Tarih: 05.06.2021 08:51

İklim Değişikliğiyle Mücadelede Hem Bireyler Hem De Şirketler ve Hükümetler Harekete Geçmeli

Facebook Twitter Linked-in

Dünya nüfusunun yüzde 67'si ise iklim değişikliğinde

sürdürülebilirlik için bireysel çabanın yanı sıra hükümetler ve şirketlerin de elini taşın altına koymaları gerektiğini savunuyor.

Dünyaküreseliklimdeğişikliğigerçeğiniyıllardıryaşıyorveenbelirginsonuçlarındanbiriolarakküreselısınmayıhissediyor. BAREM'in global ortağı WIN Grubuilebirlikteiklimdeğişikliğikonusundagerçekleştirdiğiaraştırmayagöre; dünya nüfusunun yüzde 85'i iklimdeğişikliğiniinsanlıkiçinciddibirtehditolarakalgılıyor. Yarısından fazlası, iklim değişikliğini azaltmak için hala çok geç olmadığını düşünüyor ve bireysel sorumluluklarının yanı sıra iş dünyası ve hükümetlerden de üzerlerine düşeni yapmalarını bekliyor. Çoğuinsanındahasürdürülebilirbirhayatistediğigözönünealındığında, hükümetlerinveşirketlerinbuyöndekiçalışmaları, bireylerindavranışdeğişikliğiiçin de iticigüçolacağıdüşünülüyor.

İnsanlık,iklimdeğişikliğiniciddibirtehditolarakgörüyor

İklimdeğişikliğinininsanlıkiçinciddibirtehditoldugunusöyleyenlerinoranıAsyaPasifikve Amerika kıtasında %87 olaraköneçıkıyor. Global ısınmayıtehditolarakalgılayanülkelerinbaşında Vietnam (%97), Güney Kore (%94), Şili (%93) veEndonezya (% 92) geliyor. Bu ülkeleri,%91 ileHindistan, EkvadorveÇinizliyor.

Türkiye'deküreselısınmayıciddibirtehditolarakgörenlerinoranı, % 89 iledünyaortalamasınınüstünde.Oranlar,gelir, sosyo-ekonomikstatüveeğitimyükseldikçeartıyor.Küreselısınmayıtehditolarakalgılayanlarınoranıenüstgelirgrubunda %92'ye,üstsosyoekonomikstatügruplarında (AB) %94'e, öğrencilerde %96'ya, üniversitemezunlarında %98'e kadarçıkıyor.

İklimdeğişikliğiniazaltmakiçinhenüzçokgeçdeğil

İklimdeğişikliğinidurdurmakiçinçokgeçkalındığınainanmayanlarınoranıdünyadageçenyılagöre 6 puanartışla %54'e yükseldi. Artıkdahaçokinsaniklimdeğişikliğinekarşıhalayapılabilecekbirşeylerolduğunudüşünüyor. Dünyadaüsteğitim (%58) vegelir (%60) sahibikişilerolumludüşünmeyedahayatkın. İnsanlığıniklimdeğişikliğiiçinhalabirşeyleryapacakzamanıolduğunudüşünenkıtalarınbaşında Amerika (%61) veAvrupa (%58) gelirken, dünyanınbukonudaenkaramsarbölgeleriAsyaPasifikveOrtadoğu (%47) olaraköneçıkıyor.

Türkiye'deiseinsanlarınyarısıiklimdeğişikliğiniazaltmakiçinçokgeçolduğunudüşünürken (%49) diğeryarısına (%48) görebununiçinhalazamanımız var. Olumludüşünenlerinoranı 18-34 yaşgrubugençlerdeyüzde 54'e, ortasosyoekonomikstatügrubunda %55'e, üsteğitimvesesgruplarında %59'a çıkıyor. 

Bireyseldavranışdeğişikliğietkiliolur

Dünyada 10 kişiden 8'i kendigünlükdavranışlarının, çevreyiiyileştirmeyeyardımcıolabileceğikanaatinde.  Bu düşüncedeolankadınlarınoranı (%83) erkekleregöre (%79) daha fazla.  Bu oranenyüksek Amerika kıtasında (%86).

Türkiye'deisebuorangörecedahadüşük; 10 kişiden 7'si iklimdeğişikliğiiçinkendidavranışlarınınetkiliolacağınıdüşünüyor.

Sürdürülebilirlikiçinherkesçabagöstermeli;bireyler de,şirketlervehükümetler de

Sürdürülebilirlik, farklısektörlerdefarklıfaaliyetlerikapsamasıveiçindeyaşadığımızçevreiletoplumugeliştirmeyiamaçlamasınedeniyle son zamanlardaçokçatartışılanbirkonu.Konuiklimdeğişikliğindesürdürülebilirlikolduğunda dagerekliaksiyonlarınbireylertarafındanmı, yoksahükümetlerveşirketlertarafındanmıalınmasıgerektiğiyoğunolaraktartışılıyor.Araştırmayagöre, dünyanüfusunun %67'si sürdürülebilirlikdendiğindegerçekçabanınbireylerdençokhükümetlerveşirketlertarafındangösterilmesigerektiğidüşüncesinde. Bu görüşeençokkatılanülkeler; HindistanveGüney Kore (%86) ileFransa (%83).

Türkiye'deiseiklimdeğişikliğiiçinsürdürülebilirlikönlemlerinihükümettenveşirketlerdenbekleyenlerinoranıyalnızca %59.Erkeklerarasında (%70) ve 55 yaşüstünüfusta (%71) buorandahayüksek. 

Bireyselaksiyonlarınetkiliolabileceğiveiklimdeğişikliğinidurdurmakiçinçok da geçolmadığıyönündekidüşüncelereparalelolarak, kendidavranışındakigereklibirçokdeğişikliğiyapmışolmasa  bile, dünyada 3 kişiden2'si, dahasürdürülebilirbirhayatyaşamakistiyor.  AsyaPasifikbölgesive Amerika kıtasındakiülkelerbukonudadahaistekli; Paraguay (%90), Güney Kore (%81), Filipinler (%77), Hindistan (%77) veŞili (%76).

 

AraştırmaKünyesi:Araştırma 21 Ekim " 15 Ocaktarihleriarasında 35 ülkede 30.254 kişiylegerçekleştirildi. Türkiye'de CATI (BilgisayarDestekliTelefonGörüşmesi) yöntemiyle 1002 görüşmeyapıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —