Tarih: 27.12.2021 15:28

Sektör Dışı 50 Bin Kişi İkinci El Pazarını ''Alt Üst Ediyor''

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye`nin ikinci el araç pazarındaki önemli oyuncularından Otomerkezi.net, son günlerde ülke ekonomisinde yaşanan gelişmelerin sektörel etkileri ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Döviz kurundaki düşüşe karşın birçok sıfır kilometre araç bayisinin düşüşü bilinçli olarak fiyatlara geç yansıttığı belirtilirken, sektör dışı şirket ve bireylerin ikinci el araç pazarının dinamiklerini negatif yönde etkilediği ifade edildi.

Sıfır km bayileri artık ''yok satarız'' egosundan sıyrılmalı

Son iki aylık süreçte tekrar gündeme oturan ikinci el araç piyasasında, önemli bir etken haline gelen döviz kurunun sıfır kilometre araç fiyatlarına direkt yansıdığını ifade eden Otomerkezi.net CEO`su Muhammed Ali Karakaş ''İkinci elde sağlıklı bir alım-satım fiyatı oluşması için kurun bir noktada sabitlenmesi artık önemli bir gerçek. Rölatif dönemde, otomotiv sektörü ve ikinci el araç pazarı için kur istikrarının fonksiyonunu görmüş olduk. 2022 yılının ilk çeyreğinde tedarik zincirindeki aksaklıkların giderileceğini düşünerek, otomobil fiyatlarındaki bu gerilimli duruşun ilk çeyrek sonunda son bulacağını düşünüyoruz.'' dedi.

Sıfır kilometre araç pazarının operasyonel filo kiralama ve ikinci el araç pazarına direkt etki ettiğini dile getiren Karakaş ''Geçtiğimiz hafta döviz kurunda 18 TL gibi rakamların görülmesi, bununla beraber tedarik zincirindeki problemlerin devam ediyor oluşu, sıfır kilometre bayilerinde yüksek bir egoya kavuşturmuş, müşteri hizmetlerini hiçe sayan bir pozisyona getirmişti. Ne var ki kurun hızlı bir şekilde düşüşünün ardından, bayiler bu düşüşü fiyatlara yansıtmakta bilinçli olarak geç aksiyon almakta, ayrıca tedarik problemini öne sürerek, aynı egoyla otomobil satmaya devam etmekteler. Sıfır kilometre araç bayileri, tüketicilerin karşısına ''yok satarız'' gündemiyle artık çıkmamalı, bu bayilerle ilgili de stoklarında araç yükü taşımadığına dair tespitler gerekmekte. İkinci bir şirket kurup araçları kendi kendine fatura eden bayilerin de sistemden ihracı büyük önem taşımakta. Kurda yüzde 40`a varan bir düşüş yaşandı ve yılın son günlerinde Dolar kurunun 10 TL seviyelerine çekileceğini öngörüyoruz. İkinci el araç pazarında ise spot piyasada 1 günde yüzde 30 düşüş fiyatlara yansıdı. 1-15 yaş arası otomobillerde ise ortalama yüzde 25 oranında bir düşüş yaşandığını gözlemliyoruz.'' açıklamasını yaptı.

Yüzde yüz yerli bir marka olarak sabit kuru baz alıyoruz

Otomerkezi.net`in döviz kurunu 10 TL`ye sabitleyerek bir ilke imza attığını söyleyen Karakaş ''Hem alış hem de satış fiyatlarında kuru 10 TL şeklinde baz alarak, sabit kur sistemine geçen ikinci eldeki ilk şirket olduk. Yerli ve milli bir marka olarak bu kararı almaktan gurur duyuyoruz. Bununla beraber spot piyasada tam 25 bin otomobilin kur düşer düşmez ilan platformlarında aynı gün yayınlandığını gördük. Kur düşer düşmez ortalama 50 bin otomobil yayına alındı.'' dedi.

Ortalama 50 bin kişi ikinci el piyasasını alt üst ediyor

Yatırım endeksli, kur endeksli, kötü niyetli yaklaşım gösteren belirli kişilerin tespitinin önemine de dikkat çeken Karakaş ''Devletimizden beklentimiz, tespitin ivedi gerçekleştirilmesi, özellikle yılda 3`ten fazla otomobil alım satımı yapanların süratle vergi cezalarına çarptırılması, sektörden bir an önce ayıklanmasıdır. Asli işi ikinci el otomobil olmayan şirketlerin, bireylerin, ciddi oranlarda karlar elde edip, kurun düşmesiyle asli işlerine geri döndüğünü görüyoruz. Ortalama 50 bin kişi ayrıca bu işle iştigal etmekte. Bu 50 bin kişi sisteme ve sektöre ciddi şekilde zarar veriyor, tabiri caizse piyasayı alt üst ediyor. Sıfır kilometre araç sırasına girip, sırasını 20 bin-30 bin-50 bin TL`ye satan, filo kiralama şirketi görünümüyle araçları satın alıp daha sonra hızla satışa koyan bu kişiler, pazarı manipüle ediyor. Ayrıca otomobil satın alıp, çok uzun süre stoklayarak bekletip, piyasanın kırılganlığından, rölatif durumundan fayda sağlayan tüm işletmelerin de tespit edilmesi gerekmektedir.'' ifadelerine yer verdi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —