İdrar Kaçırma Depresyona Sürüklüyor
Sağlık 5.06.2020 14:48:33 0

İdrar Kaçırma Depresyona Sürüklüyor

İdrar kaçırmanın depresyona sürükleme oranının birçok kronik hastalıktan daha yüksek olduğunu vurgulayan Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Tufan Tarcan, "İdrar kaçırma eşittir mutsuzluk!” diye konuştu.İnsanların idrar kaçırmayı çaresiz bir dert, yaşla

Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Tufan Tarcan, "İdrar kaçırma hem kadınlarda hem de erkeklerde hangi yaşta olursa olsun mutlaka bir üroloji uzmanına başvurma sebebidir." açıklamasında bulundu.


Yaş ilerledikçe idrar kaçırma ihtimalinin arttığını ancakhastalarınbunu yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak düşündükleri için hekime başvurmayı ertelediklerinin altını çizen Prof. Dr. Tufan Tarcan, "Özellikle kadınlarda bunu daha sık görüyoruz. Kadınlar erkeklere göre idrar kaçırmayı yaşlanmanın daha doğal bir sonucu olarak algılıyorlar. Erkekler ise idrar kaçırma olduğu zaman daha dikkatli olup hekime başvurma eğiliminde oluyor." dedi.

İdrar kaçırmayı çaresiz bir hastalık olarak düşünenler var

60 yaşından itibaren en az her 3 kadından 1'ininidrar kaçırdığını hatırlatan Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Tufan Tarcan,"Ne yazık ki bunların çok azı hekime başvuruyor. Kadınlar idrar kaçırmayı söylemekten utanıyorlar. Utandıkları için de bunu hekime söylemiyorlar. Çaresi olmayan bir problem olduğunu düşünenler de var.Hekimin onlara daha zor bir tedavi ya da ameliyat önereceğini, bu sebepten de daha kötü olabileceklerine inanıyorlar. Bu yüzden hekime başvurmuyorlar." diye konuştu.

İdrar kaçırma probleminin ertelenmesinin hayati risklere yol açabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tufan Tarcan,"İdrar kaçırma altta yatan önemli bir hastalığın ilk işareti olabilir. Örneğin şeker hastalığının, bir böbrek hastalığının ya da nörolojik bir hastalığın… Dolayısıyla bunu ertelemeden hekime bildirmek gerekir." dedi.

 

Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Tufan Tarcan, idrar kaçırma sorununda hayati sebebe yol açabilecek başka bir konuyu ise şu şekilde anlattı:"Aniden idrar kaçırma korkusuyla tuvalete giderken özellikle gece uykudan uyanıp tuvalete yetişme telaşında düşmeler ve kalça kırıkları çok sık rastladığımız kazalar. Bunlar da özellikle belli yaşın üzerinde hayatı etkileyen çok ciddi bir problemler haline gelebiliyor. İdrar kaçırma ayrıca tedavi edilmediğinde insanları majör depresyona sokabiliyor. Majör depresyonda kişi kendini her türlü aktiviteden kısıtlıyor. Aile yaşamı, sosyal yaşamı, cinsel yaşamı kısıtlanıyor. Hasta mutsuz bir yaşam sürmeye mahkûm ediyor kendisini..."

 

İdrar kaçırmanın çok ciddi şekilde bir depresyon nedeni olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tufan Tarcan, "Depresyona sürükleme şekli birçok kronik hastalıktan daha yüksek. İdrar kaçırma eşittir mutsuzluk! İnsanlar bir şekilde bunun çaresiz bir dert olduğunu, yaşlanmanın doğal bir sonucu olduğunu, kaderleri olduğunu düşünerek kabullenebiliyorlar. Bu da elbette depresyon oranını artırıyor. Depresyon diğer birçok hastalığın da habercisi. Kalp damar hastalıklarından nörolojik hastalıklara kadar birçok hastalık depresyondaki hastalarda daha sık görülüyor. Daha ağır geçirilen depresyonun yaşamı kısaltan ve bozan bir tablo olduğunu biliyoruz. Bu açıdan da idrar kaçırmanın önemini ortaya çıkarıyor." dedi.

 

İdrarda renk değişimi yaşanırsa üroloji uzmanına gidilmeli
İdrarda her türlü renk değişikliğinde üroloji uzmanına gitmeyi öneren Prof. Dr. Tufan Tarcan şöyle devam etti:"Bunların bazıları masumdur. Yediğimiz yiyeceklerin ya da içtiğimiz içeceklerin rengi idrara geçebilir. Böylece idrar rengimiz koyulaşabilir ya da değişebilir. Ancak bu devam ederse mutlaka hekime başvurmak gerekir. İdrarda bizim en çok üzerinde durduğumuz renk değişimi kırmızı renkli idrar yapma çünkü bu durum idrarda kan varlığına işaret edebilir. Tabi bunun ayrımını da ancak hekim yapabilir. İdrarda kan olması önemli bir semptom,bunun mutlaka üzerine gidilmesi ve altta yatan nedenin araştırılması gerekir."

 

Hastalar mesane pedleriyle kendilerini çok daha rahat ve iyi hissediyor

Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Tufan Tarcan sözlerini şöyle tamamladı: "Hijyenik açıdan elbette idrar kaçırmada mesane pedlerini öneriyoruz. Hekimin size önerdiği tedavi başlayana kadar ya da tedavi başarıya ulaşana kadar idrar kaçırmanın tamamen geçmediği ya da çok azaldığı durumlarda bu iş için özellikle tasarlanmış mesane pedlerinitavsiye ediyoruz. Böylece hijyenik olarak hasta kendini rahat hissediyor ve ayrıca bazı cilt komplikasyonlarının önüne geçebiliyoruz. Özellikle, demans ve Alzheimer hastalığıyla birlikte seyreden ileri yaşlarda artık beyinsel fonksiyonun çok gerilmesiyle ortaya çıkan idrar kaçırma ya da idrarını yapma problemleri var. Özellikle yatalak hastalarda bunu çok sık görüyoruz. Bu ne yazık ki tek çaresiz kaldığımız idrar kaçırma türü. Çünkü problem ürolojik değil. Hasta çoğu zaman nerede olduğunun bile farkında olmuyor. Yine bu amaçlatasarlanmış, yüksek kapasiteyle idrarı hapsedebilen mesane pedlerinibu hastalar için şiddetle öneriyoruz.

Görgel; “Tüm Ekiplerimizle Bayramda Sahada Görev B...

Gürsoy’dan Kurban Bayramı Mesajı

Karaca: "Türkoğlu'nda Gönülleri Birleştirelim!"

Onikişubat Yunus Emre Ortaokulu'ndan Bursluluk Sı...

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş.’den Kurban Bayramı Te...

Kahramanmaraş Motofest’i 3 günde 78 bin vatandaş z...

Onikişubat Belediyesi’nin ‘Yüzmeyi Bizimle Keşfet’...

Geben Vadisi Artık Milli Park!

Kipaş Holding, İSO 500 Listesinde Dört Şirketiyle ...

Kahramanmaraş, Etnospor Kültür Festivali’nde Göz K...

Başkan Hanifi Toptaş’tan Kahramanmaraş İstiklalspo...

Büyükşehir, İstiklalspor’un Şampiyonluk Yolculuğun...

Büyükşehir’den Dulkadiroğlu’na Gençlik Merkezi

Nurhak’ta Tatlar ve Yeni Mahalle’yi Karayoluna Bağ...

Ergonomik Çalışma Masası ile Konforlu Çalışma Alan...

TUSAŞ Yatırımında Sona Gelindi

“Altı Üstü Bilinç” adlı oyun büyük beğeni topladı

KSÜ’de “Doğu Türkistan Söyleşisi” düzenlendi

Canlı Hayvan Borsası’nda Kurban Satış Yerleri Kira...

Başkentte Kahramanmaraş Rüzgârı

Tomsuklu OSB’ni̇n yeni̇ Başkanı Mustafa Buluntu ol...

Yeni Kahramanmaraş Stadyumu projesi hayata geçiril...

Gül; “Alın teriyle yükselen Türkiye’yi birlikte in...

Nazlı Balduk İlkokulunda 23 Nisan Coşkusu

SOGEM, Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimiyle Kapıların...

Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret

Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım

Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi ...

Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluşt...

Aksu ve Karşıyaka Mahallelerini Birleştiren Yolda ...

İlk İftarı Milli İrade Meydanı’nda Birlikte Yapalı...

Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sek...

HG Hospital basın mensuplarını misafir etti

Acil Durum Hastanesinin Mobilyaları Kahramanmaraş ...

Büyükşehir’den; 2 Bin 400 Yaşlıya Destek

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası İle Aranan Şahıs Yak...

Kurtuluş Bayramı Coşkusu İstanbul’da Devam Etti

Kadın Emeği Festivalle Taçlandı

Türkoğlu Dostluk Platformu’ndan istişare ziyaretle...

HG Hospital Kahramanmaraş büyük törenle hizmete aç...

KMTSO Başkanı Buluntu'dan "Kurtuluş Bayramı" mesaj...

Kahramanmaraş’ta sahte altın operasyonu

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş KSÜ Rek...

Dora: “Fiziki Yeniden Yapılanmanın Yanında Sosyal ...

Asrın Felaketinin Yıl Dönümünde Kapıçam’a Ücretsiz...

Şehit Yakınları Yedikuyular’da Ağırlandı

Dulkadiroğlu Belediye Başkan Yardımcısı Resul Arsl...

8 Numaralı Toplu Taşıma Hattının Güzergâhında Deği...

Şehit Hakan Akdere Gündüz Bakımevi açıldı

Belediye Ekipleri, Kaybolan Ziynet Eşyalarını Bulu...

Başkan Toptaş’tan 48 spor kulübüne 1,5 milyon TL’l...

“7 Güzel Adam” Sahne Alıyor

Büyükşehir’in YKS Kampı Gençleri Bekliyor!

Yedikuyular’a Haftanın Her Günü Toplu Taşıma Sefer...

Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığından İl genel...

Kahramanmaraş’ta Cep Telefonu Hırsızlığı yapan şah...

Kahramanmaraş’ta Kadın Girişimciliğinin Sembolü Kİ...

KSÜ Oto Ekspertiz Merkezi’nin Açılışı Gerçekleştir...

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü...

Büyükşehir, DOĞAKA’nın Destekleriyle 3 Yeni Yatırı...

Büyükşehir’in Tiyatro Okulu ‘Sahne Maraş’ Perde Di...

İhtisas Akademi Açılış Lansmanı ve Dersi KSÜ’de Ge...

KSÜ’de 5. Geleneksel Türk Halk Müziği Konseri Düze...

Kahramanmaraş’ın ihracatı 1 milyar 128 milyon dola...

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4...

Yedikuyular’a Otobüs Seferleri Başlıyor!

KİPAŞ Holding’e Platin Global 100 Ödülleri’nde Pre...

34.1° / 15.3°

Görgel; “Tüm Ekiplerimizle Bayramda Sahada Görev Başındayız”

KSÜ’de “Doğu Türkistan Söyleşisi” düzenlendi

İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret

Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı

Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı

Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti

Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı

Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası İle Aranan Şahıs Yakalandı

Kurtuluş Bayramı Coşkusu İstanbul’da Devam Etti

Türkoğlu Dostluk Platformu’ndan istişare ziyaretleri

KMTSO Başkanı Buluntu'dan "Kurtuluş Bayramı" mesajı

Kahramanmaraş’ta sahte altın operasyonu

Asrın Felaketinin Yıl Dönümünde Kapıçam’a Ücretsiz Seferler Düzenlenecek

Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığından İl genelinde operasyonlar

Kahramanmaraş’ta Cep Telefonu Hırsızlığı yapan şahıslar yakalandı

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4 Kişi Yakalandı

Rektör Yasım’dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’a Ziyaret