Sosyalleşme Sürecine Adapte Olmak İçin Nelere Dikkat Etmeli
Sağlık 29.07.2021 16:30:20 0

Sosyalleşme Sürecine Adapte Olmak İçin Nelere Dikkat Etmeli

Yaklaşık 1,5 yıldır süren pandemihem yetişkinlerin hem de çocuklarınyaşam tarzlarında köklü değişikliklere sebep oldu. Özellikle kapanma dönemlerinde uzunca bir süre evde zaman geçiren bireyler sosyal hayattan uzak kaldı. İçsel kapasitesi yüksek kişiler b

Pandemi, sosyalleşmeyi kısıtlarken teknolojik aletlere ilgi arttı…

Atlas Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Burak Emre Aksoy," Yaklaşık 1,5 yıldır hayatımızı olumsuz etkileyen ve sosyal yaşantımızı daha önce deneyimlemediğimiz şeklide değiştiren COVID 19 salgınının etkileri hepimizi olduğu kadar çocuk ve gençleri de kapsıyor. Özellikle evden çıkmamak ve eğitime uzaktan devam etmek hem çocuklar hem de gençler için farklı bir deneyim oldu. Yapılan araştırmalar evden çıkamama durumunun aile bireylerinin yaşadıkları stresle beraber çocuklar ve gençlerde kaygı ve depresyon gibi psikolojik sorunlara yol açabileceğini gösteriyor. Öte yandan, farklı sosyoekonomik düzeyden ailelerin durumlarını göz önünde bulundurulduğunda her çocuğun ya da gencinaynı şekilde etkilendiğini söylemek zor.Örneğin düşük sosyoekonomik seviyedeki ailelerde bu semptomlar daha yoğun şekilde gözlemlenebiliyor.Pandeminin ilk zamanlarında aile bireylerinin ortak vakit geçirme süreleri arttıkça aile birlikteliği duygusu da güçlendi. Ancak süreç uzadıkça sosyalleşememenin yarattığı sıkıntılar bireylerin psikolojisini olumsuz yönde etkilemeye başladı." dedi.

 

Evde yapabilecek bir aktivite bulamayan birçok kişinin vakit geçirmek için telefon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik aletlere yöneldiğini belirten Uzman Pdr. Gülsüm Ertekin, "Pandemiyle birlikte yükselişe geçen teknoloji bağımlılığı çocukları da etkisi altına aldı. Günümüzün sorunu olan teknoloji bağımlılığının pandemi döneminde daha da çok arttı. Çocuklarda psikolojik gelişimin bir parçası olan sosyalleşme 2 yaşında başlar ve 3 yaşında tam olarak belirginleşir. Pandemi döneminde sosyalleşemeyen çocukların ise psikolojik gelişimlerinin olumsuz etkilendiğini söyleyebiliriz. Hem çocukların hem de gençlerin ruhsal olarak daha fazla etkilenmesini engellemek için sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyularak, ufak arkadaş buluşmalarının yapılması büyük önem taşıyor. Bu sayede teknolojik bağımlılığın önüne geçilebilir. Aynı zamanda özellikle çocuklar için teknolojik aletlerin kullanılmasında süre kısıtlaması uygulanmalıdır. Yaşa göre belirlemek üzere günde 1-1,5 buçuk saat olarak bir sınırlama konulmasını tavsiye ediyoruz. Süre kısıtlamasını uygulamakta zorlanan çocuklarda ise haftada 2 gün süre olmadan serbest gün oluşturulabilir." dedi.

 

 

 

 

 

Sosyalleşme artıkça teknolojik bağımlılık azalır...

Atlas Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Burak Emre Aksoy, "Çocuklar ve gençler, sosyal yaşama dönüş konusunda yetişkinlerden daha hevesli. Yapılan çalışmalarda çocukların bu kapanmasüreçlerinde arkadaşlarını özledikleri ve onlarla vakit geçirmeyi çok istediklerine dair bulgular var. Okulların açılması ve sosyal yaşamın normalleşmesi ile birlikteçocuklar ve gençler sosyal hayatlarına yavaş yavaş da olsa tekrar dönüş yapacaklar. Sosyal yaşamda akranlarıyla vakit geçirmeye tekrarbaşlayacak olan çocuk ve gençlerin bu durumdan olumlu etkileneceklerini söyleyebiliriz. Ancak çocukların bu dönemde deneyimledikleri stres ve kaygının sonucu olarak konuşma bozukluğu ve akranlarıyla iletişim kuramama vb. sosyal yaşamda olumsuz etkilerin oluşması halinde ailelerin mutlaka uzman desteği almaları fayda olacaktır." diye belirtiyor.

 

Çocuklar oyunlarla teşvik edilmeli...

Çocukların oyun kurabilmesi ve farklı faaliyetler yapabilmesi için teşvik edilmesi gerektiğini belirtenUzman Pdr. GülsümErtekin, "Çocukların teknolojik bağımlılıktan kurtulabilmesi için sosyal aktivitelere yönelmesi oldukça önemli. Bu noktada ebeveynler eğlenceli aktivitelerde yer almaları ve yaşıtlarıyla vakit geçirmeleri konusunda çocukları yönlendirmelidir. Farklı şeylerden zevk aldığını gören çocukların teknolojik bağımlılıktan kurtulmalarının daha kolay olabileceğini söyleyebiliriz. Gençlerde ise ailecek konuşulup fikirler paylaşılarak ortak bir karar alınmalıdır. Bu noktada gençlerin isteği göz önünde bulundurularak bir spor dalına yönlendirmeleri hem sosyalleşme hem de teknolojik bağımlılıktan uzaklaşma açısından büyük fayda sağlayacaktır." dedi.

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

15.7° / 7.4°

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Başkan Görgel: “1,3 Milyar TL’lik Yatırımla Yeni Ekinözü’nü İnşa Ediyoruz”

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Mücbir Sebep Çağrısı!

Başkan Görgel: “Şehrimizin 100 Yıllık İhtiyacını Karşılayacak Altyapı Yatırımı Kazandırıyoruz”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Karaca Ve Geyik Trofesi Kaçakçılığı Operasyonu

Ağustos Fuarının Etkinlik Takvimi Yayınlandı

KASKİ’de 6 Daire Başkanı Değişti

Onikişubat ve Dulkadiroğlu’nda 18 Mahallede Su Kesintisi Yaşanacak!

Kahramanmaraş’ta Zeytin tenekesine gizlenmiş uyuşturucu madde ele geçirildi

Kahramanmaraş’ta Sahte İçki Operasyonu