Programın açılış konuşmasını AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal gerçekleştirdi.
Bu programı uzunca zamandan beri hayal ettiğini söyleyen Ünal, "Aslında bunu 30 büyükşehirde yaptığımız zaman tüm Türkiye'de muhteşem bir Kahramanmaraş lobisi oluşturmuş olacağız" dedi. Konuşmasının devamında öncelikli olarak illerde öğrencilerimizin sığınağı olacak yerler oluşturmalıyız diyenÜnal, konuşmasına şöyle devam etti:
"Ben de İstanbul'da okudum liseyi, üniversiteyi, öğrencilik yıllarımızda her birimiz birçok sıkıntı çektik. Mesela MaraşYurdu hep efsane olmuştu. Neden çünkü birçok öğrencinin sığınağı olmuştur. O yüzden öncelikli olarak illerde, öğrencilerimizin sığınağı olacak yerler oluşturmalıyız diye hayal ediyorum. O zaman bu ilk buluşmayı şöyle yapalım. Kahramanmaraş Buluşmaları diye başlayalım.Kahramanmaraş Buluşmaları İstanbul, Kahramanmaraş Buluşmaları Ankara, Kahramanmaraş Buluşmaları İzmir, dolayısıyla önümüzdeki bir yıl 30 büyükşehir bitirelim istiyorum. Yani, Valimiz, Sanayi Ve Ticaret Odamız, Büyükşehir Belediyemiz, İşadamlarımız, Biz il il dolaşalım ve her ilde yaşayan Kahramanmaraşlı hemşerilerimizle güç birliği oluşturalım, aslında 30 büyükşehirde bunu yaptığımız zaman bir şey yapacağız, tüm Türkiye'de muhteşem bir Kahramanmaraş lobisi de oluşturmuş olacağız" dedi.
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, "Şehirleri ayakta tutan o şehrin yetiştirdiği evlatlarının tarihe düştüğü kayıttır ve evlatlarının her birinin gelecek nesiller için bir ilham oluşturmasıdır. Bunlara maya adamlar diyoruz" diyerek konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Necip Fazıl Kahramanmaraş'ta yaşamadı ama Yedi Güzel Adam için maya olur. Maya adamlardan birisiydi. Ve geçtiğimiz günlerde bir konuşmamda bunlara hiç de aslında öyle konuşma yapmayı düşünmüyordum ama sahneye çıktığımda, Kahramanmaraş'ın Göksun, Elbistan, Afşin diye ayrıştırılması biraz zoruma gitti ve orada bir şey söyledim. Kahramanmaraş'ı anlamak için Kahramanmaraş kimlerden oluşuyor buna bakmak gerekiyor. Kahramanmaraş'ın mayasına bakmak gerekiyor dedim.Ukkaşe Hazretlerinden başlayarak o günden bugüne Kahramanmaraş'ı mayalayan adamlara bakmak lazım. Çünkü Kahramanmaraş'ın ruhunu, bunlar oluşturuyor. Ertesi gün beni bir bakanımız aradı dedi ki, senin konuşmayı dinledim, hatta üç kez dinledim sonra kendi şehrimi düşündüm. Dedim ki ya bizim şehirde böyle adamlar var mı acaba arayıp bulabilir miyiz?' Yani, Kahramanmaraş'ın bu anlamda ne kadar mümbit olduğunu, Kahramanmaraş'ın hani Necip Fazıl diyor ya "eski esvaplarım, tutun elimden; aynalar söyleyin bana, ben kimim?" Kim olduğumuzu bize eski esvaplarımız söyler, yani hafızamız söyler yani geçmişimiz bize bunu söyler. Kim olduğumuzu belirleyen aslında nereye gideceğimizi de belirleyen kaçınılmaz olarak nereden geldiğimizdir" dedi.
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, konuşmasına şöyle devam etti:
Düzenlenen programda konuşan Kahramanmaraş Valisi Vadettin Özkan, "Kahramanmaraş denince derin bir medeniyet, o medeniyetten süzülüp gelen âlimler, arifler akla geldiğini söyleyerek AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal'a teşekkür etti.
Vali Özkan, konuşmasında "bu medeniyetin torunları olarak bu medeniyeti tekrar ihya etmek özellikle eğitime, marifet de önem verme noktasında şehrimizin tarihten gelen bir hassasiyeti vardır. Bu hasiyeti, bugün hep beraber ortaya koymak elbette ki hepimizin hem insani hem vicdani, hem kamusal görevi. Sayın bakanımızın bu noktadaki hassasiyetlerinden dolayı kendilerine teşekkür ederiz, gerçekten. Bu toplantının biraz önce belirlendiği gibi özellikle İstanbul ilimizdeki öğrencilerimize hizmet sunabilecek bir insan kaynaklarından ve kurumsal yapı oluşturmanın çok önemli anlamlı olduğunu ben de ifade etmek istiyorum. Bizim valilik olarak bu noktada bize düşen görevi elbette ifa edeceğiz bu noktadaki hizmeti sunacağız. Buraya teşrif eden bütün arkadaşlarım birer Kahramanmaraş sevdalısı olduğunu biliyoruz. Her birisinin kendi alanında derin bir bilgi birikimine sahip olduğunu bu imkânı, bu kabiliyeti, bu bilgiyi kendi ilimize kendi insanlarımıza özellikle kendi çocuklarımıza bunu iyi koordine ederek, hizmet olarak sunmayı, herkes tek tek istiyor. Ama esas olan, bunun birleştirerek, bir sistematik bir şekilde sunumunu sağlamaktır dedi.
"Özellikle günümüzde, çocuklarla ebeveynler arasındaki kopukluğu da düşündüğümüz zaman. Bu dijital çağda bu internet çağında bu çocuklarımızın, belki bizden çok ileri olan alanları vardır, hem onlardan istifade etmek. Ama aynı zamanda bizim medeniyet, umdelerimizi, bunları taşıma yönündeki küpürleri inşa etmenin çok daha önemli çok da anlamlı olduğunu ifade etmek istiyorum. Elbette ki anneler babalarla çocuklar arasında bir nesil farklı da olabilir, bir kuşak farklı olabilir ama bu günümüzde belki on nesil, yirmi nesil, otuz nesillik bir farklılıktan daha yüksek bir farklılıkolarak kendini göstermektedir. Bunu da telafi etme yolu yöntemi çok daha fazla, gençlerimize eğilmek onlara, hizmet etmek ve gurbete gelen, burada eğitim gören genç kardeşlerimize bu hizmeti çok daha etkinleştirmek. Hepimizin dediğim gibi, hem insanlığın vicdanı hem kamusallık vazifesi olduğunu belirtmek istiyorum" dedi.
Güngör konuşmasının devamında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığını üstlenirsek ben her şehirdeki hemşerilerimle yılda bir defa istişare toplantısı yapmaya gayret edeceğim diyerek konuşmasına şöyle devam etti:
"Şehrimizin aktörleriyle kendi alanlarıyla ilgili istişare mekanizmasını hiç zaman bırakmayacağız. Biz şehri bir bütün olarak görüyoruz. Sadece bir belediye olarak değil. Bu şehrin rekabet gücünü nasıl arttırabiliriz? Hangi eksikliklerimiz var? Hangi önceliklerimiz var? İş adamlarımızla, akademik camiada, özel sektörde ve bunların bilgisinden tecrübesinden istifade edeceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.
Bu birlik ve beraberliği geliştirdiğimiz takdirde inanın daha başarılı olacağız diye konuşan Öksüz konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sayın bakanımızın fikrine aynen katılıyorum. Hem Kipaş Grubu olarak hem de Ticaret Ve Sanayi Odası olarak bu fikrin gelişmesinde üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız. Bu birlik ve beraberliği aştığımız ve geliştirdiğimiz takdirde inanın çok daha başarılı bir şehir olacağız. Buna yürekten inanıyorum" dedi.
Eski Devlet Bakanı Ali Doğan'da yaptığı konuşmasında geçmişte dernekleri ayakta tutmak için verdikleri mücadeleleri anlatarak "Biz bu tür çabaları gösterirken bir milletvekili görmek, bir bakan görmek, bir vali görmek, bir iş adamı görmek mümkün değildi. Hiç böyle bir imkânımız yoktu. Âmâ bugün çok daha büyük imkânlarımız var. Böyle bir bakanımız var, valilerimiz var, iş adamlarımız var dedi.
İş adamlarımıza çok büyük saygım var diyen Doğan, çalışıyorlar, üretiyorlar, istihdam yaratıyorlar, ihracat yapıyorlar, ülkemize döviz kazandırıyorlar ama bütün yatırımları da Kahramanmaraş'ta yapıyorlar. En sevdiğim yönleri bu diye konuştu.
Doğan konuşmasının sonunda Belediye Başkan Adayımız,Ankara'dan çok yakın tanıştığımız bir kardeşimizdir. İnşallah Belediye Başkanımızdan yalnız belediyeyle ilgili değil bütün şehre hükmetmesini, bütün şehri gözden geçirmesini rica ediyorum dedi.
Konuşurken duygulu anlar yaşayan İstanbul Maraş Yurdu Dernek Başkanı Ahmet Hurşitoğlu'da geç kalınmış bir karar ama biz bütün şehrimizi canı gönülden destekliyoruz. Gayret bizden tevfik Allah'tandır. Bizlere düşen bir görev olursa biz bu hizmetin bu davanın azat kabul etmez hizmetkârlarıyız dedi.
Zabun konuşmasının devamında; Sayın Belediye Başkan Adayımız Hayrettin Bey'e de çok teşekkür ediyorum. Allah hayırlı uğurlu etsin. İnşallah yakın zamanda hep birlikte beraber görev yapacağız diye konuştu.
Konuşmasında duygulandığını söyleyen Zabun, 1977- 1981 yılları arasında ben Ankara'da öğrencilik yaptım. O yıllarda İstanbul yurdu efsaneydi. Bizde o olayların arasında büyümüştük. Hem burada olmaktan hem de sizlere destek verebileceksek çok mutlu olacağız dedi.
Kahramanmaraş Buluşmaları'nın Ankara Ve İzmir'de yapılacak toplantılar ile devam etmesi planlanıyor.