre cihazı ayarlıyorsunuz ve şeker ölçümleriniz düşük veya yüksek seviyelere geldiğinde cihaz sizi uyarıyor. Kumanda da görünen grafikler ve yön okları ile anlık kan şekerini, mevcut değerin hangi noktaya ve hangi hızda gittiğini göstererek ciddi hipoglisemik nöbetleri engellemenize yardımcı oluyor." Dedi.
DERİ ALTI SIVISINDAN ÖLÇÜM YAPIYOR
Sensör Yöntemi hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? Şeker hastalarına ne gibi kolaylıklar sağlayacak?
Şeker Hastalığı, İnsülin hormonu'nun eksikliği veya etkisizliği sonucu oluşan ve ömür boyu süren bir hastalık olarak baş gösteriyor. Özellikle Tip-1 diyabet tanısı ile tedavi gören hastalarda yetersiz kan şekeri kontrolü hedeflenen değer aralığında kalmasını zorlaştırıyor. Kan şekerinin kontrol altında tutulabilmesi için kullanılan Parmak delme' yöntemi ile yapılan ölçüm, acıya ve parmak uçlarında deformasyona neden oluyor. Anlık değer gösteren alışılagelmiş bu acı veren yönteme karşı geliştirilen yeni sistem ise kan şekerini cilt üzerine yerleştirilen sensör ile sürekli ölçerek kişiye günde yaklaşık 300 ölçüm gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada kanserle birlikte en çok araştırma yapılan hastalık, diyabet. Dolayısıyla diyabet hastalarının tedavi süreçlerini kolaylaştıran ürünler bu araştırmaların önemli bir kısmını teşkil ediyor. Sensör teknolojisi de diyabet hastalarının şeker ölçümünün kolaylaştırılmasını ve diyabete bağlı komplikasyonların ciddi oranda azalmasını sağlıyor.Bir örnek ile anlatacak olursak; yemek yediğimizde önce kan şekerimiz yükselir sonra da bu değer aynı oranda cilt altı sıvımızdaki dokulara da yansır. İnsan anatomik yapısından dolayı da cilt altı sıvısı şeker değeri de 15-20 dakika geç yükselir. Cilt altı sıvısından yapacağınız ölçümler kullandığınız ürüne göre 15-20 dakika gecikmeli veya en başarılı sensörler ile 3-5 dakika gibi bir sürede gerçek zamanlı ölçümler yapılabiliyor. Sensörden alınan sonuçlar sensör üzerindeki "trasnsmitter" ile ölçüm kumandasına aktarılıyor. Ölçüm kumandasından şeker değerinizi ve şekerimizin yükselme mi yoksa düşme eğiliminde mi olduğunu da yön okları ile takip edebiliyoruz. Endokrin uzmanı hekiminize göstermek için 6 farklı grafik olarak sonuçlarınızı çıktı alabiliyorsunuz. Özellikle hekiminiz tarafından beslenme, egzersiz bazal insülin doz ayarlaması için sensör kullanımı çok önemli.
DÜZENLİ OLARAK TAKİP EDİLMELİ
Şeker hastalarının günde kaç kez şeker ölçümü yaptırması gerekiyor?
Özellikle Tip-1 diyabetli kişiler günde en az 4; ideal olarak ise 8-10 kez kan şekeri ölçümü yapmalıdır. Beslenme, egzersiz ve insülin dozlarının ayarlanabilmesi için kişilerin kan şekeri değerlerini düzenli olarak takip etmeleri gerekmektedir.
HASTALARI UYARAN SİSTEM
Sensör teknolojisi, insan vücudundaki şekerçok düştüğünde ya da aşırı yükseldiğinde uyarı veriyor mu?
Evet, alarm özelliği var. Hekiminizle belirlediğiniz değerlere göre cihazı ayarlıyorsunuz ve şeker ölçümleriniz düşük veya yüksek seviyelere geldiğinde cihaz sizi uyarıyor. Kumanda da görünen grafikler ve yön okları ile anlık kan şekerini, mevcut değerin hangi noktaya ve hangi hızda gittiğini göstererek ciddi hipoglisemik nöbetleri engellemenize yardımcı oluyor.
SİSTEM RAPORLAMA DA YAPIYOR
Sensör kaç kez ölçüm yapıyor?
Günde 288 kez her 5 dakikada bir ölçüm yapıyor. Bu ölçümler sadece ekranda görünüp kaybolmuyor. Gün içerisinde yapılan bu ölçümler cihazın hafızasına kaydediliyor. Cihaz bir bilgisayara bağlanarak bu sonuçlara göre rapor ve grafikler alınabiliyor. Bu sonuçları hekimimize sunduğunuzda gündüz ve gece sonuçlarınıza bakarak daha etkili tedavi uygulamalarına imkan sağlamış olunacak.
SUYA KARŞI DAYANIKLI
Sensör sudan etkileniyor mu? Hasta, banyo yapabilir mi?
Sensörler suya karşı dayanıklıdır, rahatlıkla banyo yapabilir.
Sensörün kullanım ömrü ne kadar?
Normal şartlarda FDA onaylı bir sensör 7 günlük kullanım ömrüne sahip. Türkiye'de diyabet hastaları bu ürünleri 14 güne kadar kullanılabiliyor. Daha uzun süre kullanım sensörün ölçüm doğruluğunu azaltır ve enfeksiyonlara neden olabilir.
SÜRDÜRÜLEBİLİR TEDAVİ İMKANI
Şeker hastalarına neden bu cihazı neden öneriyorsunuz?
Diyabetli hastalar diğer kronik hastalıklardan farklı olarak bakımlarını kendileri yapar. Diyabet, kişiye multidisipliner yaklaşım gereken bir hastalıktır. Bir diyabetli hasta şekerini ölçer; yüksek çıkıyorsa yapması gerekenler başkadır, düşük çıkmışsa yapması gerekenler bambaşkadır. Cihaz 5 dakikalık sürekli ölçüm yaptığı ve şekerimizin hangi yöne doğru gittiğini gösterdiği için diyabetli hastaların tedavi sürecini kolaylaştıracak, sürdürülebilir tedavi imkanı sunacak bir üründür. Hekiminize cihazın yaptığı ölçümleri rapor olarak sunabilecek.
ÇOCUKLARDA VE HAMİLELERDE DE KULLANILABİLİR
Çocuklar veya diyabetli gebeler bu cihazı kullanabilir mi? Herhangi bir yan etkisi bulunuyor mu?
Sürekli Kan Şekeri Ölçüm Sistemi, dünyada en geçerli kuruluş olan Amerikan FDA(FoodandDrug Administration) tarafından, 2 yaş itibariyle tüm diyabetlilerin kullanımına uygun olarak onaylanan ilk ve tek sistemdir. Gebelikte ve çocuklarda düzenli kan şekeri takibi daha da önem kazanır. Özellikle gelişme çağındaki çocuklarda hormon salınımları ve hareket kan şekerinin daha düzensiz olmasına neden olabilir. Sistem, gebelere ve çocuklara rahatça uygulanabilir. Kişinin günlük yaşamını hiçbir şekilde etkilemez ve ideal glisemik hedeflere en hızlı şekilde ulaşılmasını mümkün hale getirir.(ZEKİ DEMİR)