Kahramanmaraş Göç Veren İller Arasında

Kahramanmaraş Göç Veren İller Arasında

Büyükşehir Olan Kahramanmaraş Yapılan Araştırmalara Göre Göç Veren İller Arasında Yer Alıyor.

Kahramanmaraş`ın 2011 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 1 054 210, 2012 nüfus sayımında ise bu rakam 1 063 174`e yükselmiş.  İstanbul yapılan en son araştırmaya göre nerdeyse Kahramanmaraş`ın merkez nüfusu kadar göç almış. İç göçlerin genellikle daha iyi bir iş bulmak ve yaşam standartlarını arttırmak için yapıldığı biliniyor. İç göçün nedenleri arasından yer alan bazı etkenler şu şekilde sıralanıyor: Ekonomik istikrarsızlık ve sosyal problemler, eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği, iklim ve yer şekillerinin olumsuz etkileri, kentlerde sanayinin gelişmiş olmasından dolayı iş imkanlarının fazlalığı, kentlerde eğitim ve sağlık hizmetlerinin yaygınlığı. Kahramanmaraş`ın göç veren iller arasında yer alması geri kalmış, hizmetlerin gerektiği gibi verilmediği, sosyo-ekonomik imkanların kısıtlı olduğu bir il şeklinde yorumlanıyor.

2011 Nüfus ve Konut Araştırması`na göre, 2 Ekim 2011 itibariyle önceki 1 yıllık dönemde Türkiye`deki 81 ilden 31`i göç aldı, 50`si ise göç verdi. Türkiye`nin üç büyük şehri alınan göç bakımından ilk sıralarda yer aldı. Bir yıllık dönemde en çok göç alan şehir İstanbul oldu. İstanbul, 401 bin 245 kişiye daha kapılarını açtı. İstanbul`u aldığı 166 bin 7`lik göçle Ankara, 102 bin 365`lik göçle İzmir izledi.

Göç açısından Büyükşehirlerin durumu incelendiğinde yenileriyle birlikte 29 büyükşehirden 12`sinin göç verdiği, 17`sinin ise göç aldığı görülüyor. 

Buna göre göç veren Büyükşehirler:

Adana, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Konya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Samsun, Trabzon, Şanlıurfa, Van.

Göç alan büyükşehirler :

Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Muğla, Tekirdağ, Sakarya. (M. Serhat TOPALCA)



Nazlı Balduk İlkokulunda 23 Nisan Coşkusu
SOGEM, Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimiyle Kapılarını Açtı
Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret
Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım
Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi Gördü
TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğrencileriyle Kariyer Buluşmasında Bir Araya Geldi
İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret
Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi
Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler Paylaşıldı