İklim Değişikliğiyle Mücadelede Hem Bireyler Hem De Şirketler ve Hükümetler Harekete Geçmeli

İklim Değişikliğiyle Mücadelede Hem Bireyler Hem De Şirketler ve Hükümetler Harekete Geçmeli

BAREM'in global ortağı WIN Grubu ile birlikte 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında 35 ülkede yaptığı araştırma, dünya nüfusunun yüzde 85'inin iklimdeğişikliğiniinsanlıkiçinciddibirtehditolarakgördüğünüortayaçıkarıyor.Dünyada 10 kişiden 8'i kendigünlükdav

Dünya nüfusunun yüzde 67'si ise iklim değişikliğinde

sürdürülebilirlik için bireysel çabanın yanı sıra hükümetler ve şirketlerin de elini taşın altına koymaları gerektiğini savunuyor.

Dünyaküreseliklimdeğişikliğigerçeğiniyıllardıryaşıyorveenbelirginsonuçlarındanbiriolarakküreselısınmayıhissediyor. BAREM'in global ortağı WIN Grubuilebirlikteiklimdeğişikliğikonusundagerçekleştirdiğiaraştırmayagöre; dünya nüfusunun yüzde 85'i iklimdeğişikliğiniinsanlıkiçinciddibirtehditolarakalgılıyor. Yarısından fazlası, iklim değişikliğini azaltmak için hala çok geç olmadığını düşünüyor ve bireysel sorumluluklarının yanı sıra iş dünyası ve hükümetlerden de üzerlerine düşeni yapmalarını bekliyor. Çoğuinsanındahasürdürülebilirbirhayatistediğigözönünealındığında, hükümetlerinveşirketlerinbuyöndekiçalışmaları, bireylerindavranışdeğişikliğiiçin de iticigüçolacağıdüşünülüyor.

İnsanlık,iklimdeğişikliğiniciddibirtehditolarakgörüyor

İklimdeğişikliğinininsanlıkiçinciddibirtehditoldugunusöyleyenlerinoranıAsyaPasifikve Amerika kıtasında %87 olaraköneçıkıyor. Global ısınmayıtehditolarakalgılayanülkelerinbaşında Vietnam (%97), Güney Kore (%94), Şili (%93) veEndonezya (% 92) geliyor. Bu ülkeleri,%91 ileHindistan, EkvadorveÇinizliyor.

Türkiye'deküreselısınmayıciddibirtehditolarakgörenlerinoranı, % 89 iledünyaortalamasınınüstünde.Oranlar,gelir, sosyo-ekonomikstatüveeğitimyükseldikçeartıyor.Küreselısınmayıtehditolarakalgılayanlarınoranıenüstgelirgrubunda %92'ye,üstsosyoekonomikstatügruplarında (AB) %94'e, öğrencilerde %96'ya, üniversitemezunlarında %98'e kadarçıkıyor.

İklimdeğişikliğiniazaltmakiçinhenüzçokgeçdeğil

İklimdeğişikliğinidurdurmakiçinçokgeçkalındığınainanmayanlarınoranıdünyadageçenyılagöre 6 puanartışla %54'e yükseldi. Artıkdahaçokinsaniklimdeğişikliğinekarşıhalayapılabilecekbirşeylerolduğunudüşünüyor. Dünyadaüsteğitim (%58) vegelir (%60) sahibikişilerolumludüşünmeyedahayatkın. İnsanlığıniklimdeğişikliğiiçinhalabirşeyleryapacakzamanıolduğunudüşünenkıtalarınbaşında Amerika (%61) veAvrupa (%58) gelirken, dünyanınbukonudaenkaramsarbölgeleriAsyaPasifikveOrtadoğu (%47) olaraköneçıkıyor.

Türkiye'deiseinsanlarınyarısıiklimdeğişikliğiniazaltmakiçinçokgeçolduğunudüşünürken (%49) diğeryarısına (%48) görebununiçinhalazamanımız var. Olumludüşünenlerinoranı 18-34 yaşgrubugençlerdeyüzde 54'e, ortasosyoekonomikstatügrubunda %55'e, üsteğitimvesesgruplarında %59'a çıkıyor. 

Bireyseldavranışdeğişikliğietkiliolur

Dünyada 10 kişiden 8'i kendigünlükdavranışlarının, çevreyiiyileştirmeyeyardımcıolabileceğikanaatinde.  Bu düşüncedeolankadınlarınoranı (%83) erkekleregöre (%79) daha fazla.  Bu oranenyüksek Amerika kıtasında (%86).

Türkiye'deisebuorangörecedahadüşük; 10 kişiden 7'si iklimdeğişikliğiiçinkendidavranışlarınınetkiliolacağınıdüşünüyor.

Sürdürülebilirlikiçinherkesçabagöstermeli;bireyler de,şirketlervehükümetler de

Sürdürülebilirlik, farklısektörlerdefarklıfaaliyetlerikapsamasıveiçindeyaşadığımızçevreiletoplumugeliştirmeyiamaçlamasınedeniyle son zamanlardaçokçatartışılanbirkonu.Konuiklimdeğişikliğindesürdürülebilirlikolduğunda dagerekliaksiyonlarınbireylertarafındanmı, yoksahükümetlerveşirketlertarafındanmıalınmasıgerektiğiyoğunolaraktartışılıyor.Araştırmayagöre, dünyanüfusunun %67'si sürdürülebilirlikdendiğindegerçekçabanınbireylerdençokhükümetlerveşirketlertarafındangösterilmesigerektiğidüşüncesinde. Bu görüşeençokkatılanülkeler; HindistanveGüney Kore (%86) ileFransa (%83).

Türkiye'deiseiklimdeğişikliğiiçinsürdürülebilirlikönlemlerinihükümettenveşirketlerdenbekleyenlerinoranıyalnızca %59.Erkeklerarasında (%70) ve 55 yaşüstünüfusta (%71) buorandahayüksek. 

Bireyselaksiyonlarınetkiliolabileceğiveiklimdeğişikliğinidurdurmakiçinçok da geçolmadığıyönündekidüşüncelereparalelolarak, kendidavranışındakigereklibirçokdeğişikliğiyapmışolmasa  bile, dünyada 3 kişiden2'si, dahasürdürülebilirbirhayatyaşamakistiyor.  AsyaPasifikbölgesive Amerika kıtasındakiülkelerbukonudadahaistekli; Paraguay (%90), Güney Kore (%81), Filipinler (%77), Hindistan (%77) veŞili (%76).

 

AraştırmaKünyesi:Araştırma 21 Ekim " 15 Ocaktarihleriarasında 35 ülkede 30.254 kişiylegerçekleştirildi. Türkiye'de CATI (BilgisayarDestekliTelefonGörüşmesi) yöntemiyle 1002 görüşmeyapıldı.



Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sektöründeki gücünü kanıtladı!
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğrencileriyle Kariyer Buluşmasında Bir Araya Geldi
İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret
Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi
Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler Paylaşıldı
Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor
Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”
Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluştu
Aksu ve Karşıyaka Mahallelerini Birleştiren Yolda Kaldırım Çalışması
İlk İftarı Milli İrade Meydanı’nda Birlikte Yapalım!
Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sektöründeki gücünü kanıtladı!
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğrencileriyle Kariyer Buluşmasında Bir Araya Geldi