Gündem 8.11.2019 08:23:56 0

''Maraş Basını, Dün Olduğu Gibi Bugün de Dimdik Ayaktadır''

Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sermet Çuhadar, düzenlenen basın toplantısında, ``Maraş basını, dün olduğu gibi bugün de dimdik ayaktadır. Kimse dimdik ayakta kalmaya çalışan meslektaşlarımıza çamur atmaya kalkmasın.`` dedi.

Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Sermet Çuhadar toplantıda yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

``Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti, yönetimi ve üyeleri ile de farklı bir bakış açısını ve toplumun sorunlarının çözümü için büyük gayret göstermektedir. Cemiyetimiz, bu anlayışını sonuna kadar taşıyacak ve hem mesleki hem de diğer sektörlerin sorunlarını çözmek üzere gayret gösterecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.


Kahramanmaraş'ta  yerel seçimler sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Sayın Hayrettin Güngör'ün yerel basına desteğinin kesildiği düşünülen günler ile birlikte, yapılan yorumlar ve değerlendirmeler sonucunda ülke siyasetinin önemli ismi AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sayın Mahir Ünal'ın teklifi ile ülkemize örnek teşkil edebilecek bir çalışmaya Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti de destek vermektedir.


Sayın Mahir Ünal'ın, bir süre önce basınla istişare toplantısında gündeme getirdiği basın mensuplarına destek olunması için oluşturulan komisyon teklifi Cemiyetimiz tarafından kabul edilmiş ve bu komisyona Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti'nin  yanısıra, Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler  Cemiyeti,  Kahramanmaraş Akdeniz Gazeteciler Cemiyeti ve Anadolu Basın Yayın Birliği Kahramanmaraş Şubesi başkanları katılmışlardır.


Komisyon toplantılarında Kahramanmaraş merkezli olarak yayın yapan özellikle internet siteleri,  komisyon üyelerinin de ittifakı ile belirlenen kriterler (maliye kaydı, internet sitesinin yayın başlangıç tarihi, mesleki deneyim, bireyin mesleki geçmişi gibi…) neticesinde üç ayrı kategoriye ayrılmış ve bu kategoriler cemiyetler tarafından da kabul edilmiştir.


Kaldı ki;bu sürecin ardından kimi internet sitesi sahipleri/gazetecilerin anlamsız ve destekten yoksun tepkilerine neden olmuştur. Bu tepkiler öyle bir noktaya gelmiştir ki, öneriden başka bir dâhili bulunmayan kentimizin yetiştirdiği siyasetçi Sayın Mahir Ünal aleyhine de bir takım yayınlar, yayınlarda yorumlar yapılmaktadır. Sayın Ünal'ın teklif yaptığı ilk toplantıda ve daha sonraki toplantılarında asla ve asla basına sansür denilebilecek bir tavır sergilenmemiş, böyle bir durum söz konusu olsa buna ilk karşı çıkan bizler oluruz.


Sayın Ünal ile yapılan toplantılarda bizzat bulunan gazeteci kimliği altındaki insanların feveranları sosyal medyada ve internet sitelerinde yayımlanmış olsa da, hiç kimsenin gazetecinin haberini ve yorumlarını kısıtlama gibi bir durum söz konusu dahi edilmemiştir. İstenilen konu şudur: Gazeteci haberini şantaj içermeden doğru  yapması , eleştirel konuda da  dedikodudan uzak yalan değil belgeli   Gerçek haber yapılması.. Sanırım bunlar zaten meslektaşlarımızın da ortak fikridir.


 


Bugün bazı meslektaşlarımız Kahramanmaraş'ta basına sansür  ve zor durumda kaldıklarını ifade etseler de, biz bu düşüncede değiliz... Maraş basını, dün olduğu gibi bugün de dimdik ayaktadır. Kimse dimdik ayakta kalmaya çalışan meslektaşlarımıza çamur atmaya kalkmasın.  


Yerel basın, maalesef son günlerde sosyal medyanın bir numaralı gündemi haline geldi. Mesleğin içinde olanlar da olmayanlarda hiç etik olmayan paylaşımlarda bulunuyorlar. "Yerel basın kategorize edilerek itibarsızlaştırılmaya çalışılıyormuş"


Bu durumdan  hem gerçek anlamda gazetecilik yapanlar, hem de başta yerel yönetimler olmak üzere birçok kurum ve kuruluş rahatsız oluyor.


Artık bu gidişata dur denilmeliydi. Bunun içinde Sayın Mahir Ünal, Cemiyet Başkanlarına bu durumun daha da kötüye gitmemesi ve  bir an önce düzeltilmesi gereği üzerinde durdu.


.Çünkü;Son yıllarda  nitelikten yoksun internet sitelerinin  hızla arttığı bilinen bir gerçek.  Maalesef  bazı kurumlarda bu siteleri muhatap olarak aldıkları için yaşamlarını gazetecilikle sağlayan siz değerli meslektaşlarım bu girdabın içinde boğulup kalmış...


Doğal olarak Meslek örgütleri kendi basın camiasını en iyi tanıyan kurumlardır.


İşte bu karmaşanın ortadan kalkması, gerçek emekçilerin belirtilmesi için Sayın Bakanımız Mahir Ünal beyefendinin düşünceleri doğrultusunda bir araya gelen basın öğütlerinin ortak çalışması sonucu bu liste  hazırlanmıştır.  Komisyonun yapmış olduğu  bu çalışma, Basın İlan Kurumunun  resmî ilan verirken  aradığı koşullar gibidir...


Eğer gazeteniz varsa ve Resmî ilan almak istiyorsanız şartları yerine getirmek zorundasınız. Aynı şekilde İnternet siteniz varsa ve Belediyelerden ilan, Reklam almak istiyorsanız bu koşullara uymanız isteniyor ki , bu da bizi katagorize etmez tam tersine Niteliksiz sitelerin bu camiadan gitmesini sağlar...


Sosyal medyada yapılan paylaşımlara baktığınızda, "Yerel basın yok ediliyor", ", "Mahir Ünal öncülüğünde yerel basın bitiriliyor", ", "Susan gazeteciler satılmış… "gibi bir sürü gerçeği yansıtmayan nahoş paylaşımlar var. Bu paylaşımları anlamak mümkün değil...Ben bir anlam vermekte zorlanıyorum....


Bu arada şunu  uygulamakta yarar var." Yerel basın desteklenmeli..".. Unutulmamalıdır ki basın bir gün size de  bir  şekilde gerek olur.. ya bir haksızlığa uğramış veya bir çalışmanızı tanıtmak için basının kapısını çalarsınız...


Ama bir  belediye  veya bir kurum ve kuruluş reklam vermek zorunda değildir. Hele hele bu  rutine bağlanırsa işte o zaman basının Bağımsızlığından söz etme  durumu ortadan kalkar...


 Bugün en fazla ihtiyaç duyduğumuz demokrasinin gelişmesi, sağlıklı biz toplumun oluşumu için tarafsız özgür ilkeli ve basın ahlak kurallarına uyan gazetecilik anlayışıdır. Özgür basın; özgür toplum ve güçlü demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Ve, biz Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Derneği, yönetimi ve üyeleri ile birlikte bu ilkeler çerçevesinde meslek yaşantımızı sürdüreceğimize  ve  komisyon ve benzeri oluşumların alacağı karara sonuna kadar bağlı olduğumuzu deklere ederiz.``



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.3° / 13°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı