Tarih: 29.03.2019 09:16

Ticaret Bakanlığı Bölgesel İstişare Toplantısı KMTSO'da Yapıldı

Facebook Twitter Linked-in

Toplantı, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TOBB Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir, İmran Kılıç, Mehmet Cihat Sezal, Habibe Öçal, Sefer Aycan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Cumhur İttifakı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu ile Afşin, Elbistan, Adıyaman, Gaziantep, Osmaniye, Kilis, Şanlıurfa ve Hatay'dan Oda ve Borsalar ile ve iş dünyasından çok sayıda temsilcinin katılımıyla Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirildi.

Bölgesel İstişare Toplantısı'nda konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dünyada e-ticaret ve teknolojik dönüşüm yaşandığını belirterek, ''Biz bu treni kaçıramayız. Biz bu trenin lokomotifi olmak zorundayız'' dedi.


Bakan Pekcan, ihracatın ekonomideki önemine değinerek ihracatın tabana yayılması için esnafa, KOBİ`lere sanatkarlara, kadın ve genç girişimcilere birçok destek verdiklerini söyledi.


Küresel ekonominin şu an bir yavaşlama sürecinde olduğunu belirten Bakan Pekcan, şöyle konuştu:''Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre küresel ticaret yüzde 4`ten yüzde 3.7`ye revize edildi. Küresel büyüme de IMF verilerine göre 3.9, 3.7 ve en son 3.5 olarak revize edildi. AB`nin büyümesi ki yüzde 52 ile en büyük ticaret ortağımız. Yüzde 2`den 1.6`ya revize edildi. Almanya`nın büyümesi, en büyük ticaret yaptığımız, ihracat yaptığımız ülke 1.3 olarak revize edildi. Bunları neden söylüyorum. Bizim buradaki çalışmalarımızı, başarılarımızı değerlendirirken dünya nereye doğru gidiyor lütfen ona göre değerlendirin. Burada bir şeyler yapılıyor, büyük bir çaba sonucu yapılıyor. Ama dünya nereye gidiyor? Küresel ekonomi, küresel ticaret, AB, en büyük ticaret ortaklarımızın durumu nereye gidiyor? Ona göre değerlendirin. Bu şartlar altında dahi biz 2018`de Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 168 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bundan da öte ihracatımızın ithalatını karşılama oranını yüzde 75`e çıkardık. 2019 Ocak-Şubat ayında ihracatımızın ithalatını karşılama oranını yüzde 87`ye çıkardık. Sadece Ocak-Şubat ayında dış ticaret açığını biz 10.8 milyar dolar aşağı çektik. Yani biz, ülkemizin 10.8 milyar dış finansman ihtiyacını azaltmış olduk bu yaptığımız çalışmayla. Bir taraftan ihracatımızı azaltırken bir taraftan da ithalatımızı dengelemeye çalışıyoruz ama üreticimize ve ihracatçımıza zarar vermeden.''


Ticaret Bakanlığı olarak bu dönemde yaptıkları çalışmaların Türkiye`nin büyümesine katkı sağladığını ifade eden Bakan Pekcan, ''Bütün bu küresel koşullarda, ağustos ve eylül ayındaki doların spekülatif iniş çıkışlarında Türkiye 2018 yılında yüzde 2.6 büyümüştür. Bu büyümeye 3`üncü çeyrekte 6.73, dördüncü çeyrek 9.7 olmuştur. Ayrıca dış ticaretimizin milli gelire oranı Cumhuriyet tarihinde ilk defa yüzde 50`ye, yüzde 49.9`a ulaşmış durumdadır. Bu da demek ki bundan sonra ihracat Türkiye ekonomisi için çok daha önemli. Bu doğrultuda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Daha fazla teknolojiye, tasarıma, markalaşmaya yatırım yaparak ihracatımızı kalıcı hale getireceğiz'' diye konuştu.


Kahramanmaraş`ın ihracatçı bir il olduğunu ancak 1 milyar dolar olan yıllık ihracatı en az 3`e katlaması gerektiğini ifade eden Bakan Pekcan, Kahramanmaraşlı iş adamlarına verilen destekleri de anlattı. Ticaret Bakanlığı olarak her zaman iş dünyasının yanında olduklarını ve her türlü desteği vermeye devam edeceklerini belirten Bakan Pekcan, ''Dünyada bir e-ticaret ve teknolojik dönüşüm yaşanırken bizim bunu kaçırma şansımız yok. Biz bu treni kaçıramayız. Biz bu trenin lokomotifi olmak zorundayız. Burada bizlere iş düştüğü kadar size de iş düşüyor. Biz Bakanlık olarak yanınızdayız Kahramanmaraş`tayız her türlü desteğimizle. Hani diyorlar ya ''Un var, su var, irmik var niye helva yapmıyorsunuz?'' Buyurun'' dedi.


 


Bölgesel İstişare Toplantısı'nın Kahramanmaraş'ta düzenlenmesinin kent esnafı, tüccarı ve ticareti açısından önemli olduğuna dikkat çeken Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise, "Bugün ilimizin esnafı, tüccarı ve ticareti açısından çok önemli bir gün. Sayın bakanımız bizatihi heyetiyle beraber ilimizde sizlerle istişare etmek suretiyle ekonomimizin durumu nedir? İyileştirmemiz gereken alanlar nelerdir? Her iyileştirilecek alanla ilgili talimatları ve geliştireceğimiz yerel ve merkezi düzeydeki eylem planlarıyla esnaflarımıza, tüccarlarımıza, üreticilerimize, sizlere hizmet sunacağız. Bu vesileyle ilimiz açısından büyük bir şans olduğunu değerlendiriyoruz. Gerçekten biraz önce konuşmacılar Kahramanmaraş deyince özellikle değerler açısından milli birliği bütünlüğü, kurtuluş savaşının meşalesinin yakıldığı yer ve bu değerlerle gelişen insanlar işbirliği ile çok nitelikli işler ortaya koyan bir ticari yapımız var. Hemen baktığımız zaman Kahramanmaraş ilimizde aslında sermaye birikimimizin temelinde alın teri ve toprak vardır. Hükümetlerimizin vermiş olduğu teşvikleri en iyi verimde kullanıp sanayi yapısını güçlendiren il olarak telaffuz etmektedir. Kahramanmaraş`taki sanayicilerimiz, eşraflarıyla özellikle mahalli idarileriyle, belediyelerimizle, kamu kuruluşlarıyla, esnaflarla hep beraber bilgi teknolojilerini esas alan, yüksek derecede katma değer üretmenin peşinde, yerli sanayiyi geliştirme peşinde bütün böyle Kahramanmaraşlı öğreticilere teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. RifatHisarcıklıoğluise istihdam kampanyasına dikkat çekerek, bu konuda sağlanan teşvikleri dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, "TOBB, Odalar ve Borsalar olarak, 81 il ve 160 ilçede bu seferberliğe sahip çıkıyoruz. Tüm işletmelerimize, kampanyaya katılın çağrısında bulunduk, bulunuyoruz. Buradan başta Kahramanmaraş olmak üzere tüm çevre illerdeki iş dünyamıza ve işverenlere tekrar çağrıda bulunuyorum. Bu tarihi desteklerden faydalanın, istihdam kampanyasına katılın" dedi.​


TOBB Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu, Kahramanmaraş'ın ülkenin önemli bir sanayi, ticaret ve tarım kenti olduğuna dikkat çekti. Kentin aynı zamanda 2 üniversitesiyle bir eğitim kenti olduğuna da değinen Hisarcıklıoğlu, "Maraş dondurması, biberi, tarhanası, ahşap oyması, bakır işiyle ülkemizin marka kentlerinden biri. Sözün özü Maraş bizim için çok önemli. TOBB olarak Maraşlı tüccar ve sanayiciler adına, TOBB olarak Maraş'a bir Fen Lisesi ve yurt kazandırdık. Bugün de Ticaret Bakanımızla birlikte sizleri dinlemeye geldik" diye konuştu.


Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a iş dünyasına destekleri ve fedakar çalışmaları için teşekkür eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bakanımızın vizyonu ve dinamizmiyle, hem iç, hem dış ticarette, yeni bir atılım başlayacağına inanıyorum" dedi.


Kahramanmaraş'ta ev sahipliği yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, Kahramanmaraş Ticaret Borsası, Afşin TSO ve Elbistan TSO'yu tebrik eden Hisarcıklıoğlu, "Şu an burada 7 İl; Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Osmaniye, Kilis, Şanlıurfa ve Hatay'dan Oda ve Borsaları bulunuyor. Geldikleri için hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.


Oda-Borsa Başkanları ile birlikte çalışarak, son birkaç ayda hükümete sundukları pek çok talebin Bakan Pekcan'ın da desteği ve takibi sayesinde hayata geçtiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "İstihdam maliyetlerini azaltan, finansmana erişim imkânlarını artıran, piyasayı hareket getiren vergi indirimleri gibi çeşitli tedbirler alındı. KDV iadelerini hızlandıran, yeni bir sistem devreye girdi. Ticari alacak sigortası yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımızın katılımıyla, 21 Ocak'ta gerçekleştirdiğimiz, TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nda da, gündemimizde olan konuları aktarmıştık. Yine bu Şura'da, Sayın Cumhurbaşkanımız, Oda ve Borsalarımızdan istihdam sözü aldı. Daha sonra 25 Şubat'ta "Burası Türkiye Burada İş Var" sloganıyla İstihdam Seferberliği 2019'u başlattık. İstihdam Seferberliği kapsamında Kahramanmaraş da, 20 bin kişiye, yeni istihdam hedefi açıkladı. Sizlerin bunu başaracağına inanıyorum.Hükümetimiz de istihdamı destekleyen adımlar attı, atıyor. Mesela Kısa çalışma ödeneği devreye girdi. Artık işler yavaşladı diye, istihdamı azaltmak gerekmiyor. Buraya başvurun, 3 ay boyunca maaşlar Fon'dan ödensin. İkinci olarak, ilave istihdama yeni teşvikler geldi. Mesela 30 Nisan'a kadar her ilave istihdamda, 3 ay boyunca ücret-vergi-prim devletten, sonraki 9 ay için de sadece ücret sizden. Bunlar daha önce benzeri görülmemiş, tarihi destekler devreye girdi. TOBB, Odalar ve Borsalar olarak, 81 il ve 160 ilçede bu seferberliğine sahip çıkıyoruz. Tüm işletmelerimize, kampanyaya katılın çağrısında bulunduk, bulunuyoruz. Buradan başta Kahramanmaraş olmak üzere tüm çevre illerdeki iş dünyamıza ve işverenlere tekrar çağrıda bulunuyorum. Bu tarihi desteklerden faydalanın, istihdam kampanyasına katılın."


Bakan Pekcan'ın liderliğinde, ihracat atağı da başlattıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Bakanlık ile birlikte odalar bünyesinde İhracat Destek Ofisleri kurduklarını anlattı. Hisarcıklıoğlu, "Odalarımız, bu ofisler vasıtasıyla, ihracatçılara her konuda kılavuz kaptanlık yapacak. Firmalarımızın bir talebi de, Eximbank'ın daha aktif hale getirilmesiydi. Sayın Bakanımızın çalışmaları sayesinde, KOBİ'lerimiz, Eximbank'a daha rahat ulaşır hale geldi. 2017'de, Eximbank kredilerinde KOBİ'lerin payı % 53 idi. İimdi KOBİ ağırlığı % 71'e ulaştı. Ayrıca yine Sayın Bakanımızın talimatlarıyla, Eximbank, üretici ihracatçılarımıza, daha ucuz maliyetli yatırım finansmanı sunmaya başlıyor. Bu kapsamda, 9 leasing firmasıyla, 200 milyon dolarlık finansman protokolü imzalandı. İşte, son 2-3 ayda, faizde olumlu gelişmeler var. Banka kredilerindeki azalma bitti ve artış başladı. Kısaca düne nispetle bugün önümüzü daha net görüyoruz" dedi.


İş dünyasının elbette sıkıntıları da bulunduğundan söz eden Hisarcıklıoğlu, ancak bunların hepsinin üstesinden gelebilecek güce sahip olduklarının altını çizdi. "Türk iş dünyası olarak, karşımıza çıkarılan her engele rağmen, neler yapabildiğimizi, ne kadar dinamik ve üretken olduğumuzu, geçmişte pek çok defa ispat ettik. Özel sektör-devlet istişaresiyle, sorunları aştığımızı gördük" diyen TOBB Başkanı, el ele vererek Türkiye'yi hak ettiği yere getireceklerini sözlerine ekledi.


Toplantıda konuşanKahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabunise sözlerine, "Teknolojiye ve katma değere dayalı yeni bir kalkınma modeli üzerinde ısrarla durmamız gereken bir dönemi yaşıyoruz" ifadeleriyle başladı. Zabun, "Ülkemizin temel sorunlarına çare olacak aktif politikalarla, son yıllardaki kazanımlarımızı, istikrar ve güven ortamını daha da güçlü hale getirmemiz gerektiğine inanıyorum. Bunu gerçekleştirebilirsek küresel boyutta daha güçlü, daha aktif bir konum elde ederiz. Böyle bir dönemde, Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan, çok önemli ve zor bir görev üstlenmiştir. Ekonomiye, ticarete, kadın eli değmiştir. İnanıyorum ki, başarılı icraatları güçlenerek devam edecektir. Türkiye`nin hız kesmeden 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine doğru ilerlemesi için bizler de iş dünyası olarak hiç durmadan çalışıyor, üretiyor, ihracat yapıyoruz. 2018 yılını, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ihracat rakamı olan 168,1 milyar dolar ile geride bıraktık. Özellikle döviz kurları üzerinden yapılan ekonomik saldırılara karşın, 2018'de iş dünyası olarak rekorlar kırdık. Kahramanmaraş'ın da aralarında bulunduğu 17 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor. Bugün, Türkiye'nin en güçlü sanayi merkezleri arasında yer alan Kahramanmaraş, 125 ülkeye ihracat yaparak, Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde güçlü bir Türk markası olarak anılmaktadır. Ticaret Bakanlığımıza müracaatını yaptığımız İhracat Destek Ofisimizle birlikte Kahramanmaraş, dış pazarlarda yep yeni ihracat kapılarını aralayarak ülkemizin kalkınması adına küresel konumunu daha da güçlendirecektir. Ülkemizin, bölgemizin ekonomik ve sosyal gelişimi, cari açık, işsizlik, enflasyon gibi ana ekonomik sorunlarımıza çözüm üretebilmesi için en önemli üç unsur; yatırım, üretim ve ihracatın geliştirilmesidir. Bu nedenle, Eximbank'ın sermayesi kademeli olarak her yıl artırılarak özel sektöre ve özellikle KOBİ'lere daha fazla kaynak sağlanabilirse üretim, ihracat ve istihdam alanında büyük bir atılım oluşacaktır. Eximbank kaynaklarının güçlendirilmesi ile birlikte firmaların limitlerinin ve kredi vadelerinin artırılması da en büyük beklentilerden birisidir. Kahramanmaraş için çok önemli bir sektör olan mutfak gereçleri sektöründen gelen en önemli talepler arasında, son günlerde bazı sektörlere getirilen KDV indiriminin metal mutfak gereçlerine de uygulanmasıdır. Sektörde %18 olan KDV'nin %8'e indirilmesiyle önemli bir avantaj ve ticari hareket sağlanacağı değerlendirilmektedir. Yine, ana hammaddesi paslanmaz çelik olan metal mutfak gereçleri sektörü, bu hammaddenin ithalatında uygulanan ek vergilerle rekabet gücünü kaybetmektedir. Bu durum, yurtiçi satışlarda maliyet artışına ve ihracatta gerilemeye yol açarken ithal edilen metal mutfak eşyalarının cazibesini artırmaktadır. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi çift yönde zarar görmektedir. Bu itibarla, sektörün rekabet gücünü ciddi ölçüde olumsuz etkileyen bu ek verginin iptali sektörü oldukça rahatlatacak ve ülke ekonomisine katkısını güçlendirecektir. Kahramanmaraş'ta hayvancılık alanında çok büyük bir yatırım potansiyeli bulunmaktadır. Bu itibarla, Kahramanmaraş'ta hayvancılık sektörünün mevcut potansiyelinin tam olarak kullanılması ve ülkemiz et ve süt üretimine katkısının artırılması adına GAP, DAP, KOP ve DOKAP projeleri kapsamındaki 36 ilde uygulanan, yüzde 50 hibe desteğinin Kahramanmaraş'ta da uygulanması, hayvancılık sektörü ve özellikle et üretimi konusunda çok önemli bir itici güç oluşturacaktır." dedi.


İstihdam Seferberliği'ne değinen Zabun, "İstihdam teşvik paketi ile birlikte, Türkiye tarihi bir adımla özel sektöre ve işgücü piyasalarına verdiği önemi çok net bir şekilde ortaya koymuştur.Böyle bir teşviki hayata geçirdiği için Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize, Sizlere ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sn. RifatHisarcıklıoğlu'na teşekkür ediyoruz. Kahramanmaraş, 2017 yılındaki istihdam seferberliğinde 7500 kişi ilave istihdam sağlamayı taahhüt etmiş ve bu taahhüdünün tam iki katına ulaşarak büyük bir başarı göstermişti. Bu defa hedef 20 bin ilave istihdam. Dürüst ve çalışkan girişimcilerimizle bugün yine yaparız diyorum. İnanıyoruz ki, bu toprakların bereketine, ülkemizin yarınlara inanan, her türlü zorluğa karşı yatırımdan, üretimden ödün vermeyen Türk özel sektörü, ihracatta olduğu gibi istihdam alanında da tarihi rekorlara imza atacak ve insanımıza iş ve aş kapısı olmaya devam edecektir. Öte yanda, özel sektörün nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması amacıyla; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan mesleki eğitim işbirliği protokolü; inanıyoruz ki, ülkemizde bu sorunun çözümüne çok büyük katkılarda bulunacaktır. Bu vesile ile Sayın Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu'na şükranlarımızı sunuyoruz" şeklinde konuştu.


TESK Genel Başkanı Bendevi Palandökende Kahramanmaraş'a övgülerde bulunarak "Bulunduğumuz şehir kadim bir şehir. İstiklal savaşımızın olmazsa olmaz kahramanı Sütçü İmam, Senem Ayşe. Burada yanan meşale bütün ülkemize yayıldı. Dolayısıyla Türkiye`de tek altın madalyalı şehrimiz Kahramanmaraş. Ne kadar övünürsek övünelim Kahramanmaraşlılara bu yakışır. En büyük ödülde budur. Kahramanmaraş deyince akla ilk gelen şey leziz yemekleridir. Uluslararası mutfağa sahip ama dünya markası olan dondurmasıyla meşhur. Her evde bir çeyiz sandığı, ahşap işçiliği bulunan yer yine Kahramanmaraş'tır. Eğer Kahramanmaraşlı zanaatkâr eline aldıysa bir işi mutlaka başarıyla yapar. Sadece bununla da kalmıyor. Çaydanlığından tutun da tüm mutfak gereçlerine kadar Türkiye'de neredeyse yüzde 60'ının üretildiği yer yine Kahramanmaraş'tır. Burada olmaktan onur duyuyorum, toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.


Üreticilerin taleplerini ileten Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, "Artan enerji maliyetleri ve diğer maliyetler dolayısıyla ithalata konan yüzde 5 ve 8'lik fon yeterli olmamaktadır. Bunların 15 ve 20'ye çıkarılmasını arzu ediyoruz. Sektörümüzün geleceği buna bağlı. Ülkemiz, tekstil sektörünün ana bayii olan pamuk için geçtiğimiz 2018 yılında 750 bin ton ve 1,5 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirmiştir. Buna yağ ve hayvan yemini de eklediğimizde bu rakam 2,5 ila 3 milyar dolara çıkmaktadır. Cari açığın önüne geçmek için ülkemizde yeterli arazi ve insan gücümüz mevcuttur. İkinci el pamuk toplama makinelerinin Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ithalatına müsaade edilmelerini arzu ediyoruz. Çağın gerisinde kalmış çırçır işletmelerinin revize edilerek, hasada uygun hale getirilmesi için devletimiz tarafından teşvik verilmesini istiyoruz. Pamuk için tek balya sistemine geçilip, destekleme yerine, balyalanmışpreslenmiş pamuğun alınarak sanayicilerimize dünya fiyatlarından verilerek, uluslararası piyasada tekstil sektörünün rekabet gücünün artacağını biliyoruz "dedi.


Balsuyu, "Lisanslı depoculuğu geliştirirsek, dünyada tarımda gelişmiş ülkelerde olduğu gibi tek balya sistemine geçilirse, ümit ediyorum dünya standartlarında çiftçimizin alın teriyle ürettiği pamuğun kaliteli bir şekilde hasat ve çırçırlanma şeklinde ithalatın tamamen durdurup, ihracatımızı arttıracaktır. Çiftçilerimiz çok iyi pamuk üretmekte dünyanın 3 ülkesinden biriyiz. Bu arzularımız gerçekleşirse tekstil sektöründe ihracatımız 40-50 milyar dolara çıkar. İstihdam da bu oranda artar" diye konuştu.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —