24 Mart Dünya Tüberküloz Günü Bilgilendirmesi
Gündem 25.03.2022 17:21:59 0

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü Bilgilendirmesi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurhan Atilla, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü münasebetiyle dünyada ve Türkiye'de tüberküloz (verem) hastalığının durumu ile hastalığın tanı,

Tüberküloza (verem) yol açan basil 24 Mart 1882 yılında Robert Koch tarafından bulunmuştur. Bu nedenle her yıl 24 Mart ‘Dünya Tüberküloz Günü' olarak anılmaktadır.

KSÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurhan Atilla, "Verem hastalığını kesin tedavi eden ilaçlar 1950'li yıllarda bulunmuştur. Hastalığın kesin tedavisi olmasına rağmen dünyada her gün dört binden fazla insan bu hastalıktan ölmekte, 10 milyon insan her yıl tüberküloz hastalığına yakalanmaktadır. Verem basili, insandan insana hava yoluyla bulaşır, öncelikle akciğerlerde olmak üzere tüm organlarda görülebilir. Verem tanısı hakkında yol gösteren bulgular; 2 haftadan uzun süren öksürük, halsizlik, iştahsızlık, gece terlemesi, kilo kaybıdır. Bazen de balgamda kan görülebilir. Bu bulguları olan hastada çekilen akciğer röntgeni de verem hastalığını destekler ise, balgam incelemesi yapılır ve mikrop (basil) gösterildiğinde verem tanısı kesinleşmiş olur.  Tanı konulan verem hastası, 6 ay düzenli tedavi ile tamamen iyileşir. Eğer düzenli tedavi yapılamazsa ya da kullanılan ilaçlara basil dirençli ise, daha uzun tedaviler gerekir. İlaç direncinin nedeni, hastaların ilaçlarını düzenli kullanmaması ve en yakınlarını, temasta oldukları başka kişileri direnç geliştirmiş bu basillerle hasta etmeleridir. Tedavide kullanılan standart ilaçlara direnç gelişen hastalarda 2 yıl süren, yan etkisi ve maliyeti fazla olan ilaçlar kullanılır." dedi.

‘Türkiye, başarılı bir verem savaşı programı yürütmektedir'

Her ilimizde en az bir verem savaşı dispanseri hastalara ücretsiz hizmet verildiğini de hatırlatan Doç. Dr. Nurhan Atilla, "Ülkemizde verem savaşı programı başarılı bir şekilde yürütülmektedir.  Her ilimizde en az bir verem savaşı dispanseri hastalara ücretsiz hizmet vermektedir. 2035 yılına gelindiğinde veremin görülme sıklığında yüzde 90 azalma, hastaların ölüm oranlarında ise yüzde 95 azalma hedeflenmektedir. Bu hedeflere ulaşmak için bütün hastaların tedavisinin yanında özellikle latent (gizli) tüberküloz enfeksiyonu kontrolü, riskli gruplar, yabancı uyruklu/göçmen hastalar, dirençli hasta ve temaslılarının yakından takibi ve politik kararlılık gereklidir." diye konuştu.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

15.7° / 7.4°

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Başkan Görgel: “1,3 Milyar TL’lik Yatırımla Yeni Ekinözü’nü İnşa Ediyoruz”

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Mücbir Sebep Çağrısı!

Başkan Görgel: “Şehrimizin 100 Yıllık İhtiyacını Karşılayacak Altyapı Yatırımı Kazandırıyoruz”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Karaca Ve Geyik Trofesi Kaçakçılığı Operasyonu

Ağustos Fuarının Etkinlik Takvimi Yayınlandı

KASKİ’de 6 Daire Başkanı Değişti

Onikişubat ve Dulkadiroğlu’nda 18 Mahallede Su Kesintisi Yaşanacak!

Kahramanmaraş’ta Zeytin tenekesine gizlenmiş uyuşturucu madde ele geçirildi

Kahramanmaraş’ta Sahte İçki Operasyonu