Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü Ekipleri Hırsızlık ve Dolandırıcılık olaylarına karşı bilgilendirme amaçlı broşür dağıtımı ve beş alternatif yolda uygulama yaptı.
Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan suç analizleri dış illerden ilimize hırsızlık ve dolandırıcılık amacıyla gelen şahıslara yönelik halkın yoğun olduğu otobüs duraklarında, otobüs şoförleri ve yolcuları başta olmak üzere toplam 2700 kişiye bilgilendirme amaçlı broşür dağıtımı yaptı. Ayrıca farklı il ve ilçelerden gelebilecek hırsızlık şüphelerinin engellenmesi ve yakalanması amacıyla il merkezine girişe göre beş alternatif yolda planlı uygulama yapılarak toplam 1.950 şahıs ve 712 araç incelendi .
Dağıtılan broşür içeriğinde şu önlemlere dikkat edilmesi önerildi ;
HIRSIZLIK OLAYLARI İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME NOTU
1) Evden çıkarken mutlak suretle kapı ve pencerelerimizin kapalı olup olmadığını kontrol edelim. Bütün kilitleri kullanmayı alışkanlık haline getirelim.
2) İşyeri veya evlerimizde meydana gelebilecek hırsızlık olaylarına karşı kamera sistemi taktıralım. İmkânımız yok ise en azından caydırıcı tedbirler alalım.
3) Kapı zili çaldığında kim olduğunu anlamadan apartman giriş kapısını kesinlikle açmayalım, içeri giren şahısların kendi dairemize olmasa da evde olmayan komşularınızın dairelerine hırsızlık amaçlı girebileceklerini unutmayalım.
4) İkametimizden ayrılırken evde birilerinin olduğu izlenimini verme amacıyla kapı önünde ayakkabı terlik vb. eşya bırakarak odalardan birinin ışığını açık bırakalım.
5) Ev veya işyerimizin konumu pencere veya balkonlarına tırmanarak girilmesi mümkünse, pencere ve balkonlara korkuluk taktırıp, buralara tırmanmayı kolaylaştırıcı ağaç, boru direk vb. etkenleri engelleyici tedbirler alalım.
6) Evimizin anahtarını kapı üstüne veya ayakkabılığa bırakmayalım. Yeni bir eve taşındığımızda daire giriş kapı kilitlerini değiştirelim. Evimize çelik kapı veya demir panjur yaptıralım.
7) Apartman veya site girişlerine güvenlik kamera sistemleri kurulmasına veya güvenlik görevlisi temin edilmesine destek olalım.
8) Ziynet eşyalarınızı kolay erişilebilecek yerlere bırakmayalım, çelik kasada veya daha güvenli yerlerde muhafaza edelim.
9) İşyerleri veya ikametlerimizde online bildirim özellikli alarm sistemleri kullanmak ve bu sistemin dışarıdan görünür halde olması caydırıcı olacaktır.
10) Araçlarımızı kısa süreli bile olsa park ederken kapı ve pencerelerini kilitleyelim. Araç anahtarını üzerinde unutmayalım.
11) Araçlarımızın içerisinde dışarıdan görünecek şekilde çanta cep telefonu veya değerli başkaca bir eşya bırakmayalım.
12) Aracımızla seyahat yaptığımız esnada; kırmızı ışık, trafik sıkışıklığı vb. durumlarda camlarımızı açık tutmayalım ve eşyalarımızı dışarıdan birisinin alamayacağı yerde muhafaza edelim.
14) Banka, tapu ve noter gibi yerlerdeki işlemlerimizden sonra takip edilmediğimizden emin olalım.
15) Eşyalarımızı herkesin ulaşabileceği açık yerlerde muhafaza etmeyelim, açıkta bırakmak zorundaysak o noktayı gören kamera sistemi bulundurup sık sık kontrol edelim.
Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü kamu düzeni ve kamu güvenliğinin sağlanması amacıyla vatandaşlarının can ve mal güvenliklerini önemsemektedir. Siz de kendi tedbirinizi alarak güvenliğinizi önemseyin. “Tedbirini Al Güvende Kal”