İklim Değişikliğiyle Mücadelede Hem Bireyler Hem De Şirketler ve Hükümetler Harekete Geçmeli
Gündem 5.06.2021 08:51:39 0

İklim Değişikliğiyle Mücadelede Hem Bireyler Hem De Şirketler ve Hükümetler Harekete Geçmeli

BAREM'in global ortağı WIN Grubu ile birlikte 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında 35 ülkede yaptığı araştırma, dünya nüfusunun yüzde 85'inin iklimdeğişikliğiniinsanlıkiçinciddibirtehditolarakgördüğünüortayaçıkarıyor.Dünyada 10 kişiden 8'i kendigünlükdav

Dünya nüfusunun yüzde 67'si ise iklim değişikliğinde

sürdürülebilirlik için bireysel çabanın yanı sıra hükümetler ve şirketlerin de elini taşın altına koymaları gerektiğini savunuyor.

Dünyaküreseliklimdeğişikliğigerçeğiniyıllardıryaşıyorveenbelirginsonuçlarındanbiriolarakküreselısınmayıhissediyor. BAREM'in global ortağı WIN Grubuilebirlikteiklimdeğişikliğikonusundagerçekleştirdiğiaraştırmayagöre; dünya nüfusunun yüzde 85'i iklimdeğişikliğiniinsanlıkiçinciddibirtehditolarakalgılıyor. Yarısından fazlası, iklim değişikliğini azaltmak için hala çok geç olmadığını düşünüyor ve bireysel sorumluluklarının yanı sıra iş dünyası ve hükümetlerden de üzerlerine düşeni yapmalarını bekliyor. Çoğuinsanındahasürdürülebilirbirhayatistediğigözönünealındığında, hükümetlerinveşirketlerinbuyöndekiçalışmaları, bireylerindavranışdeğişikliğiiçin de iticigüçolacağıdüşünülüyor.

İnsanlık,iklimdeğişikliğiniciddibirtehditolarakgörüyor

İklimdeğişikliğinininsanlıkiçinciddibirtehditoldugunusöyleyenlerinoranıAsyaPasifikve Amerika kıtasında %87 olaraköneçıkıyor. Global ısınmayıtehditolarakalgılayanülkelerinbaşında Vietnam (%97), Güney Kore (%94), Şili (%93) veEndonezya (% 92) geliyor. Bu ülkeleri,%91 ileHindistan, EkvadorveÇinizliyor.

Türkiye'deküreselısınmayıciddibirtehditolarakgörenlerinoranı, % 89 iledünyaortalamasınınüstünde.Oranlar,gelir, sosyo-ekonomikstatüveeğitimyükseldikçeartıyor.Küreselısınmayıtehditolarakalgılayanlarınoranıenüstgelirgrubunda %92'ye,üstsosyoekonomikstatügruplarında (AB) %94'e, öğrencilerde %96'ya, üniversitemezunlarında %98'e kadarçıkıyor.

İklimdeğişikliğiniazaltmakiçinhenüzçokgeçdeğil

İklimdeğişikliğinidurdurmakiçinçokgeçkalındığınainanmayanlarınoranıdünyadageçenyılagöre 6 puanartışla %54'e yükseldi. Artıkdahaçokinsaniklimdeğişikliğinekarşıhalayapılabilecekbirşeylerolduğunudüşünüyor. Dünyadaüsteğitim (%58) vegelir (%60) sahibikişilerolumludüşünmeyedahayatkın. İnsanlığıniklimdeğişikliğiiçinhalabirşeyleryapacakzamanıolduğunudüşünenkıtalarınbaşında Amerika (%61) veAvrupa (%58) gelirken, dünyanınbukonudaenkaramsarbölgeleriAsyaPasifikveOrtadoğu (%47) olaraköneçıkıyor.

Türkiye'deiseinsanlarınyarısıiklimdeğişikliğiniazaltmakiçinçokgeçolduğunudüşünürken (%49) diğeryarısına (%48) görebununiçinhalazamanımız var. Olumludüşünenlerinoranı 18-34 yaşgrubugençlerdeyüzde 54'e, ortasosyoekonomikstatügrubunda %55'e, üsteğitimvesesgruplarında %59'a çıkıyor. 

Bireyseldavranışdeğişikliğietkiliolur

Dünyada 10 kişiden 8'i kendigünlükdavranışlarının, çevreyiiyileştirmeyeyardımcıolabileceğikanaatinde.  Bu düşüncedeolankadınlarınoranı (%83) erkekleregöre (%79) daha fazla.  Bu oranenyüksek Amerika kıtasında (%86).

Türkiye'deisebuorangörecedahadüşük; 10 kişiden 7'si iklimdeğişikliğiiçinkendidavranışlarınınetkiliolacağınıdüşünüyor.

Sürdürülebilirlikiçinherkesçabagöstermeli;bireyler de,şirketlervehükümetler de

Sürdürülebilirlik, farklısektörlerdefarklıfaaliyetlerikapsamasıveiçindeyaşadığımızçevreiletoplumugeliştirmeyiamaçlamasınedeniyle son zamanlardaçokçatartışılanbirkonu.Konuiklimdeğişikliğindesürdürülebilirlikolduğunda dagerekliaksiyonlarınbireylertarafındanmı, yoksahükümetlerveşirketlertarafındanmıalınmasıgerektiğiyoğunolaraktartışılıyor.Araştırmayagöre, dünyanüfusunun %67'si sürdürülebilirlikdendiğindegerçekçabanınbireylerdençokhükümetlerveşirketlertarafındangösterilmesigerektiğidüşüncesinde. Bu görüşeençokkatılanülkeler; HindistanveGüney Kore (%86) ileFransa (%83).

Türkiye'deiseiklimdeğişikliğiiçinsürdürülebilirlikönlemlerinihükümettenveşirketlerdenbekleyenlerinoranıyalnızca %59.Erkeklerarasında (%70) ve 55 yaşüstünüfusta (%71) buorandahayüksek. 

Bireyselaksiyonlarınetkiliolabileceğiveiklimdeğişikliğinidurdurmakiçinçok da geçolmadığıyönündekidüşüncelereparalelolarak, kendidavranışındakigereklibirçokdeğişikliğiyapmışolmasa  bile, dünyada 3 kişiden2'si, dahasürdürülebilirbirhayatyaşamakistiyor.  AsyaPasifikbölgesive Amerika kıtasındakiülkelerbukonudadahaistekli; Paraguay (%90), Güney Kore (%81), Filipinler (%77), Hindistan (%77) veŞili (%76).

 

AraştırmaKünyesi:Araştırma 21 Ekim " 15 Ocaktarihleriarasında 35 ülkede 30.254 kişiylegerçekleştirildi. Türkiye'de CATI (BilgisayarDestekliTelefonGörüşmesi) yöntemiyle 1002 görüşmeyapıldı.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

29.3° / 15.5°

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Mücbir Sebep Çağrısı!

Başkan Görgel: “Şehrimizin 100 Yıllık İhtiyacını Karşılayacak Altyapı Yatırımı Kazandırıyoruz”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Karaca Ve Geyik Trofesi Kaçakçılığı Operasyonu

Ağustos Fuarının Etkinlik Takvimi Yayınlandı

KASKİ’de 6 Daire Başkanı Değişti

Onikişubat ve Dulkadiroğlu’nda 18 Mahallede Su Kesintisi Yaşanacak!

Kahramanmaraş’ta Zeytin tenekesine gizlenmiş uyuşturucu madde ele geçirildi

Kahramanmaraş’ta Sahte İçki Operasyonu

Kahramanmaraş’taki 141 Bin Emekli İçin İmzalar Atıldı

Fırnız da ki Orman yangınına GEAK desteği

Kahramanmaraş’ta Huzur Operasyonları

Belediye Başkanı’ndan İnsan Hakları Beyannamesi !