Ilıca
Gündem 30.09.2019 22:12:22 0

Ilıca'ya Format Atılmalı

Şifalı suları ile olduğu kadar, temiz havası ile de ünlü, sağlık, tatil ve turizm mahallemiz Ilıca, geçtiğimiz hafta sonu bir kısım yerel basın mensuplarını ağırladı. Deyim yerindeyse, yerel basın Ilıca'ya çıkartma yaptı. Yol, 5 yıldızlı otel ve sıcak su


Kent merkezine 65 kilometre uzaklıkta, yolu ile de gündeme gelen, hatta hiç düşmeyen Ilıca'nın sorunlarını yerinde görmek, etkili ve yetkili isimlerden dinlemek, merkeze taşımak adına Ilıca'ya giden basın mensuplarına Ilıca eski belediye başkanı Atilla Kaçmaz, yine eski belediye başkanlarından ve Ilıca'nın akil adamı, esnaf siyasetçi Cuma Karalar, yine çarşı esnaflarından pastane sahibi İsmail Kıyak, esnaf ve siyasetçi Ejder Torun ve Talat Torun, yine esnaf ve siyasetçi Zeki Kaçamaz ve 31 Mart Mahalli seçimlerinde muhtar seçilen Hüseyin Kar, basın mensuplarına ev sahipliği yaptılar.


Kahvaltı sonrası mahallenin, özellikle su ve yolun sorun olduğu bölgenin sorunlarını etkili ve yetkili isimlerinden dinlemek üzere, akil insanların sesine kulak verdik. Aslına bakılırsa sorun ortak. Yol, ihtiyaç olup olmadığı tartışılan sondaj kuyuları ve sıcak su.


TÜRKİYE'NİN EN KALABALIK KAPLICASI


Sezonun sona erdiği, ancak hafta sonlarında hareketliliğin yaşandığı Ilıca'da ilkin sözü belediye eski başkanı Atilla (Aslan)Kaçmaz'a verdik. Kaçmaz; "Öncelikle başta gazeteci büyüğümüz, ağabeyimiz sayın Mehmet Fiskeci başta olmak üzere, tüm gazeteci arkadaşlarımıza hoş geldiniz diyor, teşekkür ediyorum. Önce yol, yolumuzun 21 kilometresi bayağı sıkıntılı, virajlı ve dar. Eski başbakan yardımcılarımızdan sayın Veysi Kaynak bir proje hazırlatmıştı. Yatırım programına da alınmıştı. Ancak devletin yatırım projeleri iptal edilince, şimdi yatırım programında değil. Gelen siyasilere, yerel yöneticilere bu yol için bir adım atmalarını söyledik. Gerek maliyetin yüksek oluşu, gerek ekonomik nedenlerle şu anda bu yol, gündemde yok. ilerleyen günlerde yeniden yatırım programına alınacağına, ihalesinin yapılarak beklenen, arzulanan ve özlenen yolun iyileştirileceğine inanıyorum" diye konuştu.


Halen Ilıca'da 3 hamam var. Birisi özel (Özger) olmak üzere, biri Büyükşehir Belediyesine ait olup, AKBEL tarafından işletilen, diğeri de Onikişubat belediyesine Saim Çotur Kaplıca Hamamı. Bir de sondaj sorunu var. Kuyular yani. Sular yeterli miydi, su seviyesi ne durumdaydı: Geçtiğimiz dönemde, Fatih Erkoç döneminde 4-5 yere sondaj vurulmuştu. Akıbeti ne olmuştu; Eski Belediye Başkanı Atilla Kaçmaz bu soruları şu şekilde cevapladı; "Sıcak sularımız sorun. Ilıca'da, 26 litrenin üzerinde su çektiğinizde, su seviyesi aşağılara iniyor, düşüyor yani. Şifa havuzlarının enerji, yani kaynatma suları ile doldurulması gerekiyor. Tesislerimiz eski, 20 yılın üzerinde. Bu tesislerin yenilenmesi gerekiyor. Üstelik gelen misafirlerinde talepleri bu yönde. Sezon başladığında 28 ilden vatandaşlarımız geliyor, misafir ediyoruz. Türkiye'nin en kalabalık kaplıcası diyebilirim. Bu tesisler bu kaplıca bölgesine artık yakışmıyor. Hem Büyükşehir, hem de Onikişubat Belediyelerimizden yeni tesisler yapmalarını bekliyoruz. Biliyorsunuz, bir de futbol sahası büyüklüğünde, 5 yıldızlı otel için senelerdir tahsis edildiği halde bekleyen arsamız var. Büyükşehir eski Belediye Başkanı Fatih Erkoç, ‘Ben yapacağım!' diye söz vermişti. Öyle kaldı. Bu dönemde ise meseleyi Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör'e söyledik, durumu anlattık. O da bir çalışma içinde olduklarını zikretmişti. Sonucun ve çalışmanın neler getireceğini merakla bekliyoruz"


MUHTAR KAR, "YAPTIĞIMIZ BİRŞEY YOK!"


31 Mart Mahalli seçimlerinde muhtar seçilen, mahallenin sorunlarına vakıf biri olarak bilinen Muhtar HüseyinKar'a uzattık mikrofonu. Bize şunları söyledi; "önce duyarlılığınızdan ötürü size, hepinize, Ilıca halkım adına hoş geldiniz diyorum. Göreve başlayalı 6 ay oldu. Siyasilerden, yerel yöneticilerden beklentimizi sorarsanız, en başta Suçatı ile Ilıca arasındaki yol. Önceliğimizi bu. Hamamlarımız var, yenilenmeli, çağın gerekliliğine göre tasarlanmalı, daha modern yapı oluşturulmalı. Çevre düzenlenmesi, temizliği de bunlara paralel gidiyor. Aslına bakarsanız yaptığımız bir şey de yok. Bir iki kaldırımdan başka… Siz gazetecisiniz, sorunlarımızı bizim kadar biliyorsunuz! Ilıca bir saklı cennet, bir hazine. Herkesin buraya gelmesini arzu ediyor, dertlerine şifa bulmalarını arzu ediyorum." diye konuştu ve gelen misafirleri en iyi ağırlamak için tüm esnaf arkadaşlarının özveriyle uğraş verdiğini kaydetti.


KIYAK; "5 YILDIZLI OTELE İHTİYACIMIZ VAR!"


Yılların esnafı, dondurma ve pastane işletme sahibi İsmail Kıyak, meselelere farklı pencereden baktı;  "Senelerdir burada misafirlere hizmet veren bir esnafım. Siz de biliyorsunuz, bizim temel  sorunumuz ve bir türlü çözülemeyen yol. Buradan siyasilere seslenmek istiyorum, bu yolun aciliyeti ve önemi var. Madem söz konusu olan yol medeniyet ise, biz neden bundan mahrum kalalım. Zira misafirlerimizin geldiklerinde ilk şikayet ettikleri şey, yolun berbatlığı oluyor.  Artık onlara yol ile ilgili açıklama yapmaktan bıktık, usandık. Her geldiklerinde aynı soruyu soruyorlar, biz de aynı cevabı veriyoruz. Aha bugün, aha yarın derken, herhalde onlarında bize inancı kalmadı" ifadesini kullandı. Kıyak, projesi, arsası hazır olduğu halde mahallenin bir 5 yıldızlı otele acilen ihtiyacı olduğuna, bunun da sağlık turizmi adına, Kahramanmaraş'a artılar sağlayacağına, ancak hep lafta kaldığını, meseleye kimsenin parmak basmadığına, Ilıca halkı, esnafı olarak hem otel meselesine, hem de artık tahammül sınırlarını da aşan yol konusuna vurgu yaptı.


KARALAR, "TESİSLER YENİLENMELİ, FORMAT GEREK!"


Hem iş, hem siyaset dünyası yakından tanır CumaKaralar'ı. Sorunlar kadar, bizlere gösterdiği duyarlılığı ifadeyle, "Geldiğiniz, dertlerimizi, sorunlarımızı paylaştığınız, sesimizi duyurduğunuz için teşekkür ederim" şeklinde konuştu, takiben de; "Ilıca, Kahramanmaraş'ın bir parçası, yüz akı. Sağlığa, güzelliklere ve dışarıya açılan penceresi. Yaklaşık 30 ilden misafir gelir sezonda. Şifa amaçlı, tatil için gelen vatandaşlarımız var. Başlıca sorumlarını, yerine göre işadamı, yerine göre siyasetçi, yerine göre burayı yönetmiş biri olarak sıralayacak olursak; başta, çevreden gelenlerin de dile getirdiği üzere, Suçatı-Ilıca arası yol… Burası aynı zamanda da gurup yolu. Bu bölgede, yaklaşık 30'a yakın köy, oba, mahalle var. Bunun ötesi, bu yol Ekinözü ilçemize kadar uzanıyor. Bağlantı yolu yani. Bertiz'e kadar da geçilebiliniyor. Buralarda yenilik yapılmalı, yani format atılmalı. Bu da belediyelerimize düşüyor. İki belediyenin tesisleri mevcut. Günün gerekliliklerine göre hamamlar kendilerini yenilerse, buradaki esnaf da kendini haliyle yenileyecek, standardı yükseltecektir." cümlelerine yer verdi.


SUYUN SEVİYESİ VE SONDAJ MESELESİ

Geçmişte Fatih Erkoç döneminde yeni sondajlar vurulmuştu. Çünkü su seviyesi hiç gündemden düşmüyordu. Bu konularda neler diyordu Cuma Karalar, dinleyelim; "Bu mesele önemli ve ciddi. Su seviyesinin her geçen gün düştüğüne şahit oluyoruz. Yani sarfiyatın üzerinde bir çekim var demek. Bana göre bir su yönetimi oluşturulmalı. Suyun rezervi hesaplanıp, taksimatı buna göre yapılmalı"


Yeni sondajlara gerek var mı sorumuza Karalar şu cevabı verdi; "İyi bir konuya temas ettin. Yeni sondajdan ziyade yeni bir sismik araştırmaya ihtiyaç var. MTA ve özel firmalar var. Araştırma yapılırsa belki daha alt katmanlarda su vardır. Daha değişik yerlerde su olabilir. Mevcuttan başka bağımsız bir hat daha olabilir. MTA 1980'de bir sismik araştırma yaptı, zaten kendiliğinden çıkan bir suyumuz vardı. Rezerv aynı. On tane kuyu da vursanız, su aynı, değişmiyor. Bunları açıklama fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyorum!"


FİSKECİ; "ILICA'NIN SESİ OLMAYA GELDİK!"


Son olarak,Kimlik Gazetesi sahibi, duayen gazeteci Mehmet Fiskeci, bir genel değerlendirmede bulundu;hafta sonu olması sebebiyle, bir haftanın yorgunluğunu, stresini üzerimizden atmak, yeni haftaya daha dinç, daha sağlıklı bir kafa yapısı ile başlamak için, Ilıca'nın sorunlarını yerinde inceleyip, ilgililerden dinlemek için gazeteci arkadaşlarımızla birlikte geldiklerini söyledi. Fiskeci devamında; Şifalı suları ile ünlü bir tatil, sağlık ve tatil merkezi Ilıca'yı Ilıcalılardan dinlemek daha doğruydu. Sorunları neydi,  yerel yönetimlerden ne beklentileri vardı, bunları dinlemek için buradayız. Çünkü sezon başladığında bu mahallenin nüfusu 30 bini geçer ki, bu misafirlerin yüzde 80'ini başta Gaziantepliler olmak üzere, çevre illerden-ilçelerden gelen misafirler oluşturur. Şehre sıcak para akışı sağlayan tek yerleşim alanı, mahalle Ilıca. Aşılması, çözüme kavuşması gereken sorunları var ki bunların da ne olduğunu artık duymayan, bilmeyen kalmadı. Yol ve su… Bunları konuşmak için geldik. Yetkili ve söz sahibi isimlerle, muhtarımızla konuştuk, düşüncelerini aldık. Bize ev sahipliği yapan, bizi bağrına basan tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

13.3° / 0.3°

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4 Kişi Yakalandı

Rektör Yasım’dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’a Ziyaret

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne Yeni Yol Açıyor

Debgici"1000 yataklı şehir hastanesi ihalesi yapılacak"

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu Operasyonunda 7 Şahıs Yakalandı

Yedikuyular ve Ali Kayası Terası yollarında kış lastiği uygulaması

Kahramanmaraş’taki Fırtına Saatte 95 Kilometre Hıza Ulaştı

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Başkan Görgel: “1,3 Milyar TL’lik Yatırımla Yeni Ekinözü’nü İnşa Ediyoruz”

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı