KSÜ Üniversitesi Ev Sahipliğinde, ‘Daha çevreci Bir Kahramanmaraş İçin El Ele
Gündem 23.03.2021 09:06:15 0

KSÜ Üniversitesi Ev Sahipliğinde, ‘Daha çevreci Bir Kahramanmaraş İçin El Ele' Konulu Panel Düzenlendi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 22 Mart Dünya Su Günü münasebetiyle ‘Daha Çevreci Bir Kahramanmaraş İçin El Ele' konulu panel düzenlendi.

Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilen ve KSÜ youtube kanalından canlı yayınlanan panelin açılış konuşmasını üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can yaptı.

Birleşmiş Milletler tarafından organize edilen Dünya Su Günü kutlamalarının her yıl farklı bir tema ile gerçekleştirildiğini, 2021 yılı temasının ise "Suyun Değeri" olarak belirlendiğini hatırlatan Rektör Can, "Su, insan ve tabiat hayatının temelini oluşturan sahip olduğumuz en değerli yaşam kaynağımızdır. Temiz suya olan ihtiyacımızın giderek artmasından dolayı su kaynaklarının bilinçli kullanımı ve israftan kaçınma büyük önem arz etmektedir. Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammet (sav), bir Hadis-i Şerif'inde biz insanoğluna "Akan suyun kenarında olsan dahi suyu israf etme!" diye buyurmuştur.  Suyu layıkıyla kullanmak insani, vicdani ve her şeyden önemlisi vatani sorumluluğumuzun başında gelmektedir." diye konuştu.

Kahramanmaraş'ın su potansiyeli açısından su zengini iller arasında yer aldığını belirten Rektör Can, "Barındırdığı su kaynakları ile tarih boyunca önemli bir uygarlık ve ticaret merkezi olan Kahramanmaraş, geçmişten günümüze insanoğlunu hep cezbeder durumda olmuştur. Mezopotamya ve Anadolu kültür havzalarının önemli buluşma noktalarından biri olan Kahramanmaraş, akarsuları, göletleri, barajları ile suyla iç içe yaşamıyla ‘Sular şehri Kahramanmaraş' olarak nitelendirilmektedir." dedi.

Su kaynaklarının sürdürülebilir kullanılmasının gerekliliğine dikkat çeken Rektör Can, "Su kaynaklarını sürdürülebilir bir şekilde kullanarak gelecek nesillerin de kullanabileceği seviyede bırakmak insanlığın en önemli sorumluluklarının başında gelmektedir. Tedbirler alınmazsa ülkemiz şu an itibariyle su azlığı çekme potansiyeline sahip. Ancak iklim değişikliği, kuraklık gibi felaketler ve atık suların doğal su kaynaklarına bırakılması nedeni ile ileri dönemlerde sıkıntılar yaşayabiliriz. Burada toplanmamızdaki sebep ‘Dünya su gününde bu sorunlara dikkat çekmek, bilinçlenmeyi sağlamak, gelecek nesillere daha iyi yarınlar ve sürdürülebilir bir dünya bırakmak için neler yapabiliriz' bunları tartışmaktır." şeklinde konuştu.

KSÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü vePanel Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kevser Cırıkise Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde yürütülen faaliyetlere ilişkin katılımcıları bilgilendirdi.

Dünya ve Türkiye'de suyun güncel durumuna ilişkin verileri paylaşan Prof. Dr. Kevser Cırık, dünyadaki suyun yüzde 3'ünün tatlı su olduğunu ve bu miktarın 10 binde 3'ünün kullanılması mümkün olabilen su formunda bulunduğunu ifade etti.

1,4 milyar insanın yeterli içme suyundan yoksun olduğunu, 2,3 milyar insanın sağlıklı suya erişemediğini ve 2,4 milyar insanın atıksu hizmetinden yoksun olduğunu belirten Prof. Dr. Cırık, "1950'den bu yana kişi başına düşen su miktarı gelişmiş ülkelerde yüzde 50, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 80 azalmıştır." dedi.

Prof. Dr. Kevser Cırık, suyu baskı altına alan etkenler, dünya ve Türkiye'de su kullanımı, ülkemizin su potansiyeli, ülkemizin su kullanım indeksi hakkındaki verileri paylaştı.

Panelde, Devlet Su İşleri 20. Bölge Müdürlüğü Planlama Şube Müdürü Cuma Fazıl Pişkin, ‘Kahramanmaraş İlinin Su Potansiyeli ve Su Kalitesi' başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Kahramanmaraş'ta içme ve kumlanma suyu tüketiminin yılda 126,75 hm3, sanayi suyu kullanımının yılda 106,19 hm3, toplam su kullanımının ise yılda 232,94 hm3 olduğunu belirten Şube Müdürü Pişkin,sulama suyu ve havzalar arası su aktarımları, gelecekteki içme, kullanma ve sanayi suyu durumuna ilişkin verileri katılımcılarla paylaştı.

Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürü Ahmet Kavak ise ‘Atık Suların Bertaraf Edilmesi' başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.  KASKİ'nin 4 adet atıksu arıtma tesisi ile Kahramanmaraş nüfusunun yaklaşık yüzde 78'inin atıksuyunu arıttığını belirten Genel Müdür Ahmet Kavak, 2020 yılı içerisinde 37 milyon 614 bin 830 m3 suyun arıtılarak, 161 bin 515 m3 suyun peyzaj sulamada yeniden kullanıldığını ifade etti.

KASKİ bünyesindeki enerji yatırımlarına ilişkin rakamları aktaran Genel Müdür Ahmet Kavak, şehir merkezi ve ilçelerde bulunan atıksu arıtma tesislerine ilişkin verileri paylaştı.

Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Arısal da panel kapsamında ‘Atıksu, Hava ve Atıklar' başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.‘Atıksu deşarjı', ‘hava emisyonu', ‘endüstriyel atıklar' konularında bilgilendirmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Arısal, atıksu konusunda müdürlük bünyesinde yürütülen çalışmalar hakkına bilgiler verdi.

KSÜ Rektör yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Saltalı ise ‘Tarımsal Faaliyetlerin Çevre Kirliliği Üzerine Etkisi' başlıklı sunumunu yaptı.

Prof. Dr. Kadir Saltalı, tarımsal çevre kirletici faktörleri; ‘kimyasal gübreler', ‘ağır metal birikimi', ‘hayvancılık ve tarım', ‘pestisit kaynaklı kirlilik' başlıkları altında değerlendirdi.

Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Orhan Bülbül de Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde yürütülen tarımsal faaliyetlerde su kullanımına ve sulama desteklerine ilişkin bilgileri katılımcılarla paylaştı.

KSÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yakup Cuci ise Kahramanmaraş'ın öncelikli çevre sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Panel, genel problemlere hakkında yapılması gerekenlere ilişkin ortak değerlendirmelerin ardından sona erdi.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

3.7° / -3°

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Başkan Görgel: “1,3 Milyar TL’lik Yatırımla Yeni Ekinözü’nü İnşa Ediyoruz”

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Mücbir Sebep Çağrısı!

Başkan Görgel: “Şehrimizin 100 Yıllık İhtiyacını Karşılayacak Altyapı Yatırımı Kazandırıyoruz”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Karaca Ve Geyik Trofesi Kaçakçılığı Operasyonu

Ağustos Fuarının Etkinlik Takvimi Yayınlandı

KASKİ’de 6 Daire Başkanı Değişti

Onikişubat ve Dulkadiroğlu’nda 18 Mahallede Su Kesintisi Yaşanacak!

Kahramanmaraş’ta Zeytin tenekesine gizlenmiş uyuşturucu madde ele geçirildi

Kahramanmaraş’ta Sahte İçki Operasyonu