Maraş Biber Kümelenmesi, TÜRAP (Türk-Arap Ülkeleri İş birliği Derneği) tarafından 02-04 Mayıs 2018 tarihlerinde İstanbul'da organize edilen ve 5. Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı, 3. Tarım ve Tarım Teknolojileri Fuarı, 2. Türk-Arap Otel, Kafe, Pastane Eki
Projenin ana faydalanıcısı olan Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, yaptığı açıklamada Maraş Biberi'nin TURAB EXPO'da gördüğü ilgiden oldukça memnun kaldıklarını belirtti. Ülkedeki en kaliteli ve özel biberin Doğu Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde yetiştiğine vurgu yapan Emiralioğlu, "Maraş Biberinin artık bir dünya markası olmasının zamanı gelmiştir ve bunun yolu da sektöreliş birliğinden geçmektedir. Maraş Biberi, tüm bölge illerinin ortak değeridir.Maraş Biberinin önemli bir özelliği de dünya pazarında bulunan diğer biber mamullerinin aksine, orta acılık seviyesinde olması ve bu sebeple çocuklardan erişkinlere kadar çok geniş bir tüketim kitlesine ulaşabilmesi. Pul biberin egzotik bir ürün olması, antioksidan özelliği, fabrikasyon işlemlerden geçmemesi ya da minimal derecede geçmesi, dünyada hızlı büyüyen trendlere uygunluğu, Maraş Biberi üretim ve ticaretinin önünü açan unsurlardır. Pul biber tüketiminin küresel ölçekte artış eğiliminde olması da Maraş Biberinin ihracat potansiyelini her geçen gün artırmaktadır. TURAB EXPO Fuarı ürünümüzün ihracat potansiyelini test etmek açısından oldukça önemli bir platform. Standımız yoğun şekilde iş adamları tarafından ziyaret edilmiş, oldukça faydalı görüşmeler yapılmış, iş birliği olanakları araştırılmış ve olumlu ticari sonuçlar elde edilmiştir.'' ifadelerini kullandı.
Maraş Biber Kümelenmesi Projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği çerçevesinde finanse edilen ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştiriliyor. Program bölgeler arasındaki ekonomik ve sosyal farklılıkları azaltmayı hedefliyor.
Maraş Biberi Kümelenme Projesi, çiftçileri, biber işletmelerini, bölgedeki sivil toplum örgütlerini, ilgili devlet kuruluşlarını, üniversite ve enstitüleri bir araya getirerek, değer zincirinde yer alan tüm aktörlerin katılımıyla araştırma geliştirme, sektörel tanıtım, destekleyici tesislerin kurulması gibi pek çok faaliyete öncülük etmeyi öngörüyor. Bu iş birliğinin bir sonucu olarak kümelenmede yer alan her bir üyenin üretim maliyetlerinin düşmesi, pazarlama ve rekabet edebilirlikteki avantajlarını artırması hedefleniyor.