KSÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Çağrı Aykan, dünyada az sayıda uzman tarafından uygulanabilen radyofrekans ablasyon yöntemiyle 64 yaşındaki hastayı sağlığına kavuşturdu.
Kahramanmaraş Andırın'da yaşayan64 yaşındakiHabip Keleş'e5 yıl önce kalp yetersizliği tanısı konularak şoklama özelliğine sahip kalp pili takıldı. Takip eden yıllarda hastada ileri evre kalp yetersizliğine bağlı olarak hayatı tehdit eden ölümcül ritim bozukluğu gelişti. Yoğun ilaç uygulamasına ve hastada bulunan şoklayıcı kalp piline rağmen ritim bozukluğu düzelmeyen Keleş, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi kardiyoloji kliniğine sevk edildi.
Dört saat içerisinde 50 defa şok tedavisi uygulanan hastaya Doç. Dr. Ahmet Çağrı Aykan tarafından başarılı ablasyon tedavisi uygulandı.
Yöntemin dünyada ve ülkemizde az sayıda uzman tarafından gerçekleştirilebildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Ahmet Çağrı Aykan, "Hastamızda oluşan ritim bozukluğu, ventriküler taşikardi fırtınası olarak adlandırılmaktadır. Bu hastalarda ilaç tedavisi ve şok tedavisine rağmen normal ritim sağlanamıyorsa acil olarak ablasyon tedavisi gerekmektedir. Nitekim hastamızda ilaç tedavisi ve şok tedavilerine rağmen VT fırtınası devam etmiştir. Bu nedenle kasıktan kateter ile girip gelişmiş üç boyutlu görüntüleme sistemleri kullanarak ritim bozukluğunun kaynaklandığı bölgelere radyofrekans ablasyon/yakma tedavisi uyguladık ve ritim bozukluğunu kontrol altına aldık. Ventriküler taşikardi fırtınasına acil ablasyon ile müdahale, bölgemizde ilk defa kliniğimizde uygulandı. Kliniğimizde endikasyon dâhilinde bütün ritim bozukluluklarına müdahalede bulunabiliyoruz." diye konuştu.