KEY HOLDİNG, Adana Tesisleri İle Kapasitesini Artırıyor
Gündem 29.03.2022 13:09:19 0

KEY HOLDİNG, Adana Tesisleri İle Kapasitesini Artırıyor

Türk geri dönüşüm sektörünün önemli aktörlerinden KEY Holding, 2022'de de yeni yatırımlar planlıyor. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Ciğer, plastik geri dönüşümü tesis kapasitesini artıracak yeni yatırımlar düşündüklerini, 2021 yılı son çeyreğinde

1998 yılında Aksu Geri Dönüşümlü Kağıt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi unvanı ile kurulan, 2011 yılından itibaren Aksu Çevre Danışmanlık ve Geri Dönüşüm A.Ş. olarak faaliyetine devam eden firma, yatırımla büyümeye devam ediyor.  Firma sahip olduğu ambalaj atığı toplama ayırma lisansları ve tehlikesiz atık toplama ayırma belgeleri ile KEY Holding bünyesindeki Adana, Erzurum, Bursa ve Kahramanmaraş'ta yer alan toplama ayırma tesisleri ile ambalaj atıkları ve tehlikesiz atıkların geri kazanım sürecine katılmasına aracılık ediyor.

 

KEY Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Ciğer, 2020 yılında 50 bin ton atık işlediklerini, 2021 yılında  bunu 60 bin tona çıkardıklarını anımsatarak,  "2021 ayrıca Bursa lokasyonumuzun kurulduğu yıl olmuştur. Bu yıldaki bir diğer yatırımımız ise Adana tesisimizin artık kendi sahibi olduğumuz bir gayrimenkule geçmiş olmasıdır. Son olarak da, hep kağıt atık konusuna odaklanmış olan yapımızın içine plastik atıkları da dahil etmemiz ve plastikten granül dönüşümü yatırımını da bu kapsamda sayabiliriz" dedi.

 

Atığa veya geri dönüşüme yönelik yönelik 2022'ye dair büyüme beklenti ve hedeflerlerinden de söz eden Mahmut Ciğer,  şunları söyledi:

 

 "Öncelikli olarak yeni devreye aldığımız plastik geri dönüşüm hattının optimum çalışma şartlarını sağlamak istiyoruz. Akabinde plastik geri dönüşümü tesis kapasitesini artıracak yeni yatırımlar düşünmekteyiz. 2021 yılı son çeyreğinde Adana tesisimizde yeni bir yer alımı gerçekleştirdik. 2022 yılında buraya taşınarak tesis kapasitemizi artırmak istiyoruz. Adana tesisimizin yeni yerinde hizmet vermesi ve plastik geri dönüşümü hattındaki nihai kapasiteye ulaştıktan sonra kapasitemizi artıracak yeni yatırımlar düşünmekteyiz. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde tüm atık türevlerinde hizmet veren bir şirket olma hedefimiz bulunmaktadır"

 

Sektöründeki tüm yenilikleri yakından takip eden firma olduklarını, bunun yanı sıra Ar-Ge çalışmalarının öncelikleri arasında yer aldığını anlatan Mahmut Ciğer, bu konudaki çalışmalarıyla ilgili şunları kaydetti:

 

"Aksu Çevre Danışmanlık olarak kağıt atıkları özelinde grup şirketimiz olan Kahramanmaraş Kağıt San. Tic. A.Ş. ye hammadde temin ediyoruz. Sektöründe büyük bir şirketin tedarikçisi olmak noktasında üretim hattına aşinayız.  Kahramanmaraş Kağıt'ın AR-GE merkezi özelinde geliştirdiği iyileştirdiği üretim hattında talepleri doğrultusunda hammadde temin ederek KMK nın AR-GE altyapısına hizmet ediyoruz. Ayrıca 4 farklı lokasyonda faaliyet göstermenin verdiği tecrübe ile yönetimini gerçekleştirdiğimiz atıkların sıfır atık prensibi dogrultusunda en iyi şekilde en az kaynak kullanımı yapılarak geri dönüştürülmesini sağlamaktayız. Bunların yan ısıra tesislerimizde maliyetlerimizi düşürecek karbon salınımı azaltacak çalışan ekipmanlarımızı optimize edecek yatırımlarla kendi iç tüketimlerimizi azaltacak çalışmalar yapıyoruz."

 SEKTÖRÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın eşi Emine Erdoğan_ın himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi ile sektörün ciddi bir yol kat ettiğine dikati çeken Mahmut Ciğer,  geri dönüşüm tesislerine ulaşan nitelikli hammadde oranının arttığına vurgu yaptı.

 

Türkiye'de son dönemde yapılan yatırımlarla geri dönüşüm kapasitesinin ciddi miktarda arttığını belirten Mahmut Ciğer, "Bu kapasiteye karşılık gelen hammadde miktarı iç piyasada toplanan miktara nazaran çok fazla arttığı için hammadde kısıtı yaşanmakta ve atık ithalatı yapılmaktadır. Ülkemizde ise hala çöp tesislerine giden nitelikli atığımız bulunmaktadır, bu atık miktarı azaldığında toplama oranımız ciddi bir şekilde artmış olacaktır" diyerek, şöyle devam etti:

 

"Ancak özellikle kağıt sektörünün son zamanlarda ilan edilen yatırım miktarı devreye girdikçe sektörümüzün hurda kağıt karşılama oranı mutlak düşecek ve ithalatın zaruri olarak artması beklenmektedir. Bu kapasiteler devreye girdiğinde %80'lere varan oranlarda ithalat yapılması gerekmektedir. Ayrıca geri dönüşüm sektörü enerji yoğun bir sektördür, son dönemde yaşanan enerji maliyetlerinin artışı sektörü olumsuz yönde etkilemektedir."


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

13.3° / 0.3°

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4 Kişi Yakalandı

Rektör Yasım’dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’a Ziyaret

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne Yeni Yol Açıyor

Debgici"1000 yataklı şehir hastanesi ihalesi yapılacak"

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu Operasyonunda 7 Şahıs Yakalandı

Yedikuyular ve Ali Kayası Terası yollarında kış lastiği uygulaması

Kahramanmaraş’taki Fırtına Saatte 95 Kilometre Hıza Ulaştı

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Başkan Görgel: “1,3 Milyar TL’lik Yatırımla Yeni Ekinözü’nü İnşa Ediyoruz”

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı