Manevi Evlatta İkinci Etap Başlıyor

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye'de çalışma sistemi ile bir ilk olan, Manevi Evlat Butonu olarak Türkiye'de ses getiren Akıllı Yaşlı Bakım ve Koordinasyon Merkezi II ‘nin Proje sözleşmesi imzalandı.

Manevi Evlatta İkinci Etap Başlıyor
YADES 2018 kapsamında, hizmete ihtiyaç duyan 65 yaş üstü yaşlıların korunması ve desteklenmesi ile biyo-psiko sosyal bakıma ihtiyacı olanların yaşadıkları mekânlarda gerekli olan bakımlarının yapılarak, bu yönde desteklenmelerini içeren, yaşlıların yaşamlarının kolaylaştırılmasına yönelik hizmetlerin verilmesine yönelik " Akıllı Yaşlı Bakım Ve Koordinasyon Merkezi II (Manevi Evlat)"  projesine ait finansman sözleşmesi imzalanmıştır ve proje bütçesi yaklaşık olarak 3.5 Milyon TL'dir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Yaşlı Destek Programı (YADES 2018) programına Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Arge ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan  "Akıllı Yaşlı Bakım ve Koordinasyon Merkezi II (Manevi Evlat)" projesi Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın Koordinatörlüğünde, Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun ortaklığıyla hayata geçirilecek.


Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç " İlimizde bulunan vatandaşlarımızın projeye olan ilgi ve talepleri her geçen gün artmaktadır. Bu ihtiyacı karşılayabilmek ve verilen hizmet kalitesini artırarak ileriye taşımak amacıyla kurumumuz 150 adet olan akıllı otomasyon sisteminin sayısını 500'e çıkarmayı amaçlamaktadır. Böylece hem projenin sürdürülebilirliği sağlanmış olacak hem de daha fazla ihtiyaç sahibi yaşlılarımıza ulaşılacaktır. Ayrıca sistem üzerinde yapılacak değişiklikler ile başta Alzheimer ve Alzheimer başlangıcı olan hastalar olmak üzere birçok yaşlılarımızın hayatını kolaylaştıracak ve günlük yaşam faaliyetlerine yardımcı olacaktır. Bilindiği üzere Manevi Evlat projesini Türkiye'de çalışma sistemi ile bir ilk olarak Büyükşehir Belediyemiz tarafından hayata geçirilmişti. Hamdolsun projenin ikinci etabının hayata geçirilmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Başta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere Kahramanmaraş Valiliği ve proje ortaklarımıza katkılarından dolayı teşekkür eder, şehrimize hayırlı olması temenni ederim" dedi.


PROJEDE NELER OLACAK?


-150 yaşlımızın evine kurmuş olduğumuz akıllı otomasyon sistemine ek olarak 350 yaşlımızın daha evine akıllı otomasyon sistemi kurulacaktır. Sensörler ve akıllı otomasyon sistemi yaşlılarımızın evinde olabilecek yangın, gaz zehirlenmeleri, duman, vb. acil durumları sensörler anında algılayarak çağrı merkezine iletecektir. Böylece yaşlılarımızın can ve mal güvenliği sağlanarak huzur içinde yaşamalarına katkıda bulunulacaktır.


-Akıllı otomasyon sistemi ile belirli periyotlar halinde 65 yaş üstü yaşlılarımızın uzaktan tansiyon ve şekerlerinin ölçümleri sağlanacaktır.


- Akıllı otomasyon sistemine entegre edilecek akıllı bileklik ile yaşlılarımızın anlık nabız ölçümleri yapılabilecek (kalp atışı), gün içerisinde uyuma süreleri ve atılan adım sayısı ölçülebilecek, acil durumlarda çağrı merkezini arayabileceklerdir. Ayrıca kol saati içerisinde bulunan cip sayesinde Alzheimer ve Alzheimer (Demens) hastalığı başlangıcı olan hastaların koluna takılarak hastaların kaybolma vb. durumuna karşı önlem alınmış olacaktır. Alzheimer (Demens) hastaları için belirtilen rota sınırlarının dışına çıkması durumunda çağrı merkezine anında uyarı düşecektir. Alzheimer (Demens) hastaların kaybolması veya belirlenen rotanın dışına çıkması durumunda çağrı merkezi yetkilileri hasta yakınlarını konu ile ilgili bilgilendirecektir


-Yaşlılarımız faydalı olacağını düşünerek bilinçsizce çok fazla ilaç tüketmekte bu da yaşlılarımızda ciddi hastalıkları tetiklemekte ve ilaç israfına neden olmaktadır. Bu durumun önüne geçebilmek amacıyla İlaç Takip Sistemi ( İTS) çağrı merkezine entegre edilecektir. Yaşlıların kullandığı ilaçlar online sistemi üzerinden sağlık teknikerlerince ilaçların birlikte kullanımının uygun olup olamayacağı sorgulanacaktır. Sorgulama sonrası uygun olmayan ilaçların olduğu tespit edilirse konuyu danışması için ilgili doktora yönlendirilecektir. Böylece yaşlılarımızda olabilecek fazla ilaç kullanımından kaynaklı sağlık sorunlarının ve gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilmiş olacaktır.


 


-Çağrı merkezine bağlı olarak kurulan evde bakım hizmetleri ekipleri ile yaşlının evde bakımları (Vücut temizliği, el ve ayak bakımları ve ağız bakımları) ve ev temizlikleri haftalık periyotlar ile yapılacak olup yaşlının yaşam kalitesi arttırılmış olacaktır.


- Proje kapsamında düzenlenecek sosyal ve kültürel aktivitelere (geziler, bilgilendirme toplantıları, belirli gün ve haftalarda sosyal etkinlikler, toplu yemek organizasyonları vb. faaliyetler aracılığıyla yaşlılarımızın moral ve motivasyonu arttırılmak istenmektedir.


- Evde sağlık hizmetleri tekniker personelleri ve proje ortağımız İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri birlikte yaşlılarımızı ziyaret ederek Kanser erken teşhis, tarama ve eğitim hizmetleri (KETEM) görme, işitme, enfeksiyon hastalıkları, parazitler hastalıklar, diş hastalıkları vb. çeşitli sağlık taramaları yapılacaktır.


-Yaşlılarımız fizyoterapist eşliğinde yapılacakları faaliyet ve aktiviteler ile daha aktif bir yaşam sürmelerine katkıda bulunulacaktır.




1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer