KEY Holding, Geri Dönüşümle Milyonlarca Ağacı Kurtardı
Gündem 23.03.2021 12:47:45 0

KEY Holding, Geri Dönüşümle Milyonlarca Ağacı Kurtardı

Kahramanmaraş'ta yaklaşık 25 milyon Euro'luk yatırımla kurduğu Biokütle Tesisini devreye alan KEY Holding, atık kağıtların içinden çıkan ancak kâğıt üretiminde kullanılmaması gereken plastik türevi atıkları enerjiye dönüştürerek, sıfır atık sürecine öne

KEY Holding bir yılda yaklaşık 6 milyon 300 bin ağaca eşdeğer olan yaklaşık 350 bin ton atık kâğıdı geri dönüştürerek ekonomiye kazandırırken, doğaya da katkı sundu.

 

 Dünya'da yükselen trend olan geri dönüşüm sektörünün Türkiye'deki  öncü temsilcilerinden Key Holding  (Kahramanmaraş Endüstriyel Yatırımlar) bünyesindeki Kahramanmaraş Kağıt Sanayi A.Ş bünyesinde kuruluş çalışmaları tamamlanan 25 Milyon Euro yatırım bedelli Biokütle Tesisi devreye girdi. 

 

KEY Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Ciğer, 1988'de kurulanKahramanmaraş Kağıt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin (KMK Paper),  Kahramanmaraş'taki fabrikasında, geri dönüşüme yönelik olarak, halen mevcutta iki ayrı şirket ile faaliyette bulunmaya devam ettiğini bildirdi.

Kahramanmaraş Kağıt ve Aksu Geri Dönüşüm olarak iki ayrı firmada atık kağıtlardan geri dönüşüm yolu ile kağıt ürettiklerini vurgulayan Mahmut Ciğer, ''Aksu Geri Dönüşüm tesisimiz ise, lisanslı bir toplama ayrıştırma tesisidir. Buraya gelen atıklar belirli bir elleçlemeden sonra kâğıt fabrikalarına geri dönüşüm için gönderilmektedir. Bunun dışındaki olası geri dönüşüm projelerini hem yurtiçinde hem de yurtdışında değerlendirmeye devam ediyoruz'' dedi.

Mahmut Ciğer, Sıfır Atık Belgesine sahip olan tesislerindeki üretimden dışarıya hiçbir atığın bırakılmasının söz konusu olmadığını, tam tersine tekrar ekonomiye ürün ve enerji olarak dönüştürüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

 

''Dünyada artan çevre farkındalığı ile birlikte geri dönüşüm, ekoloji, sürdürebilirlik gittikçe daha da önem kazanmaktadır. Bu sebeple geri dönüşüm sektörünün yükselen bir trend ile büyüyeceğine ve sıfır atık ile sürdürebilirliğe önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz.''

 

BEKLENTİ VE HEDEFLER

Geri dönüşüme yönelik 2021 ve sonrasına dair beklenti ve hedeflerinden de söz eden Mahmut Ciğer,  şöyle devam etti:

 

''Kahramanmaraş lokasyonumuzda yaklaşık 25 milyon Euro'luk yatırımla kurduğumuz biokütle tesisimizi devreye almış bulunuyoruz. Bu tesis, atık kağıtların içinden çıkan ancak kâğıt üretiminde kullanılmaması gereken plastik türevi atıkları enerjiye dönüştürerek, sıfır atık sürecimize önemli bir katkı sağlamaktadır. Burada üretilen enerji de 60 binden fazla kişinin elektrik ihtiyacını karşılamaktadır.''

 

     Mahmut Ciğer, ayrıca Kütahya lokasyonlarında 50 milyon Euro olarak ön gördükleri kâğıt torba tesisini 2020'den başlayarak kademeli şekilde 2023 yılı sonuna kadar tamamını bitirmeyi planladıklarını,  burada ürettikleri kâğıt torbaları, naylon poşetlere alternatif olarak dünya pazarlarına sunduklarını ifade etti.

 

 MİLYONLARCA AĞACA EŞDEĞER GERİ DÖNÜŞÜM

 

Mahmut Ciğer, Kahramanmaraş Kağıt'ınyaklaşık 350 bin ton atık kâğıdı 2020 yılı içinde geri dönüştürerek ekonomiye kazandırdığını, bunun da takriben 6 milyon 300 bin adet ağacı ifade ettiğini vurgulayarak, ''Yapılanma sürecimizde ise; birkaç yıl önce kurmuş olduğumuz KEY Holding ile birlikte holdingleşme sürecimiz devam etmektedir. Bu çerçevede yurtiçinde bulunan şirketlerimizdeki kurumsallaşma faaliyetlerimize hız verirken, yurtdışındaki olası yatırım fırsatlarını da değerlendirmekteyiz'' diye konuştu.

 

AR-GE ÇALIŞMALARI

 Geri dönüşüme yönelik yürüttükleri Ar-Ge çalışmalarına dikkati çeken Mahmut Ciğer, bu kapsamda, Kahramanmaraş fabrikasında  6 farklı departmanla entegre şekilde çalışmalarını yürüttüklerini belirterek, '' Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan 2017 yılında yeterlilik belgesi alarak resmileşen bir AR-GE merkezimiz bulunmaktadır. Proses geliştirme, proje geliştirme, atık ve atık su değerlendirme-geliştirme, enerji-otomasyon geliştirme, ürün geliştirme ve fikri-sınai haklar konularında projeler yürütülmektedir. Firmamız üniversite ve diğer Ar-Ge merkezleriyle olan iş birlikleri sağlayarak hem sektör hem de akademik anlamda kâğıt sektörünün gerekliliklerini sıkı bir şekilde takip etmektedir'' dedi.

 

 İTHALATI YAPILAN ÜRÜNLER ÜRETİLİYOR

Kahramanmaraş Kâğıt olarak 15 milyon Euro'luk yatırım ve Ar-Ge çalışmaları ilebirlikte beş yılda iki yeni ürün olan alçı levha kâğıdı ve yüksek mukavemetli coreboard kâğıdı üretiminin başarılı şekilde gerçekleştiğini anlatan Mahmut Ciğer, bu sayede yurtdışından gelen ürünlerin daha kalitelisini üreterek, iki ürünün ithalatının önüne geçtiklerini ve ülke ekonomisine katkı sağlamış olmanın onurunu yaşadıklarını ifade etti.

 

Mahmut Ciğer, bu çalışmalarına ek olarak Tetrapak ile ortaklaşa yürüttükleri ayrı bir projelerinin daha bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

 

'' Dünyada sadece iki ayrı lokasyonda bulunan bu tesislerden birisi bizim Kahramanmaraş fabrikamız içinde yer almaktadır. Bu tesiste tüm dünyadan geri dönüşüm için toplanan tetrapaklar belirli prosesler çerçevesinde ayrıştırılmakta, elyaflar kağıt üretim sürecine katılarak, geri kalan polietilen ve alüminyum  kısımları da granül elde edilerek ekonomiye kazandırılmaktadır.''

 

SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ

Günümüzde sektörün gündeminde ön plana çıkan konu ve sorunları da dile getiren Mahmut Cİğer,   Türkiye'de geri dönüşüm sektörünün hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

''Bu durumu atık kâğıt ve atık plastiğin geri dönüşümünde gözlemlemekteyiz. Bu büyüme çerçevesinde, Türkiye'deki geri dönüşüm tesislerinin üretim kapasitesi, Türkiye'de toplanan atık kâğıtlarında üzerine çıkmış bulunmaktadır. Bu durum da haliyle yurtdışından ithalatı gündeme getirmektedir. Bu ithalatlar yapılırkenkavram karmaşası sebebiyle ülkemize hammadde değil de çöp ithal ediyor gibi bir algı oluşmaktadır. Bunun sonucu olarak kamu nezdinde birtakım kısıtlamalar gündeme gelmektedir. Kısıtlanan ithalat ise, tesislerin daha düşük kapasite ile çalışmasına sebep olmaktadır ki bu da hem bu şirketlere hem ekonomiye zarar vermektedir.

     Dünyadaki gelişmelere paralel büyüyen geri dönüşümlü kağıt tüketimine paralel, ülkemizde de çok ciddi büyüklükte yatırımlar yapılmış ve yapılmaktadır. Bu tesislerin yurt içinde toplanan atık kağıtlarla yetinebilmek imkansızdır. Kısıtlamalar yakın zamanda sektörde ciddi krizlere yol açacak, dünya ile rekabetimizi negatif etkileyecek, atık ithal etmek yerine mamul ithal etmek zorunda kalabileceğiz.  Bu konuda eminim ki ilgili bakanlıklarla görüşmelerden olumlu bir yanıt alabileceğiz. ''


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

22.2° / 11.4°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı