Başkan Dumlupınar, kamuoyu açıklamasında: "Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şubesi olarak Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi sürecini Şubat 2018'den itibaren defaatle yaptığımız basın açıklamalarıyla kamuoyuyla paylaştık.
En son olarak da 16 Ekim 2018 tarihinde yaptığımız basın açıklamasında özelleştirilen şeker fabrikalarında yaşanan bazı aksamaları gündeme getirdik ve bu tür aksamaların şekerpancarı çiftçisini yıldıracağını ve T.C. Sanayi ve Teknoloji ve Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine bu konuyu takip etmeleri çağrısında bulunmuştuk. Ancak geldiğimiz noktada yaklaşık 150 bin ton şeker pancarının kar altında kaldığı gerçeği ile karşı karşıya kaldık. Bu şeker pancarlarının büyük kısmı Çiftçimizin randevusu geldiğinde hemen nakletmek üzere söküp tarlasında maalesef açıkta beklettiği şeker pancarlarıdır.
Büyük resme bakıldığında ise gelecek yıllarda şeker pancarı üretiminin azalacağını tahmin etmek çok da zor olmasa gerek. Takdir kamuoyunundur.
Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şubesi olarak bilimin doğruları ışığında ülkemiz tarımı ile ilgili doğru bildiklerimizi kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğimizin bilinmesini isteriz.
16 Ekim 2018 tarihli basın açıklamamız
Ziraat Mühendisleri Kahramanmaraş Şube Başkanı Ziya Dumlupınar'ın 16 Ekim tarihinde yaptığı açıklaması ile ilgili basında yer alan haberi:
ŞEKER PANCARI ÜRETİCİLERİNE YILDIRMA GİRİŞİMLERİ
Özelleştirilen Bazı Şeker Fabrikalarında Şeker Pancarı Üreticisini Yıldırma Girişimleri
Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Doç. Dr. Ziya Dumlupınar, özelleştirilen şeker fabrikalarının bazılarında çiftçiyi yıldırma girişimleri olduğunu söyledi.
ZMO Kahramanmaraş Şube Başkanı Doç. Dr. Ziya Dumlupınar, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, şeker pancarı sökümünün başlamasıyla birlikte, çiftçilerin özelleşen fabrikaların yeni yönetimleri ile muhatap olmaya başladıklarını ve her fabrikada farklı uygulamalar gözlemlediklerini bildirdi. Daha önceleri Pankobirlik tarafından çok profesyonelce yürütülen ekim planlaması, tohum tedariği, avansların dağıtımı, küspe ve melas yönetimi gibi işlerin eskisi gibi yürümeyeceğinin anlaşıldığını belirtti.
Elbistan'da çiftçilerin geçen gün protesto eylemi yaptıklarını bildiren Başkan Dumlupınar, Muş Şeker Fabrikasında da, şeker pancarı alımı yapan bant sayısının 3'ten 1'e düşürülmesi ve randevulu alım işlerinin yavaş yürümesi nedeniyle de bir protesto olduğunu bildirdi. Çiftçilerin iş yavaşlatmadan şikâyetçi olduklarını dile getirdi.
Şeker pancarı çiftçisinin küstürülmemesi gerektiğini bildiren Başkan Dumlupınar, bu yaklaşımların bu şekilde sürmesi çiftçimizin şeker pancarı tarımından vazgeçmesine neden olacağını, bunun son derece yanlış olacağını ve hem çiftçimiz, hem sürdürülebilir tarım hem de şeker fabrikalarının bulunduğu bölge ekonomileri açısından çok ciddi sorunlar oluşturulacağını ifade etti.
Çiftçimizin şeker pancarı üretimi ve şeker fabrikalarına satışı ile ilgili süreci çok yakından takip ettiklerini, T. C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türk Şeker A. Ş.'nin özelleştirilen şeker fabrikalarının çiftçi ile ilişkilerini mutlaka takip etmeleri gerektiğine değinerek, bu konuyu her zeminde gündeme getireceklerini söyledi.
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinde çiftçilerin seslerini yeterince yükseltmediklerini de sözlerine ekleyen Dumlupınar, "Biz her koşulda Türk tarımı ve çiftçisinin yanında yer almaya devam edeceğiz" diyerek açıklamasını bitirdi.