Tarih: 10.02.2021 10:09

Sıfır Atık, Sürdürülebilir Geleceğe Şekil Veriyor

Facebook Twitter Linked-in

Sürdürülebilir yaşamın sürdürülebilir üretimle mümkün olduğunun bilinciyle sıfır atık uygulamalarını fabrikalarında uygulayan Knauf, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2017`de başlatılan Sıfır Atık Projesi kapsamında sanayi kuruluşlarına verilen  ‘Sıfır Atık Belgesi'ni almaya hak kazandı. Bakanlık tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşumunun engellenmesini veya minimize edilmesini, atığın oluşumu durumunda ise geri kazanımının sağlanmasını hedefliyor. 

Doğal hammaddelerin korunmasında geri dönüşüm çalışmalarının önemi gün geçtikçe artarken sanayi kuruluşlarının çevre dostu uygulamaları eko-sürdürülebilirlikte merkezi bir rol oynuyor. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2017 yılı itibariylebaşlatılan Sıfır Atık Projesi, belgelendirme sistemi ile sanayi kuruluşlarını teşvik ediyor. Kurulduğu günden bu yana eko- sürdürülebilirlik çatısı altında fabrikalarında çevresel tertip ve geri dönüşüme yönelik tüm tedbirleri alarak uygulamaya geçiren Knauf, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Ankara Ahiboz II Fabrikası için Sıfır Atık Belgesi alarak sektöründe farkındalık yaratmayı sürdürüyor.

Hammadde kaynaklarından son ürününe kadar çevresel rehabilitasyon

Geri kazanımı bir üretim felsefesi haline getiren Knauf'un ‘ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası'na sahip olup tüm çalışmalarını sistem gerekliliklerine uygun şekilde yürütmekte olduğunu söyleyen Knauf Genel Müdürü Ali Türker, ürünlerin yaşam döngüsü süresince tüm çevresel etki ve geri kazanım etkilerininhesaplanmakta olduğunu belirtti. Ali Türker,  "Sektörümüzün genelinde zaman zaman üretimden kaynaklanan sıkıntılardan dolayı kusurlu alçı levha ürünleri ortaya çıkıyor.  Sektörde bir ilk gerçekleştirerek İzmit ve Ahiboz fabrikalarımızda geri dönüşüm tesisi kurduk. Geri dönüşüm tesisimiz aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen "Atık Minimizasyon Tesisi Belgesi" aldı. Tesisimizde kusurlu alçı levha ürünlerpeyderpey geri kazandırılarak üretime tekrar dahil ediliyor. Bununla beraber kusurlu alçı levha ürünlerimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ‘Melbes Sistemi' ile atanan yetkili laboratuvar tarafından gerçekleştirilen analiz sonucu tehlikesiz kategoride yer alıyor." dedi.Söz konusu malzemelerin değerlendirilmesi ile ilgili olarak çimento fabrikaları ile beraber kapsamlı çalışmalar da sürdürdüklerini ifade eden Türker, tüm fabrikaları için düzenli olarak emisyon ölçümleri, atık su ve atık analizleri yapılarak hava, su, toprak için önemli üç çevresel etkinin takip edildiğinin ve negatif etkiler en aza indirgenmeye çalışıldığının altını çizdi.Ali Türker "Knauf olarak, kusurlu alçı levhaları bertaraf edip kolay yoldan çözüm bulmak yerine yatırım yaparak, alternatifleri değerlendirerek, milli servetimiz olan doğal alçıtaşını kağıdından ayırarak üretime tekrar katmak yönünde çok güçlü bir bilgi birikimine ve mühendislik gücüne sahibiz. Knauf, eko- sürdürülebilirlik, çevresel tertip ve korumaya yönelik tüm tedbirleri alan, uygulayan ve bu konuya azami özeni gösteren nadir şirketlerden. Çevre çalışmalarını hammadde kaynaklarımızdan son ürünümüze kadar devam ettiren bir kuruluş olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yaptığımız başvuru ile Sıfır Atık Belgesi'ni almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz." İfadelerini kullandı. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —