Spor Sektörü İkinci Dalgayı Kaldıramaz

Spor fütüristi, yönetim danışmanı ve milli sporcu Hakan Demiray, dünyayı etkisi alan yeni tip koronavirüs salgınının spor sektörüne ciddi maliyetler getirdiğini birçok salonun kapandığını, ikinci bir dalga olursa sektörün bunu kaldıramayacağını iletti. Bu

Spor Sektörü İkinci Dalgayı Kaldıramaz

Pandemi sürecinde insanların evde egzersiz yapmanın önemini daha iyi anladığını ifade eden spor fütüristi, yönetim danışmanı ve milli sporcu Hakan Demiray, bağışıklık sistemini güçlendirmede egzersizin çok önemli olduğunu ancak Türkiye`de düzenli spor yapan insanların Avrupa`ya oranla bir hayli az olduğunu dile getirdi.Pandemi sürecinden sonra bu oranın yükseleceğini öngördüğünü anlatan Demiray, "Evde ve açık havada egzersiz yapan sayısı artacak ancak salonlar eski günlerine çok daha uzun süre kavuşamayacaklar." dedi.

Türkiye'de egzersiz yapma oranı %2, Avrupa'da %10

''Türkiye`de egzersiz yapma oranımız yüzde 2 civarında. Bu çok düşük bir oran. Avrupa`da bu yüzde 10 civarında. Pandemiyle birlikte bu oran artış gösterdi ancak salonlar kapalı olduğu için resmi bir veri yok elimizde. Ancak bu dönemde şunu gördük ki, hareketsiz yaşamıyoruz. Yeni normale geçişle birlikte herkeste evde kalınan süre boyunca alınan kiloların verilmesi telaşı var. Türkiye`de 7 bine yakın spor salonu var. Bu işletmelerin büyük bir kısmı bakanlık tarafından açıklanan prosedürlerimaliyetler sebebiyle yerine getiremedi ve kapalı. Sıkı önlem alıp yatırım yapanlarsa randevulu sistemle çalıştıkları için maliyetlerini karşılayamıyorlar."

Sektör küçülecek

''Sektör inanılmaz bir hızla dijitalleşiyor. Cep telefonlarına yüklenen uygulama sayılarından trajik bir artış var. Yurtdışında neredeyse her gün yeni bir uygulama çıkıyor. KPMG tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kısıtlamalar kalksa bile insanların %39'u spor salonuna gitmek istemediğini söylüyor. Kısıtlamalar kalktığında yapılacak aktiviteler arasında spor salonuna gitmek %17 ile altıncı sırada yer alıyor. Bunun anlamı randevulu sistemle ve az sayıda sporcu ile çalışacak olan salonların metrekare olarak da küçüleceğidir."

İki tür spor salonu olacak

Dijitalleşmenin, hem spor salonlarının hem de antrenörlerin gelişimine önemli katkı sağlayacağını da vurgulayan Demiray, şunları aktardı: "Sektör inanılmaz hızda dijitalleşecek. Bu dijitalleşme öncelikle telefon uygulamalarıyla olacak. Spor salonlarına da zamanla teknoloji entegre olacak. Bu süre içinde antrenörler de kendini geliştirecekler. Hepsinin, teknolojiyi kullananlardan daha iyi bilmesi gerekecek. Dijitalleşmek adına yatırım yapan salonlar adeta birer uzay üssüne dönüşürken, bu maliyete katlanamayanlar daha da küçülecek ve hap salonlar oluşacak. Pandemiyle birlikte evden spor yapmaya alışan sporseverler için salonların, sıra dışı hizmetler vermesinin yanı sıra en ince detayına kadar düşünülmüş sağlık ve güvenlik önlemlerini de alması gerekiyor."

''İnsanlar artık yeni şeyler izlemek istiyor''

Milli sporcu, insanların artık yeni spor dallarına yönelmeye başladığını şu sözlerle anlattı:"Spor ekonomisiçeşitli sebeplerle gerilemeye başladı. Bu nedenle hayatımıza yeni spor dalları ve ligler giriyor. Bazı raporlara göre, 2016 yılındaki tüm spor müsabakalarının kitlesi 4 yıl öncekinden yüzde 15 daha düşük. 4 yıl sonrasının yani bugünün aynı hızla gerilediğini düşünürsek, spor endüstrisinin bir çıkış araması son derece doğal. İnsanlar artık yeni şeyler izlemek istiyor. Birçok spor dalında izleyici artık "farklı bir şey olmayacak ki" diyor. İlgi ve merakın azalması spora yatırım yapan markalara dasponsorluk içinfarklı arayışlar getirdi.'' diye konuştu.



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer